Arrestaties: overheid verliest geduld met autonomen

Ze konden lange tijd vrijwel ongestoord hun gang gaan: de groep autonomen die zichzelf buiten de samenleving plaatst. De vrije burgers die veelal niet meer willen betalen voor diensten en de overheid en deurwaarders als de vijand zien. Maar die tijd lijkt voorbij. Deze maand werden meerdere ‘kopstukken’ uit het autonomenwereldje gearresteerd. Voor onder meer fraude, opruiing en bedreiging.

Het wereldje van autonomen en soevereinen komt steeds vaker in het nieuws, waardoor het lijkt alsof er een geheel nieuwe wereld is verschenen. Maar dat is niet zo. Al jaren timmert een select groepje ‘aan de weg’, getuige vele filmpjes op YouTube.

Beelden van deurwaarders die onbetaalde rekeningen komen innen en begroet worden met een defensieve en vijandige woordsalade aan ‘argumenten’. Over vrije burgers die geen contract met ‘natte handtekening’ hebben met de overheid, over burgerarresten, geboorterecht en een overheid die bij de geboorte van iedere burgers toekomstige vorderingen verkoopt voor anderhalf miljoen euro.

Wantrouwen

De afgelopen tijd kreeg de beweging meer tractie, geholpen door een groeiend wantrouwen in de samenleving naar een overheid die in de coronapandemie ‘dictatoriaal’ en ‘tiranniek’ zou zijn.

Het is mede de reden dat een warrige, rijkelijk blowende man uit Schinveld met een zelf bedacht juridisch adviesbureau meer dan duizend leden wist te vergaren. Leden die tegen betaling van 25 euro te horen kregen dat onder meer de overheid niet bevoegd is om rekeningen te versturen.

De man achter het bureau heet Youri Plate, een zelfbenoemd juridisch adviseur die zijn online strijd tegen de overheid begon met coronademonstraties. Zijn strijd ging van kwaad tot erger nadat zijn kinderen uit huis werden geplaatst, mede omdat hij dreigde hun school in de brand te steken als die door zou gaan met de Lentekriebels (seksuele voorlichting)

Plate bezorgt de Belastingdienst handen vol werk omdat zijn leden onder het betalen van belastingen uit willen komen, zelf ontvangt hij overigens een uitkering die uit diezelfde belastingen moet worden opgebracht.

Arrestatie

Op 13 december om 06.00 uur in de ochtend wordt Plate thuis gearresteerd, samen met zijn compagnon Ronald Hilgers. Op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrifte en verduistering. De FIOD doet onder meer onderzoek naar ledengeld dat ‘in korte tijd van de rekening van de vereniging verdween’.

Al eerder liep Plate een donkerblauw blauwtje bij rechtbanken. Een rechter stelde vast dat Plate zo weinig kaas had gegeten van het recht dat hij onbekwaam moet worden geacht om mensen te adviseren. De rechter noemde zijn adviezen ‘ongericht, warrig en juridische nonsens’.

Deze week werd die uitspraak in hoger beroep bevestigd.

Begin november oordeelde een rechter dat Plate moet stoppen met het geven van advies en dat hij een rectificatie op zijn website moet plaatsen waarin hij zelf aangeeft dat hij ‘overduidelijk onjuiste en misleidende informatie’ geeft.

Niet dat het Plate ook maar iets deert, toen hij na zijn arrestatie werd vrijgelaten, liet hij zijn leden weten ‘met volle gas’ door te gaan.

Meijs

Het bleef niet bij Plate en zijn compagnon. Op donderdag 21 december werd Roeland Meijs met een arrestatieteam uit zijn woning gehaald, ook hier samen met een compagnon (complotdenker Paolo ‘van de familie’ Provitina). Meijs trad in het verleden als zelfbenoemd ‘advocaat’ op bij huisuitzettingen van autonomen, waarbij ambtenaren en deurwaarders verbaal agressief werden bejegend.

Waar hij precies van de rails is geraakt, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat de voormalige werkvoorbereider in zo’n beetje alle complotten gelooft die er bestaan.

Tijdens de aanhouding van het tweetal werd een ‘mogelijk vuurwapen’ aangetroffen en andere wapens ‘die geschikt zijn voor afdreiging’. Het duo zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, dwang en bedreiging van een deurwaarder. Door de aanhouding kon een civiele zaak rond Meijs over achterstallige huurbetalingen niet doorgaan. Ongeveer dertig sympathisanten, waaronder de onvermijdelijke fakkelman Max van den Berg,  trokken naar de rechtbank om de vrijlating van Meijs te eisen.

Agressief

Roeland Meijs is een soort Youri Plate, maar dan verbaal nog agressiever. In talloze filmpjes, waarbij hij zichzelf thuis filmt terwijl hij fanatiek in de camera praat, uit hij dreigende taal naar deurwaarders, de politie en de Belastingdienst. Zo eiste hij onder meer een gesprek met de politie over de handel in organen van misbruikte kinderen.

Als de politie niet wil luisteren ‘dan zullen er andere maatregelen worden genomen, ik ben jullie zat en het volk is jullie ook zat’

De talloze brieven die hij krijgt van het Centraal Justitieel Incassobureau (volgens hem een criminele bende die geen boetes stuurt, maar ‘illegale handelsvoorstellen’) stuurt hij naar eigen zeggen treiterend door naar het privéadres van de directeur van het CJIB.

Met een uitgestreken gezicht vertelt Meijs online ook dat iedereen die belasting wenst te betalen strafbaar is en maximaal negen jaren celstraf kan verwachten. Als de Belastingdienst zelf belt, verwijt Meijs de dienst zich schuldig te maken aan dwang. In een van de laatste filmpjes kondigt hij aan dat het over is en dat in 2024 de grote afrekening plaats zal vinden.

Afhakers

Je kunt je schouders ophalen over deze beweging en stellen dat het gaat om een gemarginaliseerde groep afhakers met een paar doorgedraaide boegbeelden. Maar dat is wel wat kort door de bocht.

De aantrekkingskracht van het autonome gedachtengoed is, zeker in een wereld waar tweedeling een feit is en ontevredenheid een veenbrand, voor steeds meer mensen een ‘uitkomst’. Volgens de AIVD gaat het inmiddels om zeker 10.000 mensen die zich autonoom hebben verklaard. Bij de Belastingdienst zijn ze bekend met ongeveer 8600 autonomen.

Zowel de NCTV, AIVD als de Hoge Raad (‘het gaat veelal om kwetsbare burgers die op deze manier nog verder wegzakken in de ellende’) waarschuwen voor de gevolgen. Volgens de AIVD zouden leden zelfs in potentie over kunnen gaan tot extreem gedrag, mogelijk met geweld.

Je kunt niet zeggen dat het al met al een grote groep is, maar wel dat het een trend is waar we rekening mee dienen te houden. Omdat het de potentie heeft om een stuk groter te worden en omdat het gaat om mensen die zo ver van de samenleving zijn afgedreven dat ze onderdelen van die samenleving beschouwen als de vijand die bestreden moet worden. Vergeet ook niet dat we complotdenkers ook ooit zagen als zonderlingen op een zolderkamertje.

Onderschat de taaiheid, strijdlust en de complexiteit van de beweging niet.

Telegram

Dat bleek recent ook weer na de arrestatie van het viertal. In Telegram-groepen rond autonomie en soevereiniteit is nauwelijks tot geen kritisch geluid te horen. Kritische geluiden die er wel zijn, worden meteen geblokkeerd.

Voor de fans zijn de arrestaties juist een teken dat de kopstukken ‘te dicht bij de waarheid zijn gekomen’ en de ‘corrupte overheid in paniek is’ en op het punt staat om te vallen. Juist nu moet er door worden gepakt om de overheid op de knieën te krijgen, zo valt er te lezen. De ‘leiders’ van de beweging worden gezien als helden die strijden voor vrije burgers.

Plate zelf stelt dat ‘we een gevoelige snaar hebben geraakt’

NRC

Ook een recente publicatie van NRC schetst een beeld van kritiekloze volgers van de beweging. De krant kreeg de ledenlijst van het adviesbureau van Plate in handen en sprak met enkele leden:

‘Bijna alle leden die NRC sprak, staan na zijn arrestatie nog vierkant achter hun voorman. Ze beschrijven Plate als ‘politiek gevangene’, die ‘te dicht bij de waarheid gekomen is’

Een van de leden stelt te bidden voor Plate. ‘Ik zie hem als een eenvoudige, goede man die gewoon het goede wil. Net als Jezus ja’

Ironie

De ironie van de autonomenbeweging is dat de mensen die zich autonoom verklaren omdat ze vrij willen zijn, juist hun vrijheid zullen verliezen. De Belastingdienst is geduldig, deurwaarders ook. Rekeningen lossen niet vanzelf op als je enveloppes niet opent. Integendeel: kleine bedragen worden door deurwaarderskosten en rente steeds groter.

Autonomen rijden stuurloos en in volle vaart onverbiddelijk in de richting van een muur die niet mee gaat geven. Opgejut door leiders zonder rijbewijs. Ze zullen helaas ervaren hoe het leven er uit gaat zien als ze in de schuldsanering terecht gaan komen en met een beetje weekgeld akelig lang rond moeten zien te komen.

Met steun van een overheid die ze zo lang hebben bestreden.

Schijnwerkelijkheid

Het is dan ook goed dat de overheid nu opkomt voor mensen die in de fuik zijn gevallen door de kopstukken van de beweging aan te pakken. Het zal de huidige groep niet op andere gedachten brengen, maar er gaat in ieder geval een signaal van uit naar anderen die spelen met de gedachte om zich onder te dompelen in de toekomstloze wereld van autonomen.

Het is tenslotte ook een taak van de overheid om mensen te beschermen die niet inzien dat ze zichzelf de vernieling in helpen door blind een schijnwerkelijkheid te omarmen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen