Chris Klomp

Chris Klomp

Dit is mijn plek. Achter deze pagina zitten meer dan 1000 verhalen. Over mensen die soms vreselijke dingen hebben gedaan. Maar meer zijn dan hun daden. Over de misdaad en de rechtspraak. En soms over de maatschappij.

Wie ik ben?

Volgens mijn paspoort een geboren Fries (1971), maar eigenlijk een getogen Groninger (stad). Leerde/studeerde na de basisschool van 1986 tot 1993 en 1995 tot 1999. Tikte mijn eerste journalistieke stukjes als stagiair bij Drentse Courant en Nieuwsblad van het Noorden.

Rond de eeuwwisseling werkzaam en woonachtig in Nieuw-Zeeland (Hastings). Daarna op lange rondreis door Australië, waar ik een tijd de enige boerenknecht was van een Kroatische boer. Sinds eind 2000 fulltime werkzaam in de journalistiek. Eerst als stadsverslaggever (vrijwillig) voor de lokale omroep OOG Radio/TV.

Daarna als een soort van definitieve invaller voor  instant-zangeres Janine Abbring aan het werk gegaan voor een nieuw ochtendexperiment: Groninger Dagblad Stad. In 2002 begonnen als freelancer. Eerst rechtbankverslaggever voor Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Vanaf 2009 ook voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) via persbureau Tammeling.

In 2010 als correspondent Noord begonnen voor de nieuwsdienst van het Algemeen Dagblad. Ergens in 2013 ook even bij AD Sportwereld als voetbalverslaggever actief. Uiteindelijk vertrok ik in 2015 naar Amsterdam. Sinds die tijd als redacteur bij AD Landelijk op de nieuwsdienst in Rotterdam. In november 2020 besloot ik om mijn 'contract' daar op te zeggen en als zelfstandig journalist verder te gaan.

Ik schreef juridische columns voor de website Transport Online. Soms ben ik op de radio. Ooit bij BNN Today. Ooit met een vaste rubriek bij Giel! (3FM).  Schreef op Blendle voor Reporters Online. Doet dat nu op deze site met een donatiemodel. Liet zich op Twitter betalen voor rechtbankverslagen, maar heeft ook daar een donatiemodel van gemaakt.

Soldaat Klomp

Inderdaad. Ik heb een behoorlijk gat in mijn cv. Dat zit zo: ooit was ik militair (tussen '93/10 en '95). Eerst als dienstplichtig soldaat, later als beroeps in verband met de transitie naar een beroepsleger. Vervulde met plezier mijn plicht bij de Koninklijke Luchtmacht, functie SPEC-GRO / OGRV-Vlucht / Initieel Reactieteam (IRT). Was gelegerd in Nijmegen (LIMOS, intern opleidingstraject van drie maanden), Arnhem (Vliegbasis Deelen, helikopters), De Peel (Groep Geleide Wapens De Peel) en Leeuwarden (vliegbasis F16). Deed mijn taken tevens in Nieuw-Milligen in de bunker van het Air Operations Control Station (AOCS-NM).

Meer kan ik daar verder niet over vertellen, anders moet ik jullie allemaal vermoorden (kuch). Maar dat spreekt voor zich.

Reizen

Ik was ooit nogal reislustig. Nam in Canada de Greyhound-bus van Montreal naar Vancouver Island en terug. Was in Cuba en de Dominicaanse Republiek, trok rond in de zuidelijke staten van de VS. Reed duizenden kilometers rond de Oostzee, leefde tien dagen in Moskou, zag de Big Five in Zuid-Afrika, sliep weken in een eigen Ford Falcon in de Outback van Australië, reed daar vijf maanden rond en werkte en woonde zes maanden in Nieuw-Zeeland. Zat ook nog een tijdje in Thailand, Egypte en Israël  Zwemt, loopt en eet soms op Ibiza.

Wat ik nu in de kern doe? De wereld is een verzameling verhalen. Ik kijk, luister en schrijf.