Het gaat van kwaad tot erger met het boerenprotest. Het recht om te demonstreren is uiteraard een groot goed, waar je nooit aan moet tornen. Maar zo langzamerhand glijdt een groep boeren in de richting van terreur. Dat zijn grote woorden, maar een poging om met geweld en intimidatie een overheid te dwingen iets te doen begint er wel op te lijken.
De wanhoop van de boeren is heel goed te begrijpen. Hoewel het stikstofprobleem al tientallen jaren als het zwaard van Damocles boven de sector hangt, blijft het angstaanjagend als je als bedrijf geconfronteerd wordt met een mogelijke onteigening. Dat je dan niet netjes in een protestvak gaat staan met een ludiek spandoek in de eeltige knuisten en fleurige bloemetjes in je haar, is op zich helemaal niet zo gek. Er is reden om te demonstreren.
Onveilig
Maar de boerenprotesten gaan voor een selecte groep militante boeren wel wat verder. Een groepje boze boeren trok deze week opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal en brak door een politie-linie, er werd met vuurwerk gegooid, een poging werd ondernomen om een politieauto op de kop te zetten en een giertank werd geleegd. De situatie was zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en niet langer het huis van de politica konden beschermen.
Niet zo gek ook, tegen zware en krachtige landbouwvoertuigen begin je maar heel erg weinig. Zo bezien kun je een trekker best een soort van wapen noemen.
Mest
Het zijn inmiddels ook geen incidenten meer. Bij een actie op een snelweg werd mest op de weg gegooid en werden meegebrachte hooibalen in de brand gestoken. Je hoeft geen verkeerskundige te zijn om te bedenken wat er kan gebeuren als automobilisten op een snelweg ineens geconfronteerd worden met een lading mest op het wegdek.
Ergens anders sloopte een boer eigenhandig honderd bomen en tijdens de massale boerenprotesten in Stroe werden politiewagens aangevallen met zware sloophamers. Een berger die werd ingezet om een trekker van de weg te halen, werd met naam en toenaam online gezet en ontving vervolgens honderden doodsbedreigingen. Het bedrijf moest noodgedwongen alle bergingswagens, die normaal bij de werknemers blijven, uit voorzorg terughalen om het personeel te beschermen.
Maar er is meer. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs hebben de afgelopen dagen tientallen bedreigingen en intimidaties plaatsgevonden van wethouders, raadsleden en Kamerleden rond de boerenacties. Onder meer via sociale media, in persoon door mensen die voor de deur stonden en soms telefonisch.
Het past helaas in het beeld van eerdere protesten uit het verleden, waar gemeentehuizen werden belaagd met zware landbouwvoertuigen, half Den Haag vast kwam te staan en een toegangsdeur van een provinciehuis werd vernield om binnen te dringen.
Thuisbezoek
Deze week werd ook bekend dat Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) de komende dagen niet afreist naar zijn werkplek, omdat boeren bij hem thuis op bezoek zijn geweest.
‘De aankomende dagen ga ik niet naar Den Haag, maar blijf ik thuis bij mijn gezin. Gisteravond toen ik nog aan het werk was is er thuis bezoek geweest in het bijzijn van mijn kinderen van 4 en 7 jaar…deze manier van demonstreren dient geen enkel doel. Stop ermee’, aldus de politicus op Twitter.
Een volksvertegenwoordiger die niet naar zijn werk gaat om zijn gezin te kunnen beschermen, dat is een nieuw dieptepunt voor onze democratie en valt op geen enkele wijze te tolereren.
Het woord terreur boezemt angst in en doet direct denken aan terroristische aanslagen, waarbij door wapengeweld veel doden vallen. Maar die definitie is te beperkt.
Oogmerk
In het recht draait het volgens artikel 83a sr (terroristisch oogmerk) bij het plegen van een selectie strafbare feiten (zoals brandstichting of bedreiging) om het oogmerk om de bevolking of een deel van de bevolking van een land vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of internationale organisatie ernstig te ontwrichten
Een hele mond vol, maar als je kijkt naar de dwangcomponent een overheid te dwingen iets te doen of niet te doen, dan zitten we al aardig in de buurt van wat de groep militante boeren letterlijk wil. Je hoeft alleen maar naar de woorden van Farmers Defence Force-leider Van den Oever te luisteren om te weten wat precies de bedoeling is.
Het gaat voor deze groep boeren allang niet meer over politici die moeten luisteren naar wat de boeren te zeggen hebben, dat is namelijk een gerechtvaardigde en democratische wens. Het gaat veel verder, de overheid moet letterlijk doen wat de boeren willen, anders zwaait er wat. En zolang dat niet gaat gebeuren, worden de acties grimmiger en gewelddadiger. In een interview in De Volkskrant sprak Van den Oever zijn gretige bereidheid uit tot het platleggen van de voedselvoorziening en optrekken naar Schiphol. Inmiddels worden er acties aangekondigd om het hele land plat te gooien. De demonstraties stoppen pas als de stikstofplannen van tafel zijn.
Ontwrichting
Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er inmiddels tien aanhoudingen zijn verricht, onder meer voor opruiing, openlijke geweldpleging en poging doodslag. Je kunt van alles vinden van acties van boeren, maar het is wel hier en daar met behulp van intimidatie en geweld ander beleid proberen af te dwingen. Proberen de samenleving te ontwrichten en de openbare orde te verstoren in het eigen belang. Je zou ook best kunnen onderbouwen dat een dreiging om de voedselvoorziening plat te leggen valt onder de noemer vrees aanjagen voor de bevolking.
Je vraagt je ook af wat het met onze volksvertegenwoordigers doet als ze weten dat ze thuis niet veilig zijn op basis van het beleid waar ze voor kiezen. Je moet wel erg dapper en vastberaden zijn als je met het bepalen van het beleid niet in het achterhoofd die knagende gedachte meeneemt dat je persoonlijk gevaar kan lopen als je anders beslist dan boze boeren wensen. Of je echtgenoot of kinderen.
Democratie
Dat raakt direct de kern van onze parlementaire democratie. Of je het er nu mee eens bent of niet, maar in Nederland worden wetten gemaakt door volksvertegenwoordigers die namens de kiezer een mandaat hebben om in actie te komen. Beleid en wetten worden getoetst door het parlement en komen tot stand na debat. In een dergelijk systeem zullen er altijd groepen zijn die de ene keer krijgen wat ze wensen en de andere keer niet. Het is nu eenmaal een feit dat er altijd een belangenafweging gemaakt moet worden waar nooit iedereen 100% tevreden over zal zijn.
Juridisch is er echter een ‘probleem’ als je iets als terreur aan wenst te merken. Er moet namelijk wel sprake zijn van een voorafgaand strafbaar feit om terroristisch oogmerk te kunnen bewijzen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan misdrijven zoals brandstichting of bedreiging. Voor het huis van een politicus gaan staan valt niet onder een misdrijf. Een politicus bedreigen wel.
Technisch
Natuurlijk is het een puur technische benadering om het militante boerenprotest te scharen onder de noemer terroristisch oogmerk. Volgens de letter van de wet zou het mogelijk kunnen als er bepaalde strafbare feiten aan voorafgaan, maar die wetgeving is sinds 9/11 wel erg behoorlijk opgerekt en je moet ervoor waken dat al te verregaande bevoegdheden worden ingezet omdat het onder de noemer terreur valt.
Toch blijft overeind dat een bepaalde groepering met geweld en intimidatie ander beleid probeert af te dwingen. Als je dan willens en wetens zo ver wenst te gaan om beleidsmakers thuis te belagen, politieagenten aan te vallen, politici te bedreigen, het verkeer in gevaar te brengen en de openbare orde op grote schaal te verstoren, dan is de vraag gerechtvaardigd hoelang het gaat duren voor het terroristisch oogmerk wel in beeld gaat komen.
Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.