De rechtszaak van Wilders II

 

Ik heb vorige week met stijgende verbazing gekeken naar de eerste dag van het proces tegen Geert Wilders.

De eerste dag was ingeruimd voor een zogenaamde regie-zitting. Dat zijn zittingen van huishoudelijke aard. De deelnemers mogen naar voren brengen wat ze nog wensen en hoe de rest van het proces naar hun mening ongeveer zou moeten verlopen.

Normaal zijn regie-zittingen bijzonder kort, meestal komen verdachten zelf niet eens opdraven. Een advocaat prevelt vanaf een lijstje wat wensen en klaar is Kees.

Maar uiteraard is dat bij Wilders anders. De politicus kreeg van de rechtbank uitgebreid de gelegenheid om zijn standpunten naar voren te brengen en hij koos er voor om zijn politieke strijd tegen de Islam zelfs tijdens zijn eigen rechtszaak voort te zetten.

En dat is gek.

Overal roept Wilders dat hij het slachtoffer is van een politiek proces, terwijl hij degene is die er juist een politiek proces van maakt.

Ook de reactie van derden heeft mij onaangenaam getroffen. Wilders kon overal vrij kritiekloos zijn zegje doen en overal verklaren dat het toch vooral om de vrijheid van meningsuiting gaat waar wij met zijn allen toch pal voor moeten staan.

Sterker nog: deze rechtszaak is volgens Wilders van essentieel belang voor DE WAARHEID. Prachtige teksten, natuurlijk. Want wie is er nu tegen de vrijheid van meningsuiting en tegen de waarheid?

Waarbij Wilders voor het gemak maar even vergeet dat de vrijheid van meningsuiting alleen in ons hoofd onbeperkt is. In werkelijkheid is die vrijheid beperkt door regels en nationale en internationale wetten.

Uiteraard kun je het Wilders niet aanrekenen overal een podium van te maken. Dat is immers zijn werk.

Maar de hele gang van zaken is voor mij wel weer bewijs voor een ongewenst fenomeen dat al jaren aan de gang is. Na het Fortuyn-tijdperk is Nederland bang geworden om echt te zeggen wat men denkt. Wilders werd en wordt geen strobreed in de weg gelegd. Hij krijgt tijd, ruimte en gelegenheid om te doen wat hij wil. Slechts een enkeling durft te zeggen wat Peter R. de Vries onlangs durfde te zeggen. De angst regeert.

Columnist Bas Heijne zei daar onlangs het volgende over:

De intellectuele wegbereiders van Wilders, de islamcritici die dag en nacht gebeten zijn op het „linkse” establishment dat onwelgevallige stemmen zou willen smoren, halen Voltaire er weer eens bij. Zo druk hebben ze het met het vaststellen dat Wilders het recht heeft te zeggen wat hij vindt, dat ze steeds weer vergeten te zeggen wat zijzelf nu eigenlijk van Wilders vinden.’

En zelfs een rechtbank is niet in staat om Wilders duidelijk te maken dat een rechtszaal geen politiek toneel is.

Wat Wilders in de rechtszaal beweert, is namelijk complete lariekoek.

Zijn zaak draait helemaal niet om de waarheid. Het gaat om belediging en haatzaaien.

En je kunt nu eenmaal heel goed iemand beledigen of oproepen tot haat door de waarheid te vertellen. Dat maakt de strafbaarheid er niet minder om.

Delen

0 reacties

 1. beste betweters,
  natuurlijk heeft wilders niet altijd gelijk;ik ben ruim 70 jr. geleden in het grootste islamitisch land[voorm.ned.indie]geboren uit een javaanse moeder[moslim] getrouwd met een hollander[christen];toen kon het,maar nu niet meer, door o.a politiek bedreven door mensen die weliswaar heel goed opgeleid zijn maar heel weinig afweten van wat er elders gaande is;cultuur uit een boekje is waardeloos want je moet er tussen vertoefd hebben;er is een groot verschil tussen moslims uit turkije-indonesie-suriname-en bv.marokko;wanneer er gedonder is dan praat men veelal over marokkanen;anderzijds zien we verhoudingsgewijs veel goed opgeleide marokkanen[overigens meer vrouwen]als we naar de reden daarvan zoeken hebben we ook het antwoord.

 2. Vrijheid van meningsuiting was een mooi recht. Tot men normen, waarden en naasten liefde uit het oog verloor en het ikke ikke werd.
  De overheid doet daar net zo hard aan mee als je ziet hoe men zich gedraagt in debatten enzv. Nederlands voorbeeld en visitekaartje noemt men de regering nou ik zie liever het koningshuis ipv wilders en de rest.

  Hoe noemt men dit ook allemaal wel…politieke poppenkast.

 3. http://www.romeinspompeii.net/latijn/latijnV.html

  voor wie ook de joker wil uithangen

  Veritas odium paret
  Waarheid maakt haat

  Is het nou parit of paret
  want waarheid heeft vele gezichten, en ik haat die kleine verschillen

  De waarheid: dat is dat ik een vreselijk gevoel van onbehagen kreeg over onze toekomst…..

  toen ik “Wilders II” zag staan…
  beter lezen wat er gezegd wordt zal ook beter zijn voor mijn hart *veratis est koe*

 4. Goed beschreven Chris. Ik maak me vooral zorgen over het gemak waarmee Wilders cs. het onderbuikgevoel van de in de politiek gefrustreerde landgenoot weet te bespelen. Het werkt louter polarisatie in de hand en zal niet voor broodnodige oplossingen zorgen. Een hoop aan te pakken terreinen zullen aldus ondersneeuwen in de kruistocht tegen de windmolen die GW gevonden heeft. En daar gaan we als samenleving allemaal last van hebben, mocht het zover komen dat GW daadwerkelijk voldoende macht krijgt. Een zeer zorgelijk vooruitzicht!

 5. Mijn oude geschiedenisleraar, mijnher Bredscheider zei altijd: Je moet alles kunnen zeggen wat je wil, maar niet alles willen zeggen wat je kunt.

  En nu weer over naar Hulskemp-modus: Chris haalt er weer allerlei juridische termen en ander geleerde zaken om te beweren dat Wilders niet mag zeggen wat ie denkt. Maar na 60 jaar linkse overheersing laten wij ons niet langer muilkorven. De waarheid is hard en mag (moet) gezegd worden!

  Maar in dit land wordt je geacht je mond te houden als je niet gestudeerd hebt, en braaf je belastingcentjes aan Wouter Bos te geven die het vervolgens weer doorgeeft aan zijn vriendjes als kunstenaars, wetenschappers, verre negorijen en de milieu-maffia.

 6. @W.B Hulskemp

  Ik kan zeggen van :
  hey Wilders is een vuile kl*****k die alleen maar wild om zich heen schopt en daardoor van de angsten van anderen profiteert.

  Of ik kan zeggen :
  de heer Wilders is een vervelend persoon die aan het stemming maken is en van de angsten van anderen profiteert.

  Twee verschillende zinnen die uiteindelijk hetzelfde betekenen en niets met gestudeerd hebben te maken heeft, slechts puur met beschaafdheid.
  De ene zin doet meteen aan stemming makerij en de andere zin houdt de mogelijkheid tot een normaal open gesprek.

  De waarheid is hard en mag gezegt, het ligt er alleen aan hoe je het zegt.

  OT: Daarbij ben ik van mening dat overheersing wel erg zwaar op de maag ligt. Overheersing zal men van elke regering vinden terwijl we ze toch steeds zelf kiezen. En als we het er niet mee eens zijn kunnen wij ze ook laten springen en ons vertrouwen opzeggen. Maar dat heeft nog niemand gedurft kennelijk.

  Kleine tip: gewoon niet meer stemmen en je lidmaatschap opzeggen van je politieke partij. Moet je eens opletten hoe snel ze dan wel doen wat het volk wilt. Want zonder leden geen bestaansrecht.
  Ow en al die kleine partijtjes zoals partij voor de dieren/ton, pnvd enzv opzeggen. Die kosten alleen maar geld terwijl ze als sub afdeling van een grote partij veel meer kunnen betekenen want uiteindelijk zou toch iedereen het beste voor mens en dier en natuur moeten willen.

 7. PVV=een verzameling oxymorons

  oud nieuws
  goed fout
  gematigd extremisme
  een levend lijk
  de kleine reus
  knap lelijk
  knap stom
  subjectieve algemeenheid
  eendracht in tweedracht
  vrijheid in gevangenschap

  Zaai ik haat?

  De koran is net als alle andere zgn heilige boeken een obstakel voor de ontwikkeling van het individu en de democratie en vrijheid.
  Er is een overeenkomst tussen de heilige boeken en mein kampf, een ideologische overeenkomst.
  Uitingen van collectieve waanzin, er bestaan namelijk geen rassen, er is een ras mens, homo sapiens en god is een verzinsel, en er kunnen er zo wie zo niet meer zijn dan een voor alles en iedereen, en het universum is ondoorgrondelijk, maar wel de waarheid.

  veritas universalis

 8. @WB: 60 jaar linkse overheersing? Daar is geen sprake van.Kijk eens goed naar de samenstelling van de laatste tien kabinetten, zou ik zeggen.

  En ik zeg niet dat specifiek Wilders niet alles mag zeggen wat hij wil, ik stel dat iedereen is gebonden aan regels en wetten. Vrijheid van meningsuiting is nooit een absoluut recht geweest. Iedere dag worden mensen in Nederland veroordeeld omdat ze zeggen wat ze op dat moment dachten.

 9. Pingback: Wat Wilders in de rechtszaal beweert, is complete lariekoek. | Krapuul.nl

 10. “Wie van algemeen stemrecht en parlementarisme genezing hoopt voor maatschappelijke euvelen, is een welmenende dwaas.”

 11. Mensen zijn overal en altijd wel ergens op tegen. Dat heeft niets met dictatuur te maken. Mensen kunnen nu eenmaal niet omgaan met vrijheden( Ik ook niet).
  Maar ik hoor en zie nooit een Noord-Koreaan klagen over hun systeem. Daar zal vast wel het een en ander aan schorten.
  Toch zijn gemiddeld de mensen die leven in een dictatuur gelukkiger dan wanneer ze een eigen keuze vrijheid hebben.
  Daarom begrijp ik niet dat de mensen geen SP stemmen, als je toch al zo nodig moet gaan stemmen.
  SP wil alleen regeren om het land goed te kunnen leiden, dat juich ik toe.

 12. Tja, dictatuur is geen vanzelfsprekende keuze, maar wat levert democratie ons op? Zolang mensen tekort komen, zullen ze roepen en schreeuwen om meer macht en democratie om het beter te krijgen. Als mensen eenmaal voorzien zijn, gebruiken ze democratie om hun eigen bezit te beschermen. Zo gaat het in Nederland, in Europa en in de VN, Wereldbank en IMF. Democratie met scheve machtsverhoudingen zet de boel op slot, en lost niets op.

 13. Noord-Korea is een uitmuntend socialistisch land waar lelijke rechtse religieuze democratische ideeën niet aan de orde zijn.
  Jan Marijnissen heeft er een aantal malen over geschreven en ik deel zijn mening.
  De Koreanen die je af en toe een ontevreden woord los laten die houden zich niet aan de regels van het socialisme. Vaak zijn het mensen die gehersenspoeld zijn en zich christen noemen.
  Religie is nu eenmaal de bom onder iedere maatschappij en de zaaier van dood en verderf.
  Waren alle landen als N-Korea, dan was de wereld nu een stuk vrediger geweest en werden boeven meteen opgeruimd.

 14. Inderdaad, een uitmuntend land. Dat ze tegenstanders van het bewind afvoeren naar concentratiekampen. Ach, moeten ze hun mond maar niet open doen…

  Dat er geen land te vinden is waar mensenrechten slechter af zijn, ach..detail.

  Dat de doodstraf nog steeds actief is in NK. Ach…

  Dat het land volledig afhankelijk is van voedselhulp. Ach..

  Dat burgers niet vrij rond mogen reizen, ach…

 15. Ja, neem zo’n land als Vietnam,….
  Wie was daar ook al weer koning? Oh nee wat hadden we daar ook weer, kom hoe heten ze toch zo gauw.

  Kennen doe ik ze niet, maar intussen verandert een sloppenwijk Q8 in amper vijf jaar naar een stadswijk, heeft opeens leidingwater, telefoon, kabeltv internet een bank een supermarkt alle straatjes verhard etc etc Een gloednieuwe brug verbindt Q8 sinds een paar maanden met het centrum Q1

  Als de olieprijzen te hard stijgen, dan compenseert de overheid de prijzen aan de pomp gedeeltelijk, om de economie draaiende te houden.
  Wie zijn eigenlijk die Balkenendes van Vietnam????

  Geen dreigementen naar buurlanden. Tal van geloven in één land, en ik hoef me niet eens af te vragen wat ik nou ben. Geen atoom programma met dreiging naar de rest van de wereld. Een amerikaanse vietnam veteraan kan daar op vakantie zonder dat hem naar de fiets van opa wordt gevraagd. Als ik mijn visum wil verlengen, en ik heb me als en normale gast gedragen, dan wordt gewoon mijn visum verlengd. En toch blijft het een bijsmaakje houden, zo helemaal niet democratisch…
  ons bijsmaakje misschien

 16. Kijk laten we niet lullig doen, de manier waarop Wilders zich uit had wat genuanceerder kunnen zijn.
  Hij scheert momenteel alles over 1 kamp. Maar laten we nu gewoon eens in de maatschappij kijken?

  Op dit moment houdt iedereen zich stil, bang voor wat eventueel gaat komen. Maar ondertussen zijn er in heel wat huishoudens instemmende knikkende hoofden.
  Wilders spreekt uit wat een hoop denken, hetzij in andere woorden, maar toch het wordt wel gedacht!

  Ik ben absoluut niet discriminerend, maar ik ben wel van mening dat wanneer je de keuze maakt om in een vreemd land te gaan wonen, je je in elk geval kunt aanpassen, op zijn minst de taal leren etc etc.

  En dan niet gaan vragen om speciale ziekenhuizen, op elke hoek van de straat een moskee neer zetten etc etc. trouwens er wordt eigenlijk niet eens gevraagd het wordt ge-eist.

  Denken jullie nou echt wanneer wij in een moslim land gaan wonen, als bv een Rooms katholieke, dat wij daar zo welkom zijn? Dat wij openlijk dat geloof kunnen aanhangen. Dat er wordt toegestaan dat daar katholieke kerken gebouwd worden bv? Dat ze daar allemaal nederlands gaan leren voor ons?

  Acceptatie komt voor uit het zien van intregratie. En zolang ik op het schoolplein nog moeders tegen kom, die naast je staan, en dan gewoon in hun eigen taal communiceren, dan ben je niet goed ge-intregeerd.

  Mij is vroeger geleerd, dat uit respect voor je medemens spreek je niet in dialect, maar gebruik je een taal dat voor iedereen verstaanbaar is.

  Bovendien nog even wat, sinds wanneer is iemand beledigen strafbaar?? En wat heeft hij precies gezegt, dat als haatzaaien gezien kan worden?

  Het enige wat ik hem heb horen zeggen zijn ongelukkig gekozen woorden. politiek incorrecte woorden, maar wel door een hoop mensen gedragen die zelf niet durven spreken.

  En dat deze mensen niet durven spreken, zegt al genoeg!

 17. @ Jean,

  Toch zal Chris een hekel hebben aan Tran Duc Luong. Die is te socialistisch.
  In de ogen van een democraat bestaat geen gerechtigheid. Het socialisme straft de mensen die zich niet aanpassen aan de geldende normen en waarden.
  Gewoon eerlijk alles delen en mensen die de boel proberen te vervuilen die moet je nou eenmaal straffen.

  Ooit zal de dag komen dat ook Chris een socialist zal worden en dat rechtse democratische denken laat varen.

 18. @Daler,
  Ach dat socialisme…. en dat eerlijk delen.
  Val maar mooi dood, daar doe ik niet aan mee.

  Ieder het zijne, dat vind ik eerlijk!!!
  Mijn gids uit Dalat (Eerst gids, nu vriend) en mijn gids uit Saigon (Eerst gids, nu mijn broer en tevens vader van mijn adoptie zoon) hebben allebei een gloednieuwe motor gekregen, zelf tuf ik op en oud bakkie dat ik voor zo’n 50 euro uithaalde

  Dat is niet socialistisch, dat is sociaal, zij hebben dat vervoer keihard nodig, ik tuf wat rond….
  Maar om nou in Vietnam (of NL) zelf een sociaal partijtje op te richten, zeg eens eerlijk, hoeveel kansen heeft dat
  .
  .
  . als ex-pedo

 19. Jean,

  Geen enkele kans. Daarom moeten we gewoon accepteren dat we worden geleid door mensen van het cda pvda sp vvd etc.

  De mensen die nu bang zijn voor de islam die zijn over twintig jaar allemaal dood. Dan kunnen wij gewoon weer verder met ons dagelijks leven en werken met je collega’s die wel of niet gelovig zijn.

  Ach, wat is 20 jaar?

 20. Daler,

  Blijkbaar ben ik eigenwijs geboren… Ik ga toch echt mijn kansen wagen met Nguyễn Minh Triết.
  Misschien zijn over twintig jaar cda pvda sp en vvd wel dood en kom ik nog eens kijken.
  Ergens eind dit jaar neem ik een enkeltje…
  Toi tich Viet Nam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *