Complotdenker praat zichzelf de cel in

Complotdenker Wim Dankbaar heeft zichzelf weer eens een slechte dienst bewezen. De man die in zijn obsessieve strijd alles al verloor zit sinds februari in detentie op verdenking van het stalken van advocaat Jan Vlug. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak zette hij de hakken weer ouderwets in het zand. De rechtbank stuurde hem mede daardoor voor drie maanden terug naar de gevangenis.

De tragische soap rond Wim Dankbaar gaat alweer het zoveelste jaar in. Ik ben zelf de tel inmiddels kwijt, maar we naderen de veertig rechtszaken die door en tegen de verstokte complotdenker zijn opgestart. Dankbaar heeft zijn eigen verhaal rond de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999 bedacht en wijkt daar geen millimeter vanaf. Zo zou de overheid betrokken zijn bij de moordpartij, evenals asielzoekers.

Belaging

Al vele jaren belaagt hij nabestaanden en mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de zaak. Hij is daardoor naar eigen zeggen al een miljoen euro kwijt, waarvan een aanzienlijk deel aan dwangsommen die hij de moeder van Marianne Vaatstra moest betalen wegens het belagen en belasteren van de rouwende vrouw.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Dankbaar door de rechtbank in Groningen werd verwezen naar de psychische hulpverlening, maar Dankbaar weigert alle medewerking. Nadat hij enkele jaren geleden door een tbs’er in de gevangenis met kokendheet water werd overgoten, was het even stil. De berooide Dankbaar ging bij zijn zus wonen en leek ietwat tot rust te komen.

Advocaat

Die rust was schijn, want ondertussen zette hij de aanval in op advocaat Jan Vlug, die de moordenaar van Marianne bijstond. Volgens Dankbaar heeft Vlug in innige samenwerking met het OM een onschuldige laten veroordelen. Vlug werd via de telefoon, de mail, Twitter en de website van de complotdenker neergezet als corrupt en een ‘vazal van het OM’. Vlug heeft naar eigen zeggen Dankbaar al ‘sinds 2005 aan mijn fiets hangen’ en voor hem is de maat nu een keer vol.

De raadsman deed aangifte en op 1 februari werd Dankbaar gearresteerd. De rechtbank liet hem al snel weer vrij onder de voorwaarde dat er op geen enkele manier contact werd opgenomen met Vlug en ook dat Dankbaar hem niet meer mocht noemen op zijn site. Dat deed hij uiteraard vrijwel meteen weer wel en zelfs na een waarschuwing van de officier van justitie ging hij in de fout. Dus werd de verstokte plotter voor negentig dagen vastgezet.

Strafzaak

Afgelopen week diende zijn strafzaak en de politierechter in Den Haag zat al snel in een lastig parket. Er was maar drie kwartier voor de zaak uitgetrokken en dat bleek veel te kort. Helemaal omdat de advocaat van Dankbaar in een preliminair verweer het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wilde laten verklaren wegens misbruik van het recht. Het OM zou veel te lichtvaardig het strafbare feit belaging op de dagvaarding hebben gezet, louter om Wim Dankbaar zo met voorarrest ‘de mond te kunnen snoeren’.

De raadsman vroeg ook nog om een getuigenverhoor, waaronder betrokkenen in de oude moordzaak rond Marianne Vaatstra. De verdediging wilde bovendien Jan Vlug horen, onder meer om te onderzoeken of het Openbaar Ministerie Vlug had gevraagd om aangifte te doen. De strafzaak was nog geen half uur oud of de eerste complotten vlogen al over de tafel.

Uitstel

De politierechter schoof het verzoek tot het horen van getuigen van tafel, vooral omdat de gevraagde getuigen niets te maken hebben met de verwijten die Dankbaar in deze strafzaak worden gemaakt. Door alle oponthoud liep de zaak zo ver uit dat de rechter de strafzaak uitstelde tot 10 augustus en bovendien ook nog eens doorverwees naar de Meervoudige Kamer. Het betekende in concreto dat de verdachte nog eens drie maanden zou moeten wachten op zijn zaak.

De grote vraag was vervolgens of Dankbaar al die tijd vast zou moeten blijven zitten of niet.

Toen de rechter vroeg of Dankbaar zich eventueel als voorwaarde bij zijn vrijlating zou willen houden aan een contactverbod met Jan Vlug ‘op alle mogelijke manieren’, was Wim weer eens zijn eigen zinnige zelf. Wim: ‘Mag ik niet eens zijn naam noemen dan?’ Een opmerkelijk wereldvreemde uitspraak, aangezien hem dat de vorige keer nou net de kop kostte omdat hij daarmee toen de voorwaarden had geschonden en weer de cel in moest.

Volgens zijn advocaat waren voorwaarden nu echter prima. Dat Dankbaar zich eerder niet aan die voorwaarden wist te houden is wat hem betreft dan ook geen probleem. ‘Mijn client is zich er nu van bewust dat hij de vorige keer de voorwaarden heeft overtreden en het zal niet weer gebeuren’.

Mooie woorden, maar ze werden meteen teniet gedaan door Dankbaar zelf. Op zelfverzekerde en luide toon: ‘Ik heb helemaal geen voorwaarde geschonden!’

Recidive

Het was dan ook geen verbazing dat de rechter niet akkoord ging met schorsen van de voorlopige hechtenis. De rechter wees fijntjes op de nog immer bestaande kans op recidive en stuurde Dankbaar subiet weer terug naar de gevangenis. Voor nog eens drie maanden.

Het is het zoveelste bewijs dat Dankbaar zichzelf bij voortduring in de voet schiet en door zijn dwangmatige obsessie met geen mogelijkheid meer op het rechte spoor te krijgen is. De vraag is hoe hij wel te stoppen is. Tijdens zijn spreekrecht gaf Jan Vlug als benadeelde partij een voorschotje.

‘Hij radicaliseert en is bij vlagen psychotisch. Ik wil u vragen om hem op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum voor observatie’.

Ook hier was de reactie van Dankbaar veelzeggend: ‘Ik vind de reactie van de heer Vlug smadelijk en beledigend. Ik ga mij niet laten onderzoeken door een psycholoog die in dienst is van een organisatie die ik als mijn tegenstander zie’

Fakkeldreiger

Jan Vlug is bang dat Dankbaar nog verder zal radicaliseren en hij wees daarbij onder meer op de aanwezigheid van fakkeldreiger Max van den Berg, die op de strafzaak was afgekomen omdat hij naar eigen zeggen ‘mede-activist’ Dankbaar wilde steunen. Vlug wees de rechter op de bijzondere aard van de ‘volgelingen van Dankbaar’. Dat viel meteen in verkeerde aarde bij Van den Berg:

‘Ik ben geen volger, ik ben een leider. Je moet je mond houden over mij!’

Dankbaar zal nog in ieder geval tot 10 augustus in detentie verblijven. De vraag is wat de Meervoudige Kamer dan met hem gaat doen. Straffen ze hem – indien schuldig bevonden – kaal af of kiezen ze er voor om hem – bijvoorbeeld als voorwaarde bij een deels voorwaardelijke straf – gedwongen te laten behandelen?

De complotsoap duurt voort.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen