De Nederlandse Hitler

 

Waar begin je eigenlijk over als je ineens in de gelegenheid bent om even met Adolf Hitler te praten?

Dat schoot er door mijn hoofd toen ik hem in de gang van de rechtbank op me af zag komen.

Exact dezelfde snor, precies hetzelfde kapsel en verrek, zelfs het tengere postuur van de meest beruchte man in de hedendaagse geschiedenis. Inclusief licht afhangende schouders.

Stephan Wijkamp, alias de Nederlandse Hitler, moest vandaag om 10.40 uur bij de rechter in Groningen verschijnen. In augustus weigerde hij een Befehl uit te voeren om een einde te maken aan zijn aanwezigheid bij een nationaal-socialistische BBQ. Een daad uit verzet, zo noemde hij het met gevoel voor historie. Laat ik nu ook eens een keer een verzetsheld zijn, zo zou hij later voor de camera op een bijna Koot en de Bie-achtige wijze verduidelijken.

Omdat zijn zaak vertraging had opgelopen, had ik mooi even de tijd om met hem te praten.

Een televisie-collega voor mij had al uitgebreid ‘off-line’ met Adolf gesproken over zijn aanstaande rechtszaak. Een zaak die de kortbesnorde man zelf met gevoel voor actualiteit betitelde als ‘een politiek proces’.  

Mijn collega stelde journalistiek zeer relevante vragen, maar mijn interesse ging toch ergens anders naar uit. Ik besloot Adolf een persoonlijke vraag te stellen en schrok bijna van zijn vriendelijkheid en openheid.

Je verwacht het ergens toch niet bij een man met zo’n uiterlijk.

Ja, gaf hij toe. Ik heb het niet gemakkelijk in deze maatschappij. Door mijn uiterlijk maak ik mij tot een persona non grata. Er zijn zelfs wijken waar ik absoluut niet naar toe moet. Daar ben ik mijn leven niet zeker. En als ik voor iedere belediging een euro zou krijgen, dan zou ik iedere maand een nieuwe jas kunnen kopen.

Maar waarom dan toch dat uiterlijk?

‘Omdat ik een man ben met een radicale opvatting en daar hoort een radicaal uiterlijk bijBovendien – en op dat moment boog hij even samenzweerderig  in mijn richting – ziet onze Fuhrer er ook gewoon mooi uit.

En dat alles met een vanzelfsprekendheid alsof hij het over een nieuwe spijkerbroek had.

Ik moet toegeven.  Zo’n man fascineert me. Ik moest het doen met de antwoorden die hij me gaf, maar ik verzon er in mijn hoofd nog een hele stapel bij. Buschauffeurs die hem bij de halte laten staan, cassières die hem te weinig wisselgeld geven, voorbijgangers die hem de verkeerde kant op sturen als hij eens een keer fysiek dwalende is.

Je moet er maar dag en nacht mee om kunnen gaan. Wie kiest er vrijwillig voor om door het leven te gaan als de meest gehate man ooit?

Toen ons gesprek ten einde was, zag ik ineens het ietwat lullige plastic tasje dat Hitler bij zich droeg. Het was een wit tasje met een aantal treurig kijkende witte schaapjes. Een van de schaapjes was  duidelijk bruin. En opvallend vrolijk.

Ik weet niet wie of wat verantwoordelijk is voor de bizarre combinatie van het tasje en de look-a-like  Hitler.

Maar als God bestaat en dit tasje vandaag aan Hitler koppelde, dan heeft hij toch wis en waarachtig nog een geweldig gevoel voor humor ook.

Delen

0 reacties

 1. Pingback: Tweets that mention De Nederlandse Hitler « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 2. Ik had het totaal niet verwacht, maar die kerel komt best goed over: Intelligent, vriendelijk, redelijk. Ik wordt zowaar nieuwsgierig naar mein kampf, moet bekennen dat ik dat nog nooit heb gelezen…

 3. Deze man is een blamage voor de boodschap die Adolf uitdroeg.

  Hij voldoet niet aan het gewenste ‘arisch’ uiterlijk. Hij komt namelijk over als:

  Dom
  Is niet blond
  En heeft geen vierkante kaaklijnen, hetgeen wijst op een zeer lage intelligentie.

  Iets voor de PVV? Moet hij wel net als Wilders eerst zijn haren onder de peroxide zetten.

  Geweldig stuk weer Chris!

 4. Hoe abject je de ideeën van @Wijkamp ook mag vinden (en ik vind ze abject), hij heeft m.i. het recht deze ideeën uit te dragen.

  Zoals ik begrijp heeft de burgemeester een stok gezocht om deze hond te slaan en hier zelfs een noodverordening voor uitgevaardigd.

  Bah!

  Ik zal tot mijn dood vechten voor zijn (dus ook mijn) vrijheid.

 5. @Siem. Klopt, maar had Hitler niet dezelfde kenmerken?
  Hij was ook: dom, niet blond en moest het doen zonder vierkante kaaklijnen. Voor Joseph Goebbels gold trouwens hetzelfde. Hoewel beiden op hun wijze wel slim waren.

 6. Een ieder in dit land heeft het recht om zijn mening te geven, zolang je maar respect houd voor de mening van een ander.
  Als de man zijn mening wil verkondigen dan heb ik daar geen moeite mee, ook al ben ik het niet met zijn mening eens.
  Waar ik wel moeite mee heb is het uiterlijk wat hij er bij heeft.
  Deze persoon heeft denk ik niet door dat hij hier een hoop onnogig leed veroorzaakt bij diegenen die het bewust hebben mee gemaakt.

  Volgens mijn weten is het toch ook bij de wet verboden om de hitler groet openbaar op straat te doen?
  Tenminste dat is mij verteld, kan het mis hebben.
  Dan zou je dit uiterlijk er ook bij moeten doen, of de groet die niet mag uit het wetboek moeten verwijderen.
  Maar dat is mijn mening 🙂

  Gr
  Jacob

 7. Ach doelbewust provoceren en aandachtrekkerij. Door zo door ’t leven te gaan heeft ie niet ’t gevoel een Jan Niemand te zijn

 8. Chris,

  Zelfs dat grappige tasje heeft een betekenis bij de nationaal socialist. Het is beslist niet een zwart schaap dat lacht.Neen het bruine schaap.
  Verdiep je eens in hun cultuur en je zult perplex zijn welke dagelijkse in onze ogen normaal zijn recht extremistische tekens zijn of een betekenis hebben.
  Dat tasje is absoluut niet grappig!

  @Hulskemp,
  Als je van SP gelul houd dan kan je de laatste vertaling van Mein Kampf uit 2004 op de torrent sites downloaden

 9. Pingback: uberVU - social comments

 10. Ik heb hem met zijn zooitje tuig ontmoet in Duitsland.
  Hij stond daar in een (voordat hij met zijn potlootlikkers binnenkwam) gezellig eethuisje op een berg waar “de grote Herman” staat.
  Die grote Herman moet een of andere strijder zijn geweest, maar het fijne weet ik er niet van.
  Wat ik wel weet is dat dat ettertje daar stond met zijn vriendjes die hem moeten beschermen tegen de rest van de maatschappij.
  Ik had even oogcontact met hem en had hem het liefts direct op transsport gezet.
  Jammer dat ik hier energie in stop, maar mijn vrijheid van meningsuiting wil ik graag benutten.
  Langzaam maar zeker opruimen dat tuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *