De digitale pedofiel

 

Stel.

Je bent een man op leeftijd en je hebt een onverzadigbare drang naar jonge jongens. Altijd al gehad ook.

Maar je bent de jongste niet meer en de disco of kroeg is al jaren geen serieuze optie.   

Gelukkig ben je nog niet te oud voor het internet. Dankzij het wereld wijde web heb je met één druk op de knop ineens toegang tot duizenden jongenskamers.

Je chat wat af en probeert tussen de regels door te achterhalen of de jongen aan de andere kant van de lijn misschien wellicht wel iets verder wil gaan dan dit. Als je beet hebt, spreek je af en je geeft je adres. Spannend.

Tot zover niets strafbaars.

Tenminste. Als je het nog dit jaar doet.

Vanaf volgend jaar komt de bovengeschetste gang van zaken in aanmerking voor art 248e van het Wetboek van Strafrecht. Ook wel grooming genaamd:

Hij die door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst een persoon van wie hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, een ontmoeting voorstelt met het oogmerk ontuchtige handelingen met die persoon te plegen of een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij die persoon is betrokken te vervaardigen wordt, indien hij enige handeling onderneemt gericht op het verwezenlijken van die ontmoeting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan de nieuwe wet. Want op welk moment ben je strafbaar en wanneer nog net niet? En wat zijn voorbereidingshandelingen precies? En hoe gaat de politie dit allemaal aanpakken en controleren?

De wet zal zich de komende jaren in de rechtszaal moeten bewijzen, maar ik denk dat er op korte termijn maar heel weinig verdachten voor de rechter zullen komen. De opsporing van de digitale pedofiel lijkt mij hiervoor te tijdrovend en te complex.

Bovendien heeft de politie in Nederland nogal wat handicaps te overwinnen. Zo is uitlokking in Nederland nog altijd verboden.

En dat is uiteindelijk maar goed ook. In Amerika bestaat een televisie-programma waarin ‘journalisten’ zich voordoen als 14-jarige chatters, om zo digitale pedofielen uit de tent te lokken. Als de pedofielen in levende lijve op het afgesproken adres verschijnen, staan ze voor gans de natie te kijk.

Ik hou niet van dergelijke praktijken. Mij lijkt het uitlokking en eigenrichting.

Wat dat betreft doen wij het hier een stuk beschaafder.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *