Chris Klomp

Chris Klomp

Dit is mijn plek. Hier ben ik de baas. Achter deze pagina zitten 730 verhalen over mensen die soms vreselijke dingen hebben gedaan. En toch uiteindelijk gewoon mens zijn.

Wie ik ben?

Volgens mijn paspoort een geboren Fries (1971), maar eigenlijk een getogen Groninger (stad). Leerde/studeerde na de basisschool van 1986 tot 1993 en 1995 tot 1999. Tikte mijn eerste journalistieke stukjes als stagiair bij Drentse Courant en Nieuwsblad van het Noorden.

Rond de eeuwwisseling werkzaam en woonachtig in Nieuw-Zeeland (Hastings). Daarna op lange rondreis door Australië, waar ik een maand de enige boerenknecht was van een Kroatische boer. Sinds 2001 werkzaam in de journalistiek. Eerst als stadsverslaggever (vrijwillig) voor de lokale omroep OOG Radio/TV.

Daarna als een soort van definitieve invaller voor  instant-zangeres Janine Abbring aan het werk gegaan voor een nieuw ochtendexperiment: Groninger Dagblad Stad. In 2002 begonnen als freelancer. Eerst rechtbankverslaggever voor Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Vanaf 2009 ook voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

In 2010 als correspondent Noord begonnen voor de nieuwsdienst van het Algemeen Dagblad. In 2013 ook even bij AD Sportwereld als voetbalverslaggever. In 2015 naar Amsterdam vertrokken. Sinds die tijd bij AD Landelijk op de nieuwsdienst in Rotterdam.

Ik schrijf juridische columns voor de website Transport Online. Soms ben ik op de radio. Ooit bij BNN Today. Ooit met een vaste rubiek bij Giel! (3FM). Nu regelmatig bij BNR. Schrijft verkoophits op Blendle voor Reporters Online. Laat zich op Twitter betalen voor rechtbankverslagen. 

Soldaat Klomp

Inderdaad. Ik heb een behoorlijk gat in mijn cv. Dat zit zo: ooit was ik militair (tussen '93/10 en '95). Eerst als dienstplichtig soldaat, later als beroeps in verband met de transitie naar een beroepsleger. Vervulde met plezier mijn plicht bij de Koninklijke Luchtmacht, functie SPEC-GRO / OGRV-Vlucht / Initieel Reactieteam (IRT). Was gelegerd in Nijmegen (LIMOS, intern opleidingstraject van drie maanden), Arnhem (Vliegbasis Deelen, helikopters), De Peel (Groep Geleide Wapens De Peel) en Leeuwarden (vliegbasis F16). Deed mijn taken tevens in Nieuw-Milligen in de bunker van het Air Operations Control Station (AOCS-NM).

Meer kan ik daar verder niet over vertellen, anders moet ik jullie allemaal vermoorden. Maar dat spreekt voor zich.

Reizen

Ik was ooit nogal reislustig. Nam in Canada de Greyhound-bus van Montreal naar Vancouver Island en terug. Was in Cuba en de Dominicaanse Republiek, trok rond in de zuidelijke staten van de VS. Reed duizenden kilometers rond de Oostzee, leefde tien dagen in Moskou, zag de Big Five in Zuid-Afrika, sliep weken in een eigen Ford Falcon in de Outback van Australië en werkte en woonde in Nieuw-Zeeland. Zat ook nog een tijdje in Thailand, Egypte en Israel. Zwemt, loopt en eet soms op Ibiza. Had ooit vrienden in de Dordogne. 

Wat ik nu in de kern doe? De wereld is een verzameling verhalen. Ik kijk, luister en schrijf.