Het gevaar van de gestoorde illegaal

 

Dit is een oud verhaal in een nieuw jasje. Het dook op toen ik hoorde van de plannen om illegaliteit strafbaar te maken. Druk illegalen weg en de kans bestaat dat ze onderduiken. Weg van ons. Weg van de hulpverlening.

Dit is het verhaal van een gevaarlijke illegaal. De 51-jarige Ben al Hashed.

Ben is ooit door de Canadese geheime dienst voorzien van vloeibare micro-kristallen. Implantatie. Het spul is letterlijk in zijn lichaam gebracht, met als doel hem gevoelig te maken voor mindcontrol.

Slimme zet, van die Canadezen. Nu kunnen ze hem elke dag waar ook ter wereld controleren. Denkt Ben.

Ben is beslist geen domme man. Sterker: hij is hoogbegaafd. Academicus. Studie micro-biologie. Hij kwam ooit vanuit Tunesië naar Groningen en werd als illegale vreemdeling opgevangen in het oude Formule 1 hotel aan de rand van de stad. Pal naast de ringweg.

Naast Ben woont Mabi. Vader van een zoontje van drie. Bewoner van kamer 408. Zijn vrouw woont een deur verderop.

Mabi denkt zelf een Angolese asielzoeker te zijn, op de vlucht voor het geweld in zijn moederland. Maar in werkelijkheid is hij een slapende geheim agent met als missie het leven van Ben te verstoren.

Volgens Ben.

Geheim agent Mabi doet dat door hem zo nu en dan raar aan te kijken en gekke gebaren te maken. Soms klopt hij ritmisch op de muur om de gedachten van Ben te sturen. Mindcontrol en noisecontrol. Om gek van te worden.

Toen Ben de manager van het centrum verzocht of die kerel van 408 even op kon houden met zijn mindcontrol, gaf de manager daar vreemd genoeg niet meteen gehoor aan. Het is natuurlijk speculeren, maar wellicht wist hij niet meteen wat hij met verzoek aan moest.

En dus komt Ben zelf in actie. Op 23 december 2008 pakt hij een mes en steekt hij Mabi minstens zeven keer in het lichaam. In de hals, het gezicht en de onderrug. Mabi overleeft de aanslag omdat zijn vrouw aan het been van Ben gaat hangen en hij zelf even later het mes af kan pakken. Het 3-jarig zoontje van Mabi kijkt toe en ziet alles.

Ben verhuist van het hotel naar de gevangenis. En van daaruit naar de rechtbank.

Als hij voor de rechter staat, vraagt hij haar of alle mobiele telefoons uitgeschakeld kunnen worden. Hij heeft last van elektro magnetische straling. Zijn lichaam schokt inderdaad soms hevig en ogenschijnlijk oncontroleerbaar. De rechter gaat akkoord en vraagt de zaal alle telefoons uit te zetten. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, controleert iedereen of zijn of haar mobiel inderdaad uit is.

Justitie gaat voor een tbs met dwangverpleging. Ben is te gek om los te laten lopen. Die moet veilig achter de deur. Mag niet vrij op straat rondlopen.

John van Tilborg, directeur van de vluchtelingenorganisatie Inlia, liet zaterdag in een regionale krant weten niet blij te zijn met de plannen van het nieuwe kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. Van Tilborg is bang dat de organisaties die illegalen nu nog met de moed der wanhoop opvangen, dat straks niet meer durven. ‘Illegalen dwing je bij een strafbaarstelling tot overleven op straat’.

Wie van ons wil een volgende Ben ontmoeten op straat?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *