Michel Spekkers: weldoener of notoire oplichter?

Hij doet zich voor als een integere ex-dakloze die anderen wil helpen en ‘onrecht achtervolgt’, maar achter die mooie woorden schuilt een heel andere wereld. Een wereld van rechtszaken en van mensen die graag willen waarschuwen voor de werkwijze van freelance journalist Michel Spekkers.

Het is 2016 en de naam Michel Spekkers (35) duikt op in de media. Lovende verhalen over een voormalige oplichter die dakloos werd, maar zichzelf uit de ellende trok. Hij schuift aan bij Pauw en begin 2017 is Spekkers landelijk nieuws als hij menselijke resten van de MH17-ramp naar Nederland weet te smokkelen. In een vuilniszak….

Zelf zegt hij het op zijn website als volgt: Michel Spekkers is …een freelance onderzoeksjournalist die het onrecht de grens over achtervolgt. Gaat een stapje verder en schuwt het extreme niet in zijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld’. Op scholen geeft Spekkers voorlichting over preventie van criminaliteit. In december 2018 gaat hij met geld van donateurs door Europa reizen, naar eigen zeggen om daklozen een mooie kerst te bezorgen.

Verleden

Spekkers heeft een verleden. In Nederland hield hij zich begin deze eeuw bezig met grootschalige oplichting. In 2003 wordt het hem te heet onder de voeten en vlucht hij naar Mexico. In 2004 wordt hij gearresteerd in de Verenigde Staten en voor creditcardfraude veroordeeld tot twee jaar cel. Na zijn uitlevering zit hij in Nederland zeven maanden in de cel voor oplichting.

Maar Spekkers wil zijn leven beteren. Hij gaat zonder opdrachtgevers aan de slag als freelance journalist en reist af naar conflictgebieden in de wereld. Via zijn website kunnen mensen in hem investeren, hij belooft plechtig het geld binnen drie maanden terug te betalen, met 10 procent rente.

Die investeringsmogelijkheid is succesvol. Op 11 april 2017 leent Spekkers tweeduizend euro van Anke. Ze maakte zelf een nare periode mee, werd twee keer geopereerd en raakte bijna dakloos omdat ze twee jaar zonder inkomen zat. Ze zag Spekkers bij Pauwpraten over hoe hij dakloos werd. ,,Ik wist inmiddels hoe snel je buiten je schuld dakloos kan raken. Ik wilde hem helpen. Wat ik echter niet had gedaan, was hem vooraf goed checken. Had ik dat maar wel gedaan.’’

Anke weet dat je met honderd euro niet ver komt. Er wordt een contract opgesteld. Spekkers zal de tweeduizend euro in drie maanden terugbetalen, met rente. Op 4 mei 2017 stort Anke nog een keer vijfhonderd euro onder dezelfde voorwaarden. Maar er komt geen cent terug. Anke stapt in de zomer van 2018 ten einde raad naar de rechtbank. Spekkers verschijnt niet, maar laat wel weten dat hij niet in staat is om haar terug te betalen.

Veroordeling

In juli 2018 beslist de rechter dat hij 2700 euro moet terugbetalen, plus ruim vijfhonderd euro aan proceskosten. Het vonnis is helder, maar ook nu blijft de betaling van het geld uit. Anke is boos. ,,De zelfverklaarde journalist Michel Spekkers is een doortrapte en notoire oplichter. Vooral mensen met een niet al te grote beurs zijn doelwit en slachtoffer. Al zijn beloftes zijn loos. Er komt geen publicatie van belang en leningen worden niet terugbetaald. Hij leeft zijn narcistische leven op kosten van wie er ook maar intrapt. Al jaren’’, zo stelt ze ferm.

Anke is bepaald geen uitzondering. Op 23 mei 2018 wil Spekkers graag weer op reis. Atty de Waard (67), levend van een AOW-uitkering, leent hem duizend euro. Spekkers heeft het geld naar eigen zeggen snel nodig om weg te kunnen en zegt tegen De Waard dat hij binnen een week terug zal betalen als ‘vertraagde betalingen’ binnen zijn. ,,De betaling bleef uit. Op vragen reageerde hij niet, ik werd overal geblokt. Ik ben zo stom geweest om niet eerst te googelen op de slechte reputatie van deze man en dat heeft mij een volle maand van mijn AOW gekost. Dat is verdomd veel geld’’, aldus De Waard. Uit emotie noemt ze hem een oplichter. ,,Hij deed aangifte tegen mij wegens belediging. Zat ik voor het eerst van mijn leven op het politiebureau.’’ De zaak wordt geseponeerd. De Waard wacht nog steeds op geld. ,,Spekkers is gewoon een oplichter, een mislukte klaploper die nog steeds doorgaat met zijn praktijken en er blijkbaar mee wegkomt.’’

Tekst loopt door onder het vonnis.

Vonnis in de zaak van Anke tegen Spekkers

Vonnis in de zaak van Anke tegen Spekkers © Rechtspraak

Ook fotograaf Joris van Gennip kent de reputatie van de freelance journalist. Hij werkte met Spekkers in Venezuela. ,,Voor onze trip had hij drieduizend euro opgehaald. Als investering. Velen hebben er niets van teruggezien, inclusief mijn moeder die tweehonderd euro had betaald. Ik ben er door veel bekenden op aangesproken, al kon ik er niets aan doen. Een tijdje later zat hij alweer in Venezuela, was zijn geld op en was hij weer aan het bedelen bij vrienden. Ik heb hem er op aangesproken en daarna heb ik niets meer van hem gehoord.’’

Patroon

Er blijkt een patroon te zitten in het handelen van de freelance journalist. Fotograaf en filmmaker Guido Koppes wordt in de lente van 2016 door Spekkers ingehuurd om filmpjes te maken. Koppes stuurt een factuur, maar afgezien van een klein bedrag blijft ook hier betaling uit en houdt Spekkers zich onbereikbaar.

Op 8 september 2016 oordeelt de rechter dat Spekkers 1628 euro moet betalen, plus de proceskosten. Ruim twee jaar na het vonnis is er nog niet betaald. Een deurwaarder vangt bot. De freelance journalist heeft geen loon, woning of spullen om beslag op te leggen. Door de inzet van de deurwaarder en de oplopende rente staat het schadebedrag nu op ruim tweeduizend euro. ,,Ik wil graag waarschuwen voor deze man omdat hij maar slachtoffers blijft maken’’, stelt Koppes. ,,Spekkers is gewoon een oplichter en iemand moet hem stoppen. Gedupeerden mogen mij mailen, zodat we samen op kunnen trekken.’’

Weer een andere gedupeerde, die anoniem wil blijven, investeerde honderd euro, maar kon naar haar geld fluiten. Toen ze om opheldering vroeg, kreeg ze een grote mond. ,,Het gaat mij niet eens om die honderd euro’’, aldus de vrouw. ,,Het gaat mij om de betrouwbaarheid. Als journalist moet je betrouwbaar zijn. Als hij dat al niet met geld is, hoe zit het dan met zijn verhalen? Bovendien haal je op deze manier ook het vertrouwen in crowdfunding weg.’’

Venezuela

Spekkers maakt ook over de grens slachtoffers. Een man in Venezuela die hem hielp met het wisselen van valuta claimt tot op de dag van vandaag 370 dollar, omgerekend twee keer een maandloon. Spekkers blokkeerde zijn telefoonnummer, vloog terug naar Nederland en liet niets meer van zich horen. De eigenaar van D-design, die Spekkers ooit een baan gaf en een woning plus inboedel voor hem regelde, werd naar eigen zeggen ook gedupeerd. Spekkers bestelde als medewerker voor 10.000 euro aan spullen en verkocht die door aan zijn eigen tante. De eigenaar heeft er nog steeds geen cent van gezien. 

In 2013 haalt Spekkers de krant als een pandeigenaar uit Breda stelt nog tienduizenden euro’s aan huur van hem tegoed te hebben. De voormalige eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw zegt inmiddels aan huurpenningen een vordering van ruim 75.000 euro op hem te hebben. ,,Spekkers is een zachtaardige man. Heel overtuigend ook. Maar hij is zo glad als een aal’’ aldus de man in een reactie.

Betalingsregeling

Dan gebeurt er iets geks. Als ik Spekkers eind november tijdens mijn onderzoek confronteer met mijn bevindingen krijgt gedupeerde Anke ineens uit het niets een bedrag van 50 euro gestort op haar rekening. Een eerste aanbetaling, ruim zestien maanden na de deadline. Anke accepteert de eenzijdige regeling niet omdat ze het hele bedrag terug wil hebben, precies zoals de rechter oordeelde. Eind november krijgt ook gedupeerde De Waard plotseling een bedrag van 48 euro. Als ze hem aanspreekt op Twitter, dreigt Spekkers opnieuw met aangifte.

Spekkers zelf reageert agressief op de beschuldigingen. In eerste instantie spreekt hij stellig van ‘grote onzin’ en ‘kwaadsprekerij’. Hij stelt zelfs dat hij de lening van tweeduizend euro van Anke afbetaald heeft. Na enig aandringen ligt het toch weer anders en zegt hij dat hij twee betalingsregelingen heeft getroffen en ‘altijd een oplossing heb gevonden voor mijn problemen’. Hij zegt ook dat hij niet meer lastig gevallen wil worden en weigert ondanks herhaald aandringen inhoudelijk commentaar.

De gedupeerden stellen in een reactie daarop nog steeds niet afbetaald te zijn.

Eventuele gedupeerden van Spekkers die samen op willen trekken om actie te ondernemen kunnen zich melden bij fotograaf Guido Koppes via Guido.koppes@gmail.com of bij Anke via ankekoks@kpnmail.nl.

Dit verhaal verscheen op 6 december in het Algemeen Dagblad. Ik werk aan een vervolg.

Delen