Een stille stalker

 

Er zijn mensen die mij de laatste tijd vragen hoe het toch met mijn stalker staat.

De man die het leuk vond meerdere weblogs in het leven te roepen met verhalen over mij. Een bonte verzameling aperte leugens en uit frustratie en onvrede geboren onzin. Bewijs dat mensen blijkbaar zelfs een onbekende kunnen haten.

Is die vervelende man eigenlijk nog bezig?

Wat dat betreft heb ik goed nieuws. Mijn gang naar de politie en de daaropvolgende allerlaatste waarschuwing heeft succes gehad. Als bij toverslag is mijn naam van zijn weblogs verdwenen. Een van de haatblogs is zelfs compleet van het internet gehaald.

Wat onzin is, moet onzin blijven. Zelfs op het internet.

Hij heeft zijn fouten klaarblijkelijk ingezien. Of koos gewoon eieren voor zijn geld en is daarom uit voorzorg gestopt.

Een van de belangstellenden ziet in de tot de orde geroepen stalker een mooi succes. Een overwinning voor mondige mensen die niet met zich laten sollen en uit principe en een gevoel van rechtvaardigheid actie ondernemen. Ook al is het vechten tegen een zot.

Ik weet niet of dat allemaal zo is.

Ik was het gewoon zat door een man met teveel vrije tijd en te weinig fatsoen en geweten zwart te worden gemaakt.

Wat ik wel weet is dat het blijkbaar soms helpt om de strijd aan te gaan.

Op het moment dat mijn stalker een van mijn foto’s op zijn site plaatste en zijn eigen naam er nota bene onder zette, heb ik hem een factuur gestuurd. Stelen is betalen. Hij stribbelde nog even koppig tegen. Sprak eerst van ‘ik heb de foto zelf gemaakt’, toen ineens van ‘je mag helemaal niet fotograferen daar waar de foto is genomen’, en toen was er ineens sprake van ‘lenen’. Weer later weer van ‘iemand anders bij mij in huis heeft de foto op mijn site gezet’. 

Tuurlijk. Logisch. Hoor je vaker.

Uiteindelijk verdween mijn foto van zijn site. 

Toen hij zelfs voor zijn doen te ver ging en ronduit dreigende en gestoorde taal uitsloeg, heb ik de politie ingelicht. Die laatste waarschuwing bleek het einde van zijn lastercampagne.

Eieren voor zijn geld.

Maar dat was niet alles.

Niemand surft vrijblijvend en anoniem over het internet. Iedereen heeft een provider nodig om uberhaupt deel te mogen nemen aan de digitale wereld. En internetproviders hebben gedragsregels en zijn tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor het gedrag van hun klanten.

In dit geval Ziggo.

Die reageerde in eerste instantie met een standaard en ontwijkend mailtje: wij vinden het vervelend dat u last heeft van een stalker en adviseren u naar de politie te gaan, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag van onze klanten.

 Dat leek me sterk.  Sterker nog: de mail is in strijd met de eigen gedragsregels van Ziggo. Die stellen namelijk dat een klant van Ziggo niet mag handelen in strijd met de wet en de goede zeden (aanvullende voorwaarden artikel 1)

Zoals je bijvoorbeeld ook niet mag spammen. Of kinderporno downloaden. Of frauderen met of vervalsen van computerdata (Vervalsen van officieel lijkende papieren mag sowieso niet, maar dat is een ander verhaal…)

Ziggo kan bij een gegronde klacht best ver gaan. Ze mogen uiteindelijk zelfs de klant de toegang tot het internet ontzeggen of door de klant verspreide informatie verwijderen.

Om mijn klacht te kunnen beoordelen, vroeg Ziggo mij bewijsmateriaal aan te leveren. Ik heb ze een dossier gestuurd. Sommige mensen zijn heel erg actief op het internet, zullen we maar zeggen. En op basis van het unieke IP-adres kun je heel erg veel vinden.

Soms meer dan je wil vinden.

Al met al is mijn stalker tot bedaren gebracht.

Dat gaat helaas niet op voor duizenden collega’s van deze man. Stalkers die het niet laten bij gefrustreerde teksten en geprinte leugens. Mannen en vrouwen die het leven van een ander echt tot een ware hel maken.

We kennen in Nederland een speciale stalkingswet. Artikel 285b. Een misdrijf. Slachtoffers van stalking menen echter dat de politie niet genoeg doet om stalking tegen te gaan.

Sinds kort probeer ik de initiatiefneemster van een speciale petitie tegen stalking een beetje te helpen. Zij wil graag dat er meer aandacht komt voor de duizenden slachtoffers die dagelijks met een misselijkmakende angst in hun lijf door het leven moeten. Zij wil dat de politie hier eens serieus werk van maakt.

Ik steun deze petitie.

http://www.petities.nl/petitie/stop_stalken/

U ook?

Delen