29.000 Watt

Hennepkwekerijen heb je in soorten en maten.

In Groningen komen ze meestal niet verder dan zo’n 300 tot 600 hennepplanten.

We zijn Brabant niet.

Heel soms zit er een wat aparte hennepkwekerij bij.

Onlangs ontdekte de politie in de stad een kwekerij met 26.500 hennepplanten. Stekjes. Dat is met recht een mega-kwekerij.

Een grote kwekerij verbruikt veel stroom. En veel stroom kost veel geld en valt bovendien enorm op.

Om de stroom ongezien en onbetaald naar de kwekerij te krijgen, fabriceerde de kweker zelf een draad naar zijn loods. De draad trekt 29.000 Watt van het net. Maar liefst 55 Ampere vloog continue door de leiding.

Ter vergelijking: dat is elf keer zoveel als een normaal gezin gebruikt.

De stroom werd afgetapt uit een naastgelegen studentenhuis, waar negen nietsvermoedende studenten woonden. Toen de energieleverancier een kijkje nam, constateerden ze dat de zelf gefabriceerde elektriciteitskabel een behoorlijk warmte uitstraalde.

Oef.

 Het kweken van hennep is verboden. Mag niet.

Maar ik moest tijdens deze rechtszaak steeds denken aan een zekere scheepswerf in De Punt.

Op de werf onstond brand, volgens justitie omdat de eigenaar had zitten prutsen met de stoppen. Door de brand stierven drie brandweermannen. De eigenaar werd veroordeeld voor het gerommel met de stoppen, maar kon niet worden gelinkt aan de brand.

Dat zou hier wel eens heel anders hebben kunnen liggen, dacht ik.

Want ga maar na. Een amateur die zomaar even in een druk bezet studentenhuis een extra stroomkabel legt en daar dagelijks 29.000 Watt doorheen jaagt…..

Hoe zou die in slaap vallen in de wetenschap dat hij negen grafstenen op zijn conto heeft staan?

Delen

0 reacties

 1. Het kweken van wiet met lampen binnen is vervuilend voor het milieu en zou helemaal niet nodig zijn als men buiten kom kweken. Als je dat goed doet is de wiet zelfs beter.
  Hoewel wiet verkocht mag worden ( boven 18 ) mag het echter niet worden gekweekt. Dat is vragen om moeilijkheden. De brand in die werf is net zo iets ja, het is heel erg dat er brandweermensen zijn omgekomen, ik vind dat een ramp.
  Ik vind dat ivm met de veiligheid het zeer nonchalent is van die kweker en hij zou inderdaad verantwoordelijk zijn als er brand uitbreekt, en daarvoor moeten worden gecorrigeerd door justitie.

  Maar de overheid is ook aan correctie toe.

  Het beste is mi de kweek van wiet op de akker te legaliseren met toezicht op de biologische kwaliteit, het privilege van de coffeshops te stopprn en normale verkoop punten maken, het is tegelijkertijd goed voor de co2 vermindering en van de bijproducten kunnen veel zaken worden gemaakt, zoals touw, kleding etc.

 2. Als ik het verhaal van Antonius lees, dan denk ik spontaan 30 jaar terug in de tijd.

  Toen was er een 27 mc (‘bakkies’) rage in Nederland.

  Deze ‘bakkies’ mochten gewoon verkocht worden en zij gingen als ‘witte broodjes’ de toonbank over…40 kanalen 5 Watt AM-modulatie, weet u nog?

  Deze ‘bakkies’ mochten vrij en zonder vergunning verkocht worden, maar het gebruiken mocht weer niet.

  Naar mijn inzicht net zo een vreemde gang van zak als met de wiet (ik ben geen gebruiker!), het mag wel verkocht worden maar je mag het niet telen.

  Erg vreemd allemaal.

 3. Wiet mag je niet verkopen. Het is nog altijd verboden. We hebben slechts een gedoogbeleid.

 4. De cijfers zijn m.i. niet consistent, en aan de ***zeer*** lage kant. Als je wilt, kan ik wel een uitgebreidere reactie posten/sturen.

 5. “Hoe zou die in slaap vallen in de wetenschap dat hij negen grafstenen op zijn conto heeft staan?”

  Ik denk dat dat hem geen ene zak kan schelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *