De klassieke verkrachter

 

Het einde van het jaar nadert en dus is er tijd om achterom te kijken.

Ik geloof zelf niet zo in een veranderende wereld. Er gebeurt een heleboel, maar de mens blijft verrassend gelijk en voorspelbaar.

Toch viel mij het afgelopen jaar iets op.

Ik ‘mis’ de klassieke verkrachter. De man met het mes, verscholen in de bosjes om de argeloze voorbijganger van de fiets te kunnen trekken.

Toen ik in april 2002 begon als rechtbankverslaggever kwam ik ze nog wel eens tegen in zittingszaal 14. De mannen die er bewust op uit gingen om vrouwen tot weerloze slachtoffers te maken.  Al dan niet bewapend. Echte jagers.

Maar de afgelopen jaren werd het minder en minder met de klassieke verkrachter. Vreemd.

Uiteraard heb ik justitie gevraagd naar de cijfers, maar het antwoord had ik al van twaalf kilometer afstand aan kunnen zien komen. ‘Wij houden verkrachtingen bij, niet de manier waarop het is gedaan’.

Maar ik durf ondanks een gebrek aan cijfermatige onderbouwing en een beperkt – want provinciaal – overzicht de volgende stelling wel aan.

Seksueel misbruik is meer en meer het domein geworden van kennissen onder elkaar. Van de oom die altijd zo leuk met de kinderen kon spelen en van de huisvriend die best wel kon blijven slapen na een avondje gezellig aan de borrel. 

Ik heb zelfs het idee dat verkrachtingen uberhaupt minder vaak voorkomen en worden vervangen door het geweldloos seksueel binnendringen. Een ontuchtvariant waarbij het slachtoffer zich niet verzet, om uiteenlopende redenen trouwens. Angst, macht, leeftijdsverschil.

Waarom dit allemaal zo is, ik heb geen idee. Ik ben journalist, geen wetenschapper. 

Een andere trend kan de vaste lezer van dit blog nauwelijks zijn ontgaan. Ik heb er vaker over geschreven, al was het maar omdat ik er zelf slachtoffer van werd.

Internetterreur.

Langzaam maar zeker krijgt vooral de politierechter te maken met criminaliteit op het internet. Van de bekende oplichters op Marktplaats.nl via het digitaal pesten op Hyves tot de aanbieders van niet bestaande vakantiehuizen.

En de modernste variant: de haatdragenden die het telefoonnummer van hun ex op een sekssite zetten of gewoon een heel weblog (of meer) opzetten om hun tegenstanders een hak te zetten. Altijd wel iemand op het wereldwijde web die een pertinente leugen voor waar aanneemt. Het is het asociale streven naar macht voor mensen die geen macht ervaren of jaloers zijn op de rol of functie van een ander.

Ik heb het al eerder geschreven en ik herhaal het hier nog maar eens. Het internet is een geweldig instrument. Een podium voor velen om iets aan anderen door te geven. En wat dat is, dat maakt niet uit.

Maar helaas is met de komst van honderdduizenden publicisten het debat soms ook verworden tot ordinaire en hier en daar ronduit strafbare prietpraat. Wat dat betreft heeft onze koningin een punt.

‘Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend. Niet het vreemd zijn maakt de ander agressief maar agressiviteit maakt de ander tot vreemde’.

Ik voorspel dat de rechters het er de komende tijd nog druk mee gaan krijgen.

Delen

0 reacties

  1. Hey Chris….
    Je wordt me toch niet melancholiek zo tegen het einde van het jaar? Die goeie ouwe tijd en zo. Afijn je kent dat wel. Ik hou persoonlijk niet zo van achterom kijken en kies ervoor om het verleden het verleden te laten. En als dat inhoudt dat we dit soort verkrachters niet meer zien, mij best. Maar waarschijnlijk ligt er weer een diepzinnige reden ten grondslag an je opmerking, dus wacht ik maar even af.

    Greetingzzz… Nanko

  2. Je “mist” de klassieke verkrachter Chris ?????

    Ik ook : als kiespijn !

  3. Geen probleem. Heb je al een extra gratis abonnement genomen op mijn site? Inclusief extra helemaal gratis notificatie! Het loopt al aardig storm. Wees er bij nu het nog gratis kan!

  4. Wat een kut stuk. Nee echt, WAT EEN KUT STUK!!!

    Altijd maar dat gezeik over, ik voel mij gekwetsts of mensen zijn zo onbeleefd blablablabla.

    Ga op een eiland wonen en sluit je af van de rest van de wereld.

    En stop met het schrijven van stukjes want ze zijn irritant.

    later,
    appel

    PS
    Dat met die klassieke verkrachter.. waar heb je het over?

  5. De rechters zullen het wel iets drukker krijgen met internet terreur, maar ik weet wel zeker dat 90% van de aangiftes sepot is.
    Telefoonnummers van je ex op sekssites plaatsen gebeurde ook al in 1995 toen ik voor het eerst internet had.Ook het dreigen beledigen en schelden was toen al ingeburgerd net als het oplichten.
    De afgelopen 7 jaar is heel Nederland online gegaan en zijn er 2 miljard sites bijgekomen.
    Ik ben ervan overtuigd dat de media en politiek verantwoordelijk is voor de agressie die de laatste jaren de kop op steekt.
    kut marokezen, lafbekken,huilebalken die knettergek zijn. Woorden die politici uitspreken en aan de andere kant zitten te huilen over het verlies van een joods/christelijke traditie en het vervagen van de zo belangrijke normen en waarden. Alsof dat taalgebruik de norm is in Nederland.

    De serieuze internet-terroristen maken maar een paar tiende procent uit van de overigen.
    90% maakt er een sport van om te klagen en boe te roepen. Babyboomers zijn allemaal de weg kwijt en hebben massaal de online kranten gevonden en willen ook gezellig een potje modern azijn-pissen.
    Kijk zelf maar eens op de site van jouw grote baas, de Telegraaf van vandaag.Een Walesman in de UK is meer dan 300 keer betrapt op winkeldiefstal.
    Reacties op dit bericht zijn vaak met Wilders,PVV,change.
    De mensen die dit schrijven die menen er geen flikker van.
    Toch kan het zomaar zijn dat het deze week als nieuws staat vermeld in de papieren telegraaf.
    Ik heb het de afgelopen jaren bewust geprobeerd om onzin berichten in de papieren media te krijgen.Het gaat even snel als koffie zetten, maar je moet wel eerst uitvinden wat de beste methode is.
    Op een geven moment is de lol er wel van af, dan besef je hoe simpel het is om mensen op het verkeerde been te zetten.
    Het AD was heel simpel als het om regionieuws ging. De telegraaf doet helemaal niet echt moeilijk als het gaat om een sensationeel stukje gaat. NRC en Trouw die trappen overigens nergens in.
    De media stuurt het volk en die dient het voorbeeld te nemen. Het is duidelijk dat je via de media mensen anders kan laten denken.

  6. @daler: ik krijg een sepot niet onder ogen. De rechtszaken daarentegen wel. Als de rechtszaken slechts 10% uitmaken, dan is de ellende nog groter dan ik hier beweer…

  7. @mia: vind ik toch iets anders dan de klassieke verkrachting in de bosjes. Maar het zou een interessant gegeven kunnen zijn. De vraag is dan wel: waarom dan ineens de verschuiving naar de prostitutie? En is dit niet altijd zo geweest?

  8. Ik heb zo’n vermoeden dat de opsporingmogelijkheden mbt DNA, de DNA-database en de straffen een rol spelen. Misschien mag ook de weerbaarheid van de vrouw en de mobiele telefonie in deze genoemd worden.

  9. Het zal er mee te maken hebben dat er minder donkere bosjes zijn en zeker ook minder argeloze fietsers of wandelaars t.g.v. de publiciteit door de jaren heen.

    Mensen, van jong tot oud, zijn waakzamer geworden.

    In die zin is de samenhang, mogelijkheden en gevolg, inderdaad een boeiend thema. De virtuele vlucht van misbruikers om een argeloze bezoeker of bezoekster (vaak jongeren) in een webfuik -alternatief voor de bosjes- te laten lopen zal geen toeval zijn.

    Waar bijvoorbeeld oplichting vroeger aan de deur of op straat gebeurde zie je op dezelfde wijze grote verschuivingen naar het internet plaatsvinden.

    Neem de potloodventer: een rijtjeshuis -met aanfloepend bewegingslampje- is out, de webcam is in.

  10. Chris,

    Jij stelt het wel heel erg extreem 😉
    Natuurlijk zal het niet altijd zo werken.

    Maar serieus, ik geloof absoluut dat de geboden mogelijkheden op internet wel degelijk -ook op dat gebied, net als bij oplichting- van invloed zijn op de vorm en het gehalte van uitingen.

    Wie weet helpt het zelfs om de eerste lading, van doorgaans impulsieve en daadwerkelijke agressie, te temperen.

    Overigens, erg vreemd dat men aantallen wel registreert maar de wijze waarop niet (locatie ‘s/relaties).

    Mij lijkt dat dat een must zou moeten zijn in het kader van preventievoorlichting.

  11. @Siem: ik heb ook al eens eerder gezegd dat er ook een onverwacht goede kant zit aan het internet. De dorpsgek begint een weblog en staat niet meer (of minder) dronken te oreren in de kroeg of op straat of valt krantenredacties lastig met ingezonden brieven of telefoontjes. Het grote voordeel is dat je een weblog kunt negeren.

  12. Chris,

    Een weblog totaal negeren wordt onmogelijk wanneer dat door de operator(s) wordt misbruikt, met als indirect doel stalking en beschadiging.

    Jij zal vast en zeker door Google-alerts worden gewaarschuwd wanneer de een of andere gek weer iets beschadigends over je plaatst.

    Het is net zoiets als met dat donkere bosje, waar je soms toch langs of doorheen zal moeten om je bestemming te bereiken.

    Wordt het niet eens tijd voor een afdeling virtuele politie?

  13. Siem,

    Dat hebben veel landen al ingevoerd een virtuele politie.
    Wij vinden juist deze landen ondemocratisch en een schending van de privacy, die allang niet meer bestaat.
    Ik denk dat internet nog steeds in de kinderschoenen staat en dat het de komende 20 jaar alles drastisch zal gaan veranderen.
    Zelf ben ik een voorstander van gecontroleerde media. Persvrijheid kan alleen bestaan uit hoor en wederhoor plus feiten.
    Mensen die zich misdragen online een verplicht bezoek laten brengen bij maatschappelijk werk.
    De gemiddelde mens is ongeschikt om als individu te leven, die hebben leiding en sturing nodig.

  14. Pingback: De klassieke verkrachter « Rechtbankverslaggever | Zoek je Vakantiehuizen in Europa?

  15. Chris,
    en
    Het probleem is dat de raad en de code een beetje is achterhaald. Neem een voorbeeld aan BvM. Verliest heel veel zaken en toch mag de fantast al jaar en dag blijven doorgaan met onzin publiceren. Dat heeft de staat miljoenen gekost aan onderzoeken.
    Zo heb je nog veel meer hoax journalisten die jaar in jaar uit op de vingers worden getikt, maar geen beroepsverbod krijgen.

  16. De v klopt niet het is Bart M en niet Bart van M.
    Hij heeft ooit een boek geschreven samen met een goede kennis van mij. G.R.
    Ik ben toen die tijd goed geïnformeerd over het hoe en waarom.
    Later is er geloof ik zelfs nog een film over gemaakt.
    Het is een complex verhaal, maar het komt er uiteindelijk op neer dat er geen wederhoor en feiten zijn die de waarheid kunnen onderbouwen.
    Wat ik eigenlijk wil zeggen dat er meer foute journalisten zijn dan serieuze die wel voor de waarheid gaan en niet voor het geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *