De antivaxx-beweging is misdadig bezig

Sinds de coronapandemie zijn de antivaxxers niet weg te slaan uit het publieke debat. Met een onverholen fanatisme vallen ze wetenschappers, virologen en journalisten verbaal aan. Virologen als Marc van Ranst en Marion Koopmans worden dagelijks bedreigd. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans neergezet als corrupte slaaf van Big Pharma. Maar is het eigenlijk niet zo dat antivaxx misdadig bezig is?

Begrijp mij goed, kritiek is altijd goed. Ook als het gaat om vaccinaties. Wondermiddelen bestaan niet en vaccinaties vormen ook geen wondermiddel. Het is dan ook buitengewoon nuttig en noodzakelijk dat we het vaccineren kritisch blijven volgen en vragen blijven stellen.

Dat is echter heel wat anders dan het potentieel levensreddende middel dag in, dag uit verdacht te maken met desinformatie, nepnieuws en brisante leugens. Inmiddels stapelt het wetenschappelijk bewijs zich namelijk op dat de coronavaccinaties (hoewel zeker niet perfect) niet alleen effectief zijn (met alle beperkingen die er zijn), maar ook in zeer overwegende mate veilig in gebruik.

Het is niet voor niets dat de wetenschappers die het vaccin mogelijk maakten een Nobelprijs voor de Geneeskunde kregen.

Zeventig procent

In een zeer recent onderzoek van het RIVM over de effectiviteit van de nieuwste boosterprik blijkt dat het vaccin de kans om ernstig ziek te worden en in het ziekenhuis terecht te komen, met ruim zeventig procent weet te verlagen. Tussen oktober en december kwamen ruim 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. 295 van hen hadden een boosterprik gehad, bijna 1800 patiënten niet. Van de patiënten op de intensive care waren er 8 geboosterd en 84 niet.

Andere onderzoeken laten zien dat de oversterfte niet wordt veroorzaakt door vaccins, maar juist in overwegende mate door besmetting met corona zelf.

Ook recent onderzoek: ouderen die ernstige corona hadden opgelopen, hebben anderhalf jaar later nog verhoogd risico op sterfte en tientallen aandoeningen. Nee, corona is geen griep en een vaccin was en is broodnodig om de ziekte te bestrijden.

Oversterfte

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deden het RIVM en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) onderzoek naar de oorzaken van oversterfte in 2022. Waren het de vaccins die voor extra doden zorgden? Integendeel. Boostervaccinaties verkleinden de kans om aan corona te overlijden. Tussen november 2021 en najaar 2022 waren er drie boostervaccinatierondes. Elke herhaalprik maakte de kans op overlijden kleiner. Een jaar na de eerste booster was de kans op overlijden nog steeds kleiner dan voor mensen zonder deze booster.

Voor wie echt eerlijk wil kijken, zijn de cijfers duidelijk. Dat bewijst journalist Maarten Keulemans in educatieve draadjes op sociale media. Telkens weer bleek de oversterfte te dalen na een vaccinatieronde.

Daling

In het jaar 2021 begon een ronde in week 2 en 3. Ruim een half jaar was er geen officiële oversterfte meer. Aan het einde van dat jaar liep de oversterfte weer op, maar na de boosterronde die volgde, daalde de oversterfte weer. In februari van het nieuwe jaar liep de oversterfte weer wat op, vanaf 26 maart konden ouderen een herhaalprik krijgen, waarna de oversterfte weer daalde.

Iedere toename van oversterfte had dezelfde karakteristiek: steeds maar weer was een nieuwe coronavariant de boosdoener. En steeds maar weer zorgden vaccinaties voor verlichting.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat het vaccin alleen al in het eerste jaar naar schatting 20 miljoen levens hebben gered.

Bijwerkingen

Het vaccin is absoluut geen wondermiddel en zo is het ook niet in de markt gezet. Hoewel politici in hun ijver om een uitweg te zoeken uit de dodelijke pandemie soms wat al te grote woorden gebruikten, is het overwegende beeld van vaccineren buitengewoon positief. Ja, er zijn bijwerkingen, maar die zijn in verreweg de meeste gevallen mild. Ja, er gaan mensen dood NA vaccinatie, maar dat blijft enorm beperkt gezien de miljarden prikken die wereldwijd zijn gezet.

Wat de antivaxx-beweging ook hier weer vergeet is dat medisch handelen altijd een zeker risico met zich meebrengt. Er gaan jaarlijks in Nederland een paar honderd mensen dood door het gebruik van zware pijnstillers, er is geen wappiebeweging die zich zorgen maakt over pijnstillers.

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 1000 mensen door verkeerd medicijngebruik. Maar liefst 50.000 mensen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis nadat er iets fout is gegaan met het gebruik van medicijnen.

Wat de fanatieke antivaxx-beweging ook steeds maar weer ‘vergeet’ is dat corona zelf veel en veel schadelijker is dan de vaccinatie. Het is van een bijzondere ironie dat vaccinaties worden gelinkt aan hartfalen, terwijl uit alle onderzoeken blijkt dat het juist het virus is dat voor de meeste hartproblemen zorgt.

Kwaadaardig

Je moet echt wel ziende blind zijn en inmiddels ronduit kwaadaardig om de vaccinatiecampagne neer te zetten als ‘een groot gevaar voor de mensheid’. Het is alsof je online woest de strijd aangaat met chemotherapie omdat niet iedereen na de therapie van kanker geneest. Alsof je chemotherapie de schuld geeft van mensen die alsnog aan kanker sterven.

Activisten zijn er altijd geweest en niet zelden hebben ze de neiging zaken wat al te zwart/wit te zien. Zoals klimaatactivisten soms  doorschieten door te stellen dat de wereld subiet vergaat als we niet meteen stoppen met fossiele brandstoffen en het eten van vlees.

Maar de antivax-beweging is van een andere orde. Niet alleen vallen ze mensen die wel kennis bezitten ongenadig lastig, ze maken ook nog eens een potentieel levensreddend vaccin verdacht, waardoor ze anderen helaas overhalen om zichzelf niet te beschermen, ook niet tegen andere ziektes.

Met alle gevolgen van dien.

Helmplicht

Als activisten bij verkeerslichten op automobilisten afstappen om ze ervan te overtuigen hun autogordel af te doen in verband met ‘acuut verdrinkingsgevaar’, zouden we er raar van opkijken. Voor de antibeweging zou het logisch zijn, zijn er immers niet mensen verdronken omdat ze de gordel niet los konden krijgen? Zie je nou wel! ‘Autogordels zijn bedacht om de wereldbevolking te decimeren!’ We zouden er raar van opkijken als een activist genaamd Willem Bengel naar de rechter zou stappen om autogordels te laten verbieden.

Dat autogordels jaarlijks honderd doden en tienduizend gewonden voorkomen, vergeten ze dan maar even.

Rondtoeteren

De anti-vaxx-beweging kan vrijwel probleemloos de godganse dag volstrekte apekool rondtoeteren en echte wetenschap verdacht maken. Ik heb het al eens vaker gezegd, maar ik beschouw ze als de personen die de brandslangen van de brandweer proberen lek te steken bij een uitslaande brand. Het zijn de mensen die brandweerlieden die net een uitslaande brand met succes hebben weten te bestrijden aanvallen omdat ze constateren dat er water- en roetschade is.

Polio

Onlangs kwam ik op X (het voormalige Twitter) een interessante verwijzing tegen van Ruben van Galen (CBS). Hij schreef over hoe meer dan honderd jaar geleden mensen reageerden op een uitbraak van het polio-virus in Montreal, Canada (een ziekte toen met een dodelijk verloop in 30% van de gevallen).

De gelijkenissen met antivaxx nu zijn tekenend en schrijnend.

De tegenstanders beweerden rond 1885 namelijk met een enorm fanatisme dat het vaccinatieprogramma tegen polio onderdeel was van een agenda tegen persoonlijke vrijheid, ze stelden dat de ziekte helemaal niet zo ernstig was (allemaal paniekzaaierij) en dat er helemaal geen sprake was van een epidemie. Ze noemden medici laatdunkend ‘nep-experts’ en voorstanders van vaccineren werden weggezet als ‘domme dieren’ (een variant op de hedendaagse ‘domme schapen’).

De vergelijkingen houden daar beslist niet op. Een fervent antivaxxer in die tijd (Alexander M. Ros) wees de pers en de medische wereld aan als aanjagers van de angst. Uiteraard als onderdeel van een duistere campagne ‘om geld te verdienen’.

De parallellen zijn angstaanjagend.

Poliovaccin

Ook de antivaxxers uit het verleden vuurden hun giftige pijlen op het vaccin zelf af. Dat zou slecht zijn voor de gezondheid en verantwoordelijk voor polio zelf, syfilis, tbc, tyfus, cholera en bloedvergiftiging. Vaccineren zou niet alleen zinloos zijn, maar ook gevaarlijk. Alternatieve stemmen werden naar voren geschoven als de ‘echte experts’ die het waagden om tegen het heersende narratief in te gaan.

Van de 9600 poliopatiënten in Montreal, overleden er 3234.

De mensheid, we leren buitengewoon slecht van het verleden.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen