Betalen voor verhalen

Het moest er eens van komen.

Na 700 gratis verhalen heb ik mijn kans gegrepen. Sinds vandaag ben ik betaald te lezen.

En wel op Blendle.

Ik vind dat werk niet gratis hoeft te zijn. Ik maak vaak werkweken van tachtig uur en met een steeds krapper wordende freelance-markt moet ik creatieve oplossingen bedenken om mijn werk nog te kunnen doen.

Natuurlijk zou ik op deze plek uitgebreid uit kunnen leggen dat freelancers met drukke werkweken erg lage uurtarieven hebben anno 2014. Dat uitgevers je stukken tegenwoordig onderling doorverkopen zonder de auteur daar voor te betalen. Om maar te zwijgen over de ritjes naar Hilversum voor een fles rode wijn.

Maar dat doe ik niet. Je moet als kleine ondernemer nooit zeuren over de omzet. Je moet er simpel keihard aan werken om een ander verdienmodel te vinden.

Dat heb ik begin dit jaar gedaan met het betaalde twitter-account @realtwitcourt en die zet heeft mij oprecht van verbazing om doen vallen. Het blijkt dat mensen wel degelijk voor online-content willen betalen. Het is geen vetpot. Maar het is heel goed te doen.

Het bescheiden succes van betaald twitteren heeft mij gesterkt in het idee dat mijn verhalen wellicht wel eens geld waard zouden kunnen zijn. En waarom niet? De kranten hebben geld over voor mijn verhalen. Waarom de individuele lezer dan niet?

De beslissing om op Blende te gaan staan heeft natuurlijk consequenties. Het wil zeggen dat het op dit blog voorlopig een stuk stiller zal worden. Dat is spijtig voor de mensen die graag meelezen, maar de harde realiteit is dat ik simpel niet heel erg lang meer gratis kan werken.

En waarom zou ik ook? Niemand werkt voor niets. Blogs van collega’s lijken gratis, maar zijn het simpel niet. Zij verdienen in vaste dienst een goed belegde boterham en zijn in de gelukkige omstandigheid om hun eigen verhalen vrij van kosten rond te pompen.

Ik kan dat niet. In ieder geval niet meer.

De tijd zal leren of deze stap een zinvolle of zinloze is. Mijn eerste verhaal op Blendle is rond de 1000 woorden en kost 28 cent. Trust me. Ik ga daar op zeker niet rijk van worden. Na aftrek van kosten zal ik er zelfs weinig aan overhouden.

Maar als het werkt, dan is het opnieuw een verdienmodel.

Ik heb voor de journalistiek gekozen omdat het een fantastisch vak is. Voor dit blogje koos ik omdat ik dolgraag verhalen schrijf.

Maar uiteindelijk moet de journalistiek het allemaal ook verdienen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *