Niels Hoekman: een draak van een vonnis

Ik ben over het algemeen goed te spreken over de rechtspraak in Nederland. Rechters zijn professioneel, deskundig en onafhankelijk. Maar heel soms kom je een draak van een vonnis tegen. Uitgesproken door iemand die kennelijk zo hoog in haar veilige ivoren toren zit, dat ze met geen mogelijkheid meer in contact staat met de werkelijkheid.

Enkele weken geleden besloot de rechtbank in Almelo om hoge dwangsommen op te leggen aan complotdenker en geradicaliseerde vader Niels Hoekman. De man terroriseerde zijn gezin al langere tijd en was daar vooral online (maar ook offline) nog dagelijks mee bezig.

Omdat de politie ondanks meerdere aangiftes lange tijd niet echt in actie wilde komen, stapte de ex van Niels wanhopig naar de civiele rechter. Het moest maar eens afgelopen zijn met de laffe terreur van Hoekman, een man die zijn eigen gedrag niet onder de loep kan nemen en mede daarom alleen onder begeleiding zijn kinderen mag zien.

Een in complexe zaken en agressie gespecialiseerd team is zelfs aangesteld om de omgang in goede banen te leiden.

Dwangsommen

De rechtbank was er dan ook snel klaar mee en veroordeelde hem tot de betaling van dwangsommen tot maximaal 200.000 euro als hij in de buurt van zijn gezin zou komen of online over hen zou praten. Ook moest hij alle laster van de afgelopen maanden verwijderen en kappen met zijn kwaadaardige leugens.

Ondanks dat Hoekman heel goed wist dat hij op moest komen dagen bij dit kort geding, koos hij ervoor om als een paniekerige puber snel naar Bali te vliegen, waar hij eveneens meerdere strafbare feiten pleegde online.

Hoewel het onrechtvaardig aan kan voelen, had hij hierdoor ook het recht om in verzet te gaan tegen het vonnis, waardoor het kort geding weken later opnieuw op de agenda van de rechtbank terechtkwam.

Arrestatieteam

Voordat dit proces plaats kon vinden, werd Hoekman echter op basis van meerdere aangiftes van stalking, laster, bedreiging, doxing en opruiing door een arrestatieteam van zijn bed getrokken.

Na een week in detentie ging hij alweer alle grenzen te buiten door in een filmpje opnieuw strafbare feiten te plegen. Na een dikke 44 dagen werd hij door de raadkamer geschorst onder strenge voorwaarden.

Hoekman mocht niet meer praten over acht personen, waaronder zijn ex. Niet direct en niet indirect. Op geen enkel podium. Ook mocht hij zich niet meer ophouden in een aantal straten in zijn woonplaats.

Aandacht

Binnen een dag ging Niels – gedreven door een niet te stillen zucht naar aandacht – in de fout. En tot op de dag van vandaag blijft hij dagelijks over de schreef gaan, door direct en indirect over de mensen te praten waar hij niet over mag praten.

De politie in Oost-Nederland zag dat ook en liet hem onlangs naar het politiebureau komen, waar hem werd verteld dat hij zijn voorwaarden schendt, toch lieten ze hem lopen met een waarschuwing.

Maar nu komt het.

Afwijzing

Deze week werd bekend dat de rechter in het tweede kort geding alle verzoeken van de ex van Niels heeft afgewezen. Letterlijk alles.

Omdat Niels zo’n goede jongen is?

Nee. Omdat de rechter meent dat de voorwaarden die inmiddels in het kader van het strafrecht zijn opgelegd, op dit moment voldoende zijn. Ook omdat de politie deze voorwaarden volgens de rechter streng weet te handhaven.

Een contactverbod was volgens deze rechter civiel ook niet meer nodig, want Hoekman was de afgelopen periode immers niet in de buurt van de vrouw geweest.

Goh, zou dat wellicht komen omdat hij in detentie zat, beste rechter?

Al met al was de rechter van mening dat de maatregelen in het strafrecht wel afdoende zijn.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat van een dreigend hernieuwde voorlopige hechtenis een voldoende prikkel uitgaat’

Christus op een brommer, zeg. Een geheel nieuw niveau van naïviteit.

Samenvatting

Laten we dat even samenvatten. Een rechter oordeelt in eerste instantie letterlijk dat Niels Hoekman zich schuldig maakt aan een reeks onrechtmatige daden, waar zijn ex en de kinderen het slachtoffer van zijn geworden, waardoor ze per onrechtmatige daad in totaal voor 200.000 euro aan dwangsommen oplegt.

Letterlijk binnen twee dagen laat Hoekman zien dat hij schijt heeft aan het vonnis, door razendsnel voor 50k aan dwangsommen te verbeuren. Dat bedrag zou nog veel hoger uit zijn gevallen, ware het niet dat hij wordt gearresteerd door een arrestatieteam op verdenking van belaging en doxing van zijn ex en bedreiging van hulpverleners en een journalist.

Hoekman verdwijnt naar een Huis van Bewaring,

Tranen

Als hij weer vrijkomt, gaat hij opnieuw vrijwel meteen in de fout, hoewel hij tijdens het tweede kort geding plechtig en half in tranen aan de rechter beloofde dat hij zal stoppen en nu alles op alles zal zetten om zijn kinderen weer te zien.

Hij was nog niet koud uit de rechtszaal of hij ging meteen weer los. Op alles en iedereen. Hij oreerde eerst nog dat hij in detentie van zijn smartphone-verslaving af was gekomen, om vervolgens doodleuk minstens acht uur per dag online te zijn om mensen te belagen.

Waarschuwing

De politie vordert hem dan om naar het bureau te komen en deelt een waarschuwing uit. Stelt letterlijk dat hij de voorwaarden schendt. Hoekman loopt echter grijnzend naar buiten en gaat meteen weer in de fout.

Dan gaan er een paar dagen voorbij en komt het vonnis van de kortgedingrechter. Dezelfde rechter die eerder oordeelde dat Hoekman onrechtmatig bezig is. Alsof er niets voorgevallen is, tikt de rechter met droge ogen feitelijk op dat ze de heilige belofte van Niels wel een goede reden acht om alle verzoeken van de eisende partij weg te gooien.

Alsof er ineens geen sprake meer is van walgelijk laster en stalking. En met daarbij ook nog eens de nadrukkelijke reden dat de politie immers streng zal handhaven op het strafrechtelijke deel.

Terwijl dus letterlijk bewezen is dat de politie dit helemaal niet doet…

Narcistisch

Het is toch allemaal niet te filmen. Je begrijpt ineens nog een stuk beter hoe femicide zich in de praktijk kan ontwikkelen.

Hier hebben we dus een man die niet alleen op buitengewoon narcistische en puberale wijze zijn achterste afveegt met de uitnodiging tot een kort geding (en eerder al niet op kwam dagen bij een strafzaak), maar ook nog eens schijt heeft aan het civiele vonnis in eerste aanleg EN met de dwingende voorwaarden in het strafrecht.

Iemand dus die zich helemaal niets laat zeggen en die zich ook door niemand laat sturen. Een dreinend kind dat voortdurend de slachtofferkaart trekt en de kont tegen de krib gooit als hij verantwoordelijkheid moet nemen.

Sterker nog: die tijdens een kort geding zijn ex nog zwartmaakt, onder het toeziend oog van een zalvende rechter, die meent dat het slachtoffer van jarenlange terreur maar even een kopje koffie moet drinken met haar dader.

Een nare man die door een buitengewone naïeve rechter op zijn blauwe traanogen wordt geloofd ook nog.

Vertrouwen

Zoals eerder gezegd: ik heb veel vertrouwen in de rechtspraak in Nederland. En meestal gaat het hartstikke goed. Maar dit vonnis is van een ontstellende en zelfs gevaarlijke naïviteit. Een vonnis dat alleen maar uitgesproken kan worden als je als rechter volstrekt niet op de hoogte bent van wat er echt speelt en bewust de ogen sluit voor wat je wel weet.

Met daarbij ook nog eens het risico dat het weghalen van de noodzakelijke hekken (die je eerder zelf plaatste) de briesende stier los zal laten in het dorp.

Hoewel het vonnis onbegrijpelijk en ongewenst is, is het niet het einde. Er is namelijk de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een vonnis in kort geding.

Laten we hopen dat de ex van Niels dan wel een rechter treft die iets meer begrijpt van de wereld buiten haar eigen bubbel, snapt hoe de vork echt in de steel zit en nu eens een keer opkomt voor de slachtoffers.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Delen

6 reacties

  1. De gedachten aan het verschrikkelijke nieuws van deze week in Gouda komt hier sterk naar boven drijven als je dit artikel leest. Wij hebben zelf ook te maken met een narcistische psychopaat en de enige manier om deze te stoppen is keiharde maatregelen ter bescherming van de slachtoffers.

  2. Ik blijf het toch echt bizar vinden dat we allemaal, al maanden, kunnen toekijken hoe deze man steeds verder radicaliseert en de weg kwijt raakt. Als dit te ver gaat, dan zullen de berichten die naar buiten komen, neerkomen op: “meneer was al langer bekend bij ggz en politie” etc. Schokkend dat hij nog steeds vrij rondloopt.

  3. Deze rechter zou het goed doen als complotdenker: tegen alle logica in gaan, zich niet laten hinderen door de feiten en zichzelf zo hard feliciteren met de eigen gepercipieerde voortreffelijkheid dat elke kritiek alleen als aanmoediging gezien wordt, want die anderen kunnen haar denkniveau nu eenmaal niet doorgronden…

  4. Wat een goed stuk. Het is niet te geloven dat in deze tijd waarin de gevaren en gevolgen van femicide zo in het nieuws zijn, rechters niet in staat lijken deze ontwikkelingen op hun waarde te schatten en door dit type van uitspraken de kans op ongelukken als gevolg van wraak door ex-parters met ernstige persoonlijkheidspathologie, vergroten in plaats van verkleinen.

    Goed om dit aan de orde te stellen, Chris.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *