Erik gedood uit zelfverdediging?

 Met update

Vandaag om 13.45 uur begint de rechtbank in Groningen met de rechtszaak tegen Jeffrey K.

K. sloeg in februari Erik Venema met een enkele klap tegen de grond. Venema stond niet meer op en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Ik heb de afgelopen tijd het nodige geschreven over deze dodelijke mishandeling in het uitgaansgebied van Groningen.

Onderstaand door mij geschreven verhaal staat vandaag in het Dagblad van het Noorden.

De rechtbank buigt zich vandaag over de dodelijke mishandeling van Erik Venema in de Poelestraat. Aan de orde komt in hoeverre de dood van Venema valt toe te rekenen aan de man die hem neersloeg.

Op 22 februari rond 05.00 uur slaat verdachte Jeffrey K. (23) het 41-jarige slachtoffer met een enkele klap tegen de grond,naar eigen zeggen omdat hij ineens door een agressieve Venema werd vastgepakt. Het slachtoffer slaat door de vuistslag met zijn achterhoofd op de stoep en staat niet meer op.

Ambulancepersoneel is vrij snel na de melding ter plaatse, maar kan niet optimaal hulp verlenen omdat omstanders zich agressief gedragen. Mede hierdoor besluit het ambulancepersoneel hem relatief snel in de ambulance te leggen, zonder hem een beademingsslang in te brengen. Venema sterft op 26 februari in het ziekenhuis aan zuurstofgebrek

Justitie gaat uit van ‘zware mishandeling de dood tot gevolg hebbende’. Volgens justitie is de klap van de verdachte het beginpunt en is de dood van het slachtoffer uiteindelijk het resultaat van die klap. Met zijn agressieve daad heeft hij het risico genomen op de dood van Venema en dat is hem aan te rekenen.

De advocaat van K. denkt daar iets anders over. Zij zegt dat K. in eerste instantie zomaar werd aangevallen door Venema, waarbij hij bovendien stevig in zijn nek werd vastgepakt. Ondanks waarschuwingen en een poging om uit de greep te komen, bleef Venema hem volgens K. vasthouden. De verdachte zou daarom één keer hebben geslagen om aan de benarde situatie te ontkomen.

Volgens zijn raadsvrouw Maartje Schaap levert dat een noodweer-situatie op. K. moest en mocht zich verdedigen tegen het geweld. Daar komt nog bij dat hij in het verleden stevig in elkaar is geslagen door voetbalsupporters. Die traumatische ervaring werd springlevend toen hij Venema, getooid met sjaaltje van FC Groningen, voor zich had. Hierdoor raakte hij in paniek en sloeg hij uit angst toe.

De centrale vraag is of K. inderdaad geen enkele andere mogelijkheid had om weg te lopen. Er zijn ook getuigen die zeggen dat Venema al los had gelaten toen de verdachte sloeg. In dat geval ligt een noodzakelijke zelfverdediging veel lastiger.

Ook over de rol van de hulpverlening zal worden gesproken in de rechtszaal. Het is echter de vraag hoeveel invloed dit zal hebben. Juridisch gezien is het de vraag of de doodsoorzaak toe te rekenen is aan K., als er grote medische fouten zijn gemaakt. Uit eerdere rechtszaken blijkt echter dat medisch falen een dader van geweld veelal niet vrijpleit.

De rechtbank begint vandaag met de behandeling van de zaak en doet als er geen verdere onderzoeken nodig zijn over twee weken uitspraak.

Einde verhaal.

Het is altijd tricky om een inschatting te maken van een straf. Als er geen sprake is van noodweer en de rechter ziet heil in een gevangenisstraf, dan denk ik aan een netto celstraf van om en nabij een jaar. Plus (niet met) een deel voorwaardelijk.

 

UPDATE

Soms heb ik het idee dat ik er toch wel een klein beetje verstand van heb. Ik dacht aan een strafeis van om en nabij een jaar.

Justitie denkt aan 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *