Een brandende Sinterklaas

 

Nederland lijkt klaar voor harde repressie. Niet langer pappen en nathouden. Weg met die vreselijke cultuur van ‘werkstrafjes’. Een misdrijf is een misdrijf. En een straf een straf. Dat zal ze leren.

Want wees eerlijk: hoe kun je in hemelsnaam ‘een werkstrafje’ uitdelen voor een ernstig misdrijf waar een maximale gevangenisstraf op staat van vijftien jaar? Dat maakt de rechtspraak toch niet langer geloofwaardig?

De 20-jarige student Richard denkt daar anders over. Op zijn dagvaarding staat in vette letters artikel 157 Wetboek van Strafrecht afgedrukt. Dat artikel gaat over brandstichting. Richard heeft een student in de brand gestoken. Maximale gevangenisstraf vijftien jaar.

Je kunt er als samenleving voor kiezen om Richard als een papieren verdachte te zien. Iemand die volgens de letter van de wet een ernstig misdrijf heeft gepleegd en daarvoor simpel uit de maatschappij moet worden gehaald. Omdat wij eerzame en hardwerkende burgers bescherming verdienen tegen ongure lieden als Richard.

Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst naar zijn verhaal te luisteren.

Richard is nog jong en wil graag bij een herendispuut. Zo graag zelfs dat hij best wekenlang zware opdrachten wil doen in opdracht van ouderejaars.

Op 11 april is hij bijna aan het einde van zijn ontgroening. Zijn begeleiders roeien hem in het donker en in een klein bootje naar een onbewoond eilandje in Giethoorn. Daar staan gemaskerde mannen met fakkels. Lampolie. Zij sturen Richard terug. Hij is nog niet klaar om toegelaten te worden. Er moet meer gebeuren. Op de terugweg zetten ze hem uit de roeiboot. Hij mag de laatste 50 meter door het ijskoude water zwemmen.

De ouderejaars geven Richard en drie van zijn medestudenten bij terugkomst in het basiskamp een Sinterklaaspak en trekken zich terug. De opdracht is simpel: doe iets waar het dispuut versteld van zal staan.

En dat doen de vier. Ze bedenken een spectaculair plan. Ook al is het vijf uur in de ochtend en staan ze uit slaapgebrek te tollen op hun benen. Student Floor trekt het Sinterklaaspak aan. Het pak moet in de brand, dan rent hij wel schreeuwend en al door de kamer, door de openstaande deuren en in het water. Daar zal men later vast en zeker nog over praten.

De rol van Richard zal hem uiteindelijk als enige voor de rechter brengen. Hij gooit een kwart liter lampolie over de mantel. En steekt het pak aan. Floor staat in de fik. Hij ziet de vlammen. Voelt de pijn. Begint te rennen. En blust zichzelf in het water. Veertig uur later bezoekt hij het ziekenhuis. Een ontgroening sluit je niet zomaar af.

Let wel. Floor en Richard zijn goede vrienden. Nog steeds. Richard bezoekt hem in het brandwondencentrum in Groningen. Ze zijn het eens over de mislukte ontgroeningsstunt. Het was dom, heel dom. Maar het is zoals het is. Ze waren moe en er niet helemaal meer bij. Floor wil geen aangifte doen. Hij voelt zich net zo verantwoordelijk. De vervolging door justitie is in zijn ogen belachelijk. Het was een idee van de groep. Bovendien valt het letsel mee. Een grote rode vlek. Tijdje niet meer in de zon zitten. Geen blijvend letsel.

De ouders van Floor doen wel aangifte. En dus staat Richard vijf maanden later voor de rechter. Voor artikel 157 wetboek van strafrecht. Brandstichting met levensgevaar. Vijftien jaar maximale celstraf.

Die straf zal hij met een aan redelijkheid grenzende waarschijnlijkheid niet krijgen. Justitie slaat het maximale advies van de papieren werkelijkheid aan alle kanten in de wind. En eist een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Omdat ook justitie luistert.

De rechtbank doet op 14 oktober uitspraak. Ik durf de voorspelling wel aan dat het geen vijftien jaar zal worden.

Delen

0 reacties

 1. Pingback: Tweets that mention Een brandende Sinterklaas « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 2. Tja. Toch heb ik er grote moeite mee. Met het meeloopgedrag van Richard en het hele gebeuren. Want kom op, je weet heus wel dat je niemand in de fik moet steken, ook als je student bent en niet geslapen hebt. Floor is misschien gewoon net zo´n meeloper als Richard, maar als het mijn kind was geweest dan had ik ook aangifte gedaan. Domme actie, dat vind ik het..

 3. Maare Chris,
  Denk je echt dat “Nederland” om een hardere repressie vraagt voor idioten als Richard?

  Of zou het meer gaan om bepaalde individuen die al een vuistdik dossier van vanschavuitenstreken op hun naam hebben en door de rechter toch weer de kans gegund worden om de volgende dag een winkelier een pistool op het hoofd te zetten?

 4. Ik vind het een hele domme en ondoordachte actie. Je moet nooit een meeloper worden, bij wat voor groep je ook wil horen. En ik denk ook niet, dat hij zwaar gestraft wordt, ik hoop alleen wel dat ze hier allemaal van geleerd hebben en dit nooit meer vergeten!! Dit soort ontgroeningen zijn zó fout!!

 5. @WilhemT: nee, ik denk niet dat ‘De Nederlander’ mensen als Richard keihard af wil straffen. Maar dat doe je wel als je minimumstraffen in wil voeren of werkstraffen af gaat schaffen.

 6. Een paar daagjes in het cachot inplaats van op straat papiertjes oprapen, dat is toch niet echt keihard straffen lijkt me.

  Wat betreft de minimumstraffen. Het regeerakkoord zegt dit:
  “Het kabinet komt met voorstellen om in het volwassenenstrafrecht minimumstraffen in te
  voeren voor de gevallen waarin een persoon binnen tien jaar opnieuw wordt veroordeeld voor
  een misdrijf waarop wettelijk een maximumstraf van twaalf jaar of meer is gesteld. De rechter
  kan in individuele, zeer specifieke omstandigheden van het geval gemotiveerd afwijken van
  de minimumstraf.”

  (Die laatste zin heeft Wilders waarschijnlijk over het hoofd gezien tijdens de review)

  Ik heb er geen enkel probleem mee dat als Richard nog eens binnen 10 jaar iemand in de fik steekt (al dan niet per ongeluk) hij toch maar voor de zekerheid en veiligheid van de samenleving een paar jaartjes binnen blijft.
  Beter maar stoppen met roken dus.

 7. Eens met Wilhelm T: Het nieuwe kabinet wil alleen minimum straffen voor recidivisten invoeren, daar valt dit geval niet onder. En verder vind ik het niet erg als de vernederingen, treiterijen, beledigingen en mishandelingen die blijkbaar bij de ontgroening van sommige studentenverenigingen schijnen te horen stevig aangepakt worden.

 8. @rechtbankverslaggever

  Ja, dat dacht ik ook. Verbazing alom dat het daarom ook in de zesde reactie opgebracht werd.

  @jaap
  Ontgroeningen zijn top.
  Dat Nederlandse gemekker altijd op mensen die inplaats van het nihilisme het elitisme prediken… Je bent toch hopelijk geen aanhanger van het “Bert-Brussen-isme?

 9. Als ik de ouder was zou ik de kern proberen aan te pakken en het niet over laten aan justitie.
  Er zijn zelfs doden gevallen, daar waar ze studeren moet men de dispuut-ontgroening ernstig bijstellen, daar ligt de kern.
  Maar goed dat justitie ook luistert!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *