Waarom geen tribunalen voor antivaxxers?

De vurig uitgesproken eis om wetenschappers, artsen en journalisten voor tribunalen te slepen blijft rondzingen. Verstokte roeptoeters eisen nog steeds verantwoording voor de ‘massale genocide’ door de vaccinatiecampagne. Met alle onderzoeken die er inmiddels liggen, hebben we echter aanzienlijk betere argumenten om activistische antivaxxers voor een tribunaal te brengen.

Het is alweer even geleden, maar toen de wereld werd getroffen door een pandemie van ongekende omvang (meer dan 7 miljoen geregistreerde doden, maar schattingen lopen op tot meer dan 18 miljoen) was er letterlijk paniek in de tent. Onder meer in Italië en de Verenigde Staten moesten koelwagens aan worden gerukt om de vele doden te kunnen bergen. Toen in maart 2020 corona ons land bereikte, ging het snel. Op vrijdag 775 patiënten in het ziekenhuis, op maandag al het dubbele en drie dagen later 2248.

Duizelingwekkend

De getallen zijn duizelingwekkend. In het eerste anderhalf jaar raakten meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd besmet; meer dan 4,5 miljoen stierven. Op 3 januari 2021 testten binnen 24 uur tijd 1 miljoen Amerikanen positief. Op 4 februari 2021 vonden op één dag 5077 Amerikanen de dood.  Over de gehele coronaperiode stierven meer dan 1 miljoen mensen in de VS. In 2021 stond corona in Nederland onbedreigd op nummer 1 in de lijst met doodsoorzaken. Het totale dodental zou rond de 40.000 uitkomen.

Vaccins

Hoewel maatregelen als lockdowns verlichting brachten, kwam de grootste klap van vaccins (die overigens niet door ‘Big Pharma’ zijn bedacht, de kennis werd ontwikkeld door wetenschappers aan universiteiten en overheidsinstellingen, het begin van mRNA-techniek al in 1961).

Uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, bleek dat het toedienen van vaccinaties in een jaar tijd in 185 landen al maar liefst 19,8 miljoen levens had gered.

Een ander onderzoek stelt in dat vaccinaties in de VS zeker 279.000 extra doden hebben weten te voorkomen en 1,25 miljoen ziekenhuisopnames. Zelfs Donald Trump, die eerst nog beweerde dat het virus snel over zou waaien, was trots op het succes van de vaccins.

In Nederland zouden vaccinaties in een jaar tijd naar een voorzichtige schatting van het RIVM bijna 88.000 ziekenhuisopnames hebben voorkomen. Let wel: Nederland kende een maximale ziekenhuiscapaciteit (operationeel) van 12.500 bedden en een maximale IC-capaciteit van 2400 bedden.

En ja, ook de door de regering genomen maatregelen hadden effect. In 2020 had nog niemand immuniteit, uit recente berekeningen volgt dat het laten rondgaan van het virus zonder maatregelen (zoals lockdowns en afstand houden) 250.000 Nederlanders in het ziekenhuis terecht konden laten komen en 65.000 mensen op de IC.

Ziekenhuisopname

Een onderzoek in de Amerikaanse staat Washington (van april 2023) liet zien dat in de leeftijdsgroep van 12 tot 34 jaar de kans voor een ongevaccineerde bijna 7 keer zo groot was om in het ziekenhuis terecht te komen. Tussen 35 en 64 jaar steeg dat zelfs tot bijna 7,5 keer zo groot.

In New York werd onderzoek gedaan naar hartpatiënten met een coronabesmetting. Patiënten zonder vaccinatie liepen een drie keer grotere kans om te overlijden aan het virus dan patiënten met vaccinatie.

De lijst met onderzoeken die bewijzen dat vaccinaties werken en levens redden is schier oneindig. Eind 2021 bleek uit cijfers van het RIVM dat een vaccin de kans dat je na een besmetting naar het ziekenhuis moet met 93% verkleint. De kans dat je op de intensive care belandt was zelfs 97% kleiner.

Bijwerkingen

Nu kun je als volleerde wap beweren dat wetenschappers niet te vertrouwen zijn. Laten we dan maar eens kijken naar wat mensen zelf melden. In Nederland ontving bijwerkingencentrum Lareb tot en met 30 april 2023 dik 230.000 meldingen over een bijwerking van een vaccin. Klinkt veel, maar verreweg de meeste meldingen gaan over vermoeidheid, hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn, pijn op de plek van de prik, koorts en misselijkheid. Bekende en lichte bijwerkingen die vanzelf overgaan.

Er werden 743 meldingen gedaan van overlijden na een vaccinatie (dus nog niet door een vaccinatie). Voor een groot deel mensen met een al bestaand en ernstig gezondheidsprobleem, wat de meest voor de hand liggende verklaring vormt voor het overlijden. Mensen van tachtig jaar en ouder die al voor de vaccinatie corona kregen. Drie mensen overleden door trombose na vaccinatie.

Er zijn in Nederland inmiddels 37 miljoen prikken gezet. Zelfs als je aanneemt dat alle 743 meldingen van sterfte door vaccinatie komt (wat dus niet zo is) kom je uit op 0.002008 procent.

Pfizer

Een onderzoek naar de veiligheid van het Pfizer-vaccin bij meer dan drie miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud leverde geen enkel sterfgeval op. Bij 0.005% van de injecties werd een lichte myocarditis (ontsteking van de hartspier) of pericarditis opgemerkt, waarvoor een korte medische behandeling nodig was. Bij kinderen jonger dan 12 jaar werd geen enkele vorm van ernstige bijwerkingen gezien.

Bedenk hierbij dat het risico op myocarditis na een coronabesmetting 18 keer groter is dan na coronavaccinatie.

Diarree

Je kunt natuurlijk waarde hechten aan de verbale diarree van CrazyHenkie2345 en beroepspubers als rapper KAFKA of Thierry Baudet (‘do not take the vaccines’), maar cijfers liegen niet. Vaccinaties hebben vele tientallen miljoenen levens gered en een veelvoud aan ziekenhuisopnames. Zoals hoogleraar Gabi Barbash de situatie in Israël omschreef: ‘De resultaten zijn fenomenaal, het vaccin was in staat de deltavariant onder bedwang te houden. De derde dosis heeft dit land gered’

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat de zorg volledig was vastgelopen als we niet waren begonnen met vaccineren. Het zou een slagveld zijn geweest. Bedenk dat Nederland in de hoogtijdagen van het coronavirus patiënten naar het buitenland moest vervoeren omdat er hier geen plek meer was. En dat in een periode waarin de reguliere zorg moest worden afgeschaald. De oversterfte in 2022 (tien procent meer dan normaal) is volgens sommige deskundigen dan ook vermoedelijk te wijten aan het zorginfarct.

Bijwerkingen

Natuurlijk, vaccinaties vormen niet de heilige graal. Er zijn bijwerkingen. Maar als je dat als argument neemt om niet te vaccineren, geef je de brandweer de schuld van water- en rookschade, terwijl ze net je huis en dat van al je buren hebben gered.

Er komt steeds meer onderzoek naar buiten en daaronder zitten ook grootschalige onderzoeken. In een onderzoek onder maar liefst 145 miljoen gezette prikken in het Verenigd Koninkrijk zagen de onderzoekers na vaccinatie geen opvallende sterfte. Op 145 miljoen prikken vonden ze uiteindelijk 59 doden (vooral trombose na AstraZeneca of allergie). Dat kun je op zoveel prikken gerust een zeldzaamheid noemen. Sterker nog, het is 0.00004 procent.

Perspectief

Natuurlijk zijn er berichten van mensen die na vaccinatie overlijden (wat nog niet wil zeggen door vaccinatie), maar het zou wel aardig zijn als om dat in perspectief te zetten.

Ongeveer  540 Nederlanders sterven ieder jaar na gebruik van simpele pijnstillers. Rond de duizend mensen sterven jaarlijks door verkeerd gebruik van geneesmiddelen. Dat waren er gedurende de coronajaren dus ongeveer 4500 in totaal. Zelfs als we zouden aannemen dat ongeveer 700 mensen zijn gestorven na vaccinatie, dan is dat zes keer minder dan het aantal mensen dat stierf aan geneesmiddelengebruik.

Risico

Iedere dode na een vaccinatie is te betreuren, maar er zit altijd een risico aan een medische behandeling. Daar staan de positieve effecten tegenover. De vele miljarden prikken (op dit moment bijna 13,5 miljard wereldwijd) die er zijn gezet hebben voor opvallend weinig problemen gezorgd, maar ze hebben miljoenen doden en een veelvoud aan ziekenhuisopnames voorkomen.

Tribunalen

Vanuit die optiek bekeken zou je kunnen stellen dat mensen die alles in het werk hebben gesteld om vaccinaties te bestrijden zich schuldig hebben gemaakt aan het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Alsof je een persoon die net een hartaanval heeft gehad, bewust niet reanimeert uit angst een rib te breken. Alsof je kankerpatiënten chemotherapie ontzegt. Alsof je in Afrika het gebruik van condooms onmogelijk maakt in de strijd tegen AIDS.

Vergeet daarbij vooral niet dat Viruswaarheid van Willem Engel letterlijk naar de rechter stapte om de vaccinatiecampagne stop te zetten.

Je moet wel heel erg naïef (of kwaadaardig) zijn om nu nog te ontkennen dat vaccineren ons uit de crisis heeft geholpen. Het vaccin was en is het scherpste en meest effectieve wapen.

Haatdragend

Mensen die zo verantwoord waren om het vaccin te halen (in Nederland ruim 87%) zijn niet zo haatdragend als de activisten die met een betonnen bord voor hun kop doorstrijden. De voorstanders zijn niet bezig met een afrekening. Toch zou je heel goed kunnen betogen dat mensen die in crisistijd bewust de scherpste wapens bot wilden maken, zich zouden moeten verantwoorden voor hun pogingen om anderen schade te berokkenen.

Je moet er mee kunnen leven: dat dankzij jou naïeve mensen hun prik niet hebben gehaald en sommige dat hebben moeten bekopen met hun leven of hun gezondheid. Terwijl je ondertussen de bestrijders van het virus het werk onmogelijk probeerde te maken met aangespannen rechtszaken en intimiderende, opruiende en bedreigende berichten en brieven.

Wat mij betreft mag iedereen oproepen tot een tribunaal voor de vaxbeweging, maar als je eerlijk bent, dan is verantwoording afleggen voor mensen die de bestrijding van een potentieel dodelijk virus onmogelijk probeerden te maken moreel een stuk logischer.

Want wie verdient een gang naar de rechter?

De brandweer die uiteindelijk een enorme vuurzee wist te blussen of de personen die de brandslangen probeerden lek te steken?

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen