De dood van Jan Zuidema

 

Ruim twee weken geleden maakten collega Peter Steinfort en ik voor TV Noord een reportage over de gewelddadige dood van Jan Zuidema.

http://www.youtube.com/watch?v=Wa2fMoH8gUA&fmt=18

In die reportage maakten wij onder meer melding van een derde verdachte. Een 53-jarige man die door verschillende bronnen werd aangewezen als betrokkene, maar nog niet door de politie was opgepakt.

De vader van een van de andere verdachten.

Twee weken lang keek ik op het internet naar een foto van een man die vrij rondliep, maar volgens betrouwbare bronnen wel betrokken is bij een moord.

De reportage op TV Noord was tegen het zere been van de voorlichters van de regiopolitie Groningen. Kort gezegd kwam het er op neer dat wij op het verkeerde spoor zaten.

De voorlichters wisten zelfs vrij recent nog in het Dagblad van het Noorden te melden dat de man niet als verdachte werd aangemerkt.

Zijn die journalisten van TV Noord nu helemaal gek geworden?

Het is niet zo mooi als je als journalist te horen krijgt dat je je werk niet goed doet. Dat steekt.

Vandaag werd duidelijk dat de politie een vierde verdachte (in de tussentijd was al een derde opgepakt) heeft gearresteerd.

Een 53-jarige man…

De vader van.

Tsja…

Delen

0 reacties

 1. Zou het misschien kunnen dat ze uit tactische overwegingen die derde verdachte niet toen al bekend wilden maken? (een persoonlijk gokje)

 2. @natalie: uiteraard is dat zo. Maar dan is het te doen gebruikelijk om geen commentaar te geven. Niet om te zeggen dat het simpel niet klopt wat de journalist beweert.

 3. Zomaar een vraagje: Waarom vermeld je nooit de afkomst van de verdachten / daders op je blog? Je probeert toch niet een ‘zekere bevolkingsgroep’ de hand boven het hoofd te houden? Om je bezoekers dom te houden zogezegd? Net als dat opengesneden geitje van vandaag, iedereen weet in welke hoek de daders gezocht moeten worden maar niemand durft het te zeggen…

 4. @mantel der liefde: dat doe ik niet omdat ik het irrelevant acht. Afkomst, ras, geloof, huidskleur, ik vind het niet van belang. Criminaliteit heeft niets te maken met ras of afkomst. Criminaliteit is wat mij betreft een sociaal-economisch probleem.

  Dat gezegd hebbende: als ik de afkomst van de verdachten op dit blog allemaal op een rijtje zou zetten, dan zou je kunnen zien dat het merendeel blank en autochtoon is.

  Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat incest en kinderporno een blanke aangelegenheid is….Wat zegt dat over ‘ons’?

 5. Chris, helemaal mee eens. Overigens daar waar geloof en/of afkomst ongewenste verschijningsvormen krijgt, wordt het wel weer interessant, met name ook om potentiele slachtoffers te waarschuwen. B.v. berichten over problematische sectarische verschijningsvormen of over de mensenmokkelaars uit Bulgarije. Maar dat moet echter wel heel genuanceerd gebracht worden om stigmatisering te voorkomen.

 6. @erik: de vraag is natuurlijk of die ongewenste verschijningsvormen iets te maken hebben met geloof of afkomst of dat het extreme vormen zijn van iets anders. Je kunt niet zeggen dat het in de aard van de Bulgaren zit om vrouwen naar Groningen te transporteren om hier als prostituee te werken. Het feit dat de pooiers veelal Bulgaars zijn, is daarvoor niet leidinggevend.

 7. yoo ik zat bij jan in huis van bewaring in groningen!
  en nee klaas hij was inderdaad geen lieverdje.
  maar niemand verdient het om zo aan zijn einde te komen
  ook wraak is geen goed motief daarvoor.
  het zal wel karma zijn geweest (what goes around comes around)ik weet nog wel hoe hij me uitlegde hoe hij niet had meegewerkt aan het onderzoek in het pieterbaan centrum en hoe dat ervoor zou gaan zorgen dat hij geen T.B.S zou krijgen en inderdaad hij kreeg 6 jaar wat een forse staf is een steek partij
  hij kwam lachend terug van de uitspraak en ik zij toen tegen hem hoe kun je vrolijk zijn ik zou door grond zakken.hij zijn tegen liever 10 jaar cel dan 1 jaar met T.B.S als hij toen had meegewerkt had hij waarschijnlijk nu nog in een T.B.S kliniek gezeten maar dan was hij nu nog wel in leven.

  Om eerlijk te zijn was het geen slechte kerel hij heeft alleen het verkeerde pad gekozen in dit leven
  waarvoor hij de ultieme prijs (het leven)heeft betaald

  Jan vaarwel broeder tot wederzien en ik hoop dat je rust gevonden hebt

  groeten Gino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *