Straf voor een dode verdachte

 

Afgelopen maandagmiddag om 13.00 uur veroordeelde de rechtbank in Groningen een 61-jarige man voor de teelt van hennep. Hij kreeg een werkstraf opgelegd en daarnaast werd hem verzocht ruim honderdduizend euro aan de Staat te overhandigen.

Winst uit een hennepkwekerij mag je nu eenmaal niet houden als je tegen de lamp loopt.

Ik weet wel 1000% zeker dat de man dit bedrag niet gaat betalen.

Sterker nog: hij zal de werkstraf niet eens uitvoeren.

Hij is namelijk afgelopen vrijdag overleden. Ruim twee dagen voor het uitspreken van zijn vonnis.

Zijn dood levert een wat opmerkelijke situatie op. Het geval wil namelijk dat iemands overlijden direct tot gevolg heeft dat de straf ook weg is (veel logischer zullen dingen niet worden), maar dit gaat niet op voor een ontnemingsvordering…..

Met een beetje pech blijven de nabestaanden zitten met een schuld van ruim honderdduizend euro (in de regel hebben veroordeelde henneptelers de winst van hun handel niet op een spaarrekening staan)

Maar er is volgens een doorgaans als zeer betrouwbaar bekend staande advocaat een oplossing.

De rechtbank heeft namelijk de mogelijkheid om na het uitspreken van een vonnis een herstelvonnis uit te spreken om het hele vonnis weg te krijgen.

Dat is niet zo gek als het misschien klinkt.  Als de man immers een dag voor zijn rechtszaak was overleden, dan was de strafvervolging ook gestaakt. En als een advocaat (die er nu niet was) de melding van de dood had doorgegeven na de rechtszaak, maar voor het uitspreken van het vonnis, dan zou er ook geen straf uitgesproken z ijn.

In dit specifieke geval kan de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaren en kunnen de nabestaanden opgelucht adem halen.

 

Het woord is dus aan de rechtbank.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *