De SMS-stalker

foto: kick fm

foto: kick fm

 

Met de komst van allerlei snellere en betere communicatiemiddelen en het almachtige  internet is ook het misdrijf stalking in een ander licht komen te staan.

Waar mensen voorheen nog hinderlijk voor iemands huis stonden of 93 keer per nacht naar de vaste telefoon grepen, daar zie je mensen nu via het internet of de altijd aanwezige mobiele telefoon toeslaan.

Neem nu bijvoorbeeld de 43-jarige Adrie.

Zeven jaar getrouwd. Twee kinderen. Op het oog niets mee aan de hand.

Tot hij gaat scheiden. De vrouw waar hij in het begin nog zo smoorverliefd op was, is nu ineens de vijand geworden. Zij moet met alle middelen bestreden worden.

En dus beginnen de sms’jes te stromen.

Je bent een waardeloos stuk vreten en je kijkt niet meer naar de kinderen om

Waarom ga je niet als hoer werken?

Als ik je zaterdag zie, dan trek ik je kop van je romp

Wacht maar, boontje komt om zijn loontje

 En dat zijn dan nog de meer beschaafde berichten. Adrie is duidelijk niet meer zo blij met zijn ex. Die op haar beurt zo zat is van al die berichten dat ze aangifte doet.

In het verleden was het bijzonder moeilijk om een dergelijke aangifte met succes te vervolgen. Het iemand de kop van de romp willen trekken is nog wel als een bedreiging en dus als misdrijf te zien, maar bijvoorbeeld stellen dat iemand niet deugt, dat ligt strafrechtelijk een stuk lastiger.

Maar nu niet meer. Sinds de invoering van artikel 285b (belaging) in het wetboek is ook het hinderlijk lastig vallen van een ander strafbaar gesteld. De op zich niet strafbare sms’jes krijgen samen ineens een strafbare lading. Door een ander lastig te vallen grijp je ongewenst in iemands leven in en dat wil de wetgever niet.

Adrie moest vorige week voor de rechter verschijnen. Hij kwam niet opdagen, maar dat weerhield de rechter er niet van enkele harde noten te kraken over het gedrag van de man.

Volgens de rechter heeft Adrie een flinke grens overschreden door zijn ex op een uiterst vervelende manier onderuit te halen. Door haar het gevoel te geven dat ze minderwaardig is. Op zich niet strafbaar, maar in deze context weer wel.

‘En daar kunnen mensen rare dingen van gaan doen’, zo voegde hij daar ietwat vaag aan toe.

Adrie werd veroordeeld voor stalking en heeft nu een misdrijf op zijn strafblad staan. Niet zo handig. De straf zelf zal hem niet zo veel deren. Omdat Adrie inmiddels het licht heeft gezien en niet meer vervelend doet, bleef het bij een geheel voorwaardelijke werkstraf van 30 uur met een proeftijd van twee jaar.

Na de rechtszaak schoot mij te binnen dat de hier genoemde negatieve werking van nieuwe communicatiemiddelen ook een voordeel heeft. Adrie kon in dit geval met geen mogelijkheid ontkennen. De politie kon kinderlijk eenvoudig elke letter van de sms’jes aan de rechter overhandigen.

En dat is dan weer de kracht van het digitale tijdperk. Lastersites, sms’jes, krabbels op hyves of vervelende en bedreigende mailtjes. Het is allemaal eenvoudig op te slaan om later als onomstotelijk bewijs aan een rechter te geven.

Anonimiteit is daarbij een overschat begrip. Iedere computergebruiker strooit bijvoorbeeld zijn eigen unieke IP-nummer kwistig in het rond. En wie eenmaal in het bezit is van het IP-nummer van een ander, kan daar van alles mee doen. Met de juiste kennis van het internet en software is het zelfs mogelijk om vanaf een afstand te zien wat iemand met zijn computer doet. Welke sites hij of zij bezoekt, waar de vakantie naar toe gaat en welke aankopen er worden gedaan.

En zo kunnen de rollen ineens worden omgedraaid en is het de stalker die zichzelf te kijk zet.

Delen

58 reacties

 1. In tegenstelling tot deze situatie ,waarin de rechter een goede uitspraak heeft gedaan is mijn soort gelijke situatie geheel anders gegaan. Ondanks het feit dat ik jarenlang met dezelfde smsjes ben belaagd met doodsbedreigingen heeft politie mijn vraag om hier tegen aangifte te kunnen doen genegeeerd. De bewijzen dat mij dit werd aangedaan kon ik overleggen. Slachtoffer hulp,het steunpunt huiselijk geweld,maatschappelijk werk en de huisarts heb ik erbij gehaald,omdat ik mij totaal machteloos voelde. Ik wou dat de telefoontjes en de smsjes stopten. De eerste paar jaren van de stalking kon ik bewijzen wie de stalker was. Helaas voor mij geen mogelijkheid om het wetsartikel 285b erbij te halen. Het ligt complex zei de politie.Er zijn n.l kinderen bij betrokken. Uiteindelijk ging het belagen via de smsjes toch weer door na vele telefoonnummers gewijzigd te hebben. Ik wist niet meer na zoveel keren overstappen van een ander telefoonnummer wat mijn nummer was. Resultaat jarenlang stelselmatig gestalkt. Het heeft mijn leven enorm beinvloed. Met het gevolg dat ik altijd mijn 2 telefoons paraat heb staan als ik ’s nachts of wanneer dan ook overmeesterd word door de stalker. Het ene moment voel ik mij mentaal redelijk goed opgewassen tegen de stalking en het andere moment na het lezen van de nieuwsberichten over familiedrama’s met een dodelijke afloop voel ik mij best wel behoorlijk kwetsbaar. Mijn situatie is echter niet anders. Alleen heb ik de pech dat politie al vanaf het begin dat de stalking zich openbaarde nimmer actie in ondernomen. Zelfs na 3 klachtbrieven naar de politie ,gaven zij toe dat zij een fout hadden gemaakt. Met deze uitspraak heb ik genoegen moeten nemen. Er is tegen de stalking geen eenduidig landelijk beleid bij politie korpsen. Terwijl een juiste actie van politie juist het verschil maakt tussen leven en dood.
  Ans

 2. precies Ans, dat is waar ik ook altijd weer tegenaan ren, dat de politie zo laks is, ik heb er net na het zoveelste drama van gisteren weer een www over geschreven, wanneer word de politie en de politiek eens wakker…

  wanneer denken ze eens niet,,daar heb je haar weer,,

  waarom werd er geen actie ondernomen toen die man aan de politie doorgaf dat hij zijn vriendin had vermoord en nu naar zijn vrouw ging……

  waarom waarom waarom….ik word er helemaal naar van hoe het hier gaat, je word niet serieus genomen als je daar komt voor een aangifte of melding ,wat is dit hier toch….

  ik hoop na deze actie van de rechter dat er toch langzaamaan eens wat veranderen gaat

 3. Inderdaad,Marleid. Je voelt je zo machteloos in deze strijd. Tot aan heden ervaar ik dagelijks de gevolgen wat stalking met zich mee brengt. Leven in onzekerheid!

 4. Wat een onmachtige situatie zit jij in Ans, kan je aanraden om de sms’jes beter direct te wissen voor je ze gaat lezen en jezelf ermee verder laat belasten.of ongelezen opslaan en elke mnd aan geven.
  Ooit was ik ook slachtoffer van stalking in extreme vorm. Na 28 aangiftes zonder dat er iets gedaan werd en er ook steeds veel aangiftes verdwenen vanuit het politiebureau hier, werd er eindelijk na 2 jaar een hoofdagent wakker, kwam er een nieuw corps hoofd en veranderde er echt iets. De dader liep die jaren elke nacht in mijn tuin rond te spoken en gooide ramen in op elke feestdag. De angst van en voor mijn kinderen was groot, bedreigingen door derden die hij inschakelde..pistool op mijn hoofd en ga zo maar door. De eenzaamheid die je dan ervaart.. nog groter!
  Mijn dader werd uiteindelijk, nadat ik een half jaar lang elke dag werd opgehaald naar het bureau en meewerkte aan het/zijn zwartboek rondom, met longstay TBS opgenomen.
  Blijf gewoon naar het bureau gaan, op een dag zal er iets veranderen.
  Heel veel sterkte hierbij gewenst.
  Ikzelf heb het gered, angsten ben ik aan gaan kijken en alle opgedane trauma te boven gekomen, heb vertrouwen in jezelf en knok door hoor.

 5. In mijn geval werd er wel met de sms waarin ex mij en mijn zoon met de dood bedreigde wel door de politie gebruikt ( 7 jaar gelden!!!!) Dit omdat ze gezien hadden hoe gevaarlijk hij was. ( Hij had al een poging gedaan) Ik vind juist wel dat je met alles naar de politie moet gaan JUIST de sms zijn toch bewijs of ben ik dan gek??? Ik vind het verdrietig dat niet niet altijd als stalken gezien wordt. Ik hield jaren lang juist mijn zelfde nummer want dan kon hij me zo lastig vallen als ik een ander nummer had zou hij aan de deur komen en wat heb je dan liever?????Juist dan maar desms is je kind ook nog veiliger. Ik hoop met heel mijn hart dat sms voortaan altijd als bewijs materiaal gezien wordt.

 6. Het is echt een schande dat politie ipv een dader van stalking wijst op een strafbaar feit zich verplaatst in de rol van relatietherapeut.

  Ik ben zoals je weet Ans ook paar jaar gestalkt en ik werd totaal niet serieus genomen door de politie.
  De vraag was wat ik dan deed dat meneer zich rond mijn flat liet zien of vervelende smsjes stuurde enzzz.

  Ik heb herhaaldelijk getracht aangifte te doen van stalking maar het werd gewoon niet serieus genomen.
  Ja mevrouw maar het zo moeilijk aan te tonen.

  Pardon? Vinden jullie het normaal dat ik via mail bedreigd word met instanties? Is het normaal dat ik via sms met de dood word bedreigd? Vinden jullie het geoorloofd dat ik eerst om me heen moet kijken als ik mijn huis uit loop?
  Is het normaal dat zelfs mijn vrienden worden lastiggevallen?

  Omdat de dader er iedere keer mee weg kwam is het geescaleerd en heeft hij me bijna doodgeslagen in de hal van mijn eigen flat.

  En ook daar is hij mee weggekomen.

  Zolang stalken niet word gezien als een misdrijf op zich zal dit ongeoorloofd doorgaan

  Gestalkt worden is bijna erger ik denk zelfs erger dan de relatie waar je met de persoon in zat.

  Mijn respect Ans voor al je werk om dit aan de kaak te stellen.

  Britt.x

 7. Afgelopen weekend zijn ik en mijn vriendin ook met de dood bedreigt door mijn vriendin haar stalkende ex.
  Hij wil daar wel 10 jaar zitten aldus zijn dreig telefoontje !
  Daarna meteen de politie gebeld maar je raad het al !
  Als ze niks doen dan ga ik het zelf regelen.
  We proberen het netjes op te lossen, maar dat is onmogelijk tenminste lijkt het wel hier in Nederland.

 8. hallo allemaal

  karin je zegt dat ans haar smsje meteen weg moet doen. dat vind de politie van niet!
  ik wordt ook gestalkt per mail,via me gastenboek en per sms. en ik heb een heel boekwerk nu, maar print alles uit, en heb een kabel gekocht omdat aan de telefoon te doen dat ik via de pc alles kan uitprinten. en te bewaren en je kan aangifte doen want dan kan als je het ipadres hebt van de gene de politie de gegevens wel krijgen, en als je t-mobiel hebt dan kan je hun een formulier vragen dan moet je zeggen wanneer hij je lastig valt en dan krijgt hij een waarschuwing en hij belde met 4 nummers dat waren pripaid kaartjes en nu is hij geblokeerd.
  en nu ga ik aangifte doen en dan kunnen ze de persoon opsporen want dat kunnen ze best,moeten ze maar even meer moeite doen. want wil nu ook wel eens weten wie, waarom iemand zo mijn leven binnen komt stappen!?

 9. Een stalker, ik weet er ondertussen alles van. Wordt vanaf oktober 2008 dagelijks gestalkt en heb ondertussen 16 aangiftes gedaan. Meneer heeft in februari al 4 dagen vast gezeten, er wordt dus wel wat mee gedaan, helaas is het geen prio zaak bij de politie. Nadat hij vast heeft gezeten is het precies 2 weken stil geweest, toen het weer begon.

  Het belt gemiddeld tussen de 20 en 40 keer per dag, en dat alleen buiten kantooruren met als uit schieter 2e paasdag met 104 keer, heeft me auto aan alle kanten bekrast, me banden lek gestoken, gooit allerei viezigheid in me brievenbus, smeert het zelfde op me auto en belt op regelmatige basis bij me aan. Aangezien ik nergens op reageer wordt die alleen maar bozer, hij heeft maar 1 doel en dat is mij gek krijgen en kapot maken maar dat laat ik niet gebeuren.

  Wat mij helpt,is dat ik overal foto’s van maak, overal camera’s heb hangen en alles opneem als hij wat zegt. Hou alles bij wat er gebeurt, en dat is nog wel eens een dagtaak. Hierdoor wordt het bewijs waar de politie iets mee kan wel steeds sterker.

  Heb er (nog steeds) vertrouwen in dat hij uiteindlijk voor de bijl gaat. Het gekke is dat ik hem niet eens kan haten, eigenlijk is het maar een heel zielig mannetje.

  Ik vindt het heel goed dat er sites zijn waar dit in het openbaar wordt gebracht. Hiervoor mijn respect.

  Ans wens jou in het bijzonder heel veel sterkte, jij doet zoveel voor de medegenoten. Petje af.

  Dikke kus Wilma

 10. Britt,voor mij geldt het ook. Mijn leven met huiselijk geweld vond ik al aangrijpend. Ook hier riskeerde ik mijn leven. Toen ik ook nog een print uitdraai vond waarin mijn ex liet weten dat hij bij een aanvraag van een credit kaart ongehuwd was en geen kinderen had wist ik dat ik zo snel mogelijk het hazepad moest kiezen. Erger dan dit kon niet dacht ik toen. Ik heb beide zaken meegemaakt. Met huiselijk geweld kan het ook fataal aflopen als je blijft. Alleen met stalking weet je niet wanneer de dader daadwerkelijk zal toeslaan? En heb je er werkelijk geen grip op tegen een zieke geest.

  Vandaar dat ik hard bezig ben om de petitie stop stalken in de Tweede Kamer onder de aandacht hoop te krijgen.

  Het is heel belangrijk om met onze verhalen naar buiten te treden. Anders veranderd er weinig aan onze situatie,vrees ik.

  Zoveel schokkende verhalen. Het wordt echt snel tijd dat politiek DenHaag wakker wordt.

 11. Ja Ans weet ik. En als je in een huiselijk geweld situatie verkeerd waar je uitstapt hoop je dat het over is. Maar dan begint het eigenlijk pas goed. Dit was 1 van de redenen dat ik niet eerder durfde te stoppen met de relatie omdat ik wist dat hij het niet zou accepteren.

  Dus kan je stellen: De hulpverlening wilt dat je als moeder jezelf en je kinderen veiligsteld.
  Want doe je dat niet dan loop het risico dat je je kinderen kwijtraakt.

  Ok. Maar:
  Het hiaat hierin is dat de hulpverlening zowel justitie niet doorheeft dat dreigementen of niet serieus genomen worden hetzelfde effect heeft op je als de huiselijk geweld situatie waar je je in bevind.
  En als je dan toch de kracht vind om te gaan en er komt dan stalken bij en je word weer niet serieus genomen ja dat is echt levensslopend.

  Dus de hulpverlening moet gewoon bijgeschoold worden en justitie moet wakker worden.

  Britt

 12. @allen: tsjonge, wat een verhalen komen er ineens los. Het is moeilijk om vanuit mijn positie als rechtbankverslaggever te doorgronden waarom de politie niet in alle gevallen in de benen komt. Ik heb inmiddels justitie gevraagd om eens inzichtelijk te maken hoe het zit met de cijfers. Hoeveel zaken komen er nu bij de rechter terecht? Is er een toename van de zaken? Enzovoort.

  In groningen werkt men met een een project huiselijk geweld waarbij ook een zogenaamd huisverbod kan worden opgelegd. Deze problematiek zou raakvlakken hebben met stalking.

  We gaan het uitzoeken.

  Ik kan vanaf hier alleen maar iedereen sterkte wensen. Ik zou zeggen: zet door. Ik weet vanuit mijn vakgebied dat stalkingzaken door de rechtbank zeer serieus worden genomen.

 13. Word je via SMS gestalkt? Berichtjes uit laten lezen of letterlijk uitschrijven of uittypen. Exacte inhoud! Met dat in de hand aangifte doen. Sta erop. Wordt het afgewezen door de justitie? Als het een echte zaak is kun je in beklag bij het gerechtshof.

 14. @Ed: klopt. Je kunt via een zogenaamde artikel 12 procedure vervolging afdwingen bij het gerechtshof. Het hof dwingt dan justitie om tot vervolging over te gaan.

  Wat ik hier ook nog niet voorbij heb zien komen. Als je weet wie je stalker is, dan kun je ook een advocaat vragen een officieel schrijven te sturen met daarop de aankondiging van juridische stappen, mits de stalker zijn hinderlijke gedrag stopt.

  Zal zeker niet helpen bij de obsessieve stalker, maar in andere gevallen ook weer wel.

 15. Klopt hoor. Maar het kan ook via deze link http://www.politie.nl/Preventie/Stalking/Brief_aan_stalker.asp
  Slachtoffers dienen contact te zoeken met een goeie wijkagent. Die kan de zaak vastleggen en volgen. En de belager benaderen. Niet als therapeut, maar om te waarschuwen. Hij weet dan dat er op hem gelet wordt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Een belager die doorgaat, werkt zichzelf goed in de nesten. Deze procedure past natuurlijk niet op alles, maar kan goed werken!

 16. You’re welcome. De brief moet natuurlijk worden aangepast aan de eigen situatie. Mijn tip: eerst een keer gewoon sturen, daarna aangetekend. Krijgt het slachtoffer een reactie over de inhoud, dan is dat bewijs dat de brief gelezen is.
  Wie a zegt moet ook b zeggen. De brief is a, gaat de belager door, dan moet men b zeggen in de vorm van het doen van aangifte. Anders is de brief een wassen neus.

 17. hoi ans

  13 jaar mishandeling.
  3 voor de geboorte van me zoontje positief veranderen, en mij laten stopen met werken, en toen zat ik diep in de valkal, en een inmiddels zwangerschap die ik te laat ondekte na mijn bevalling.
  ik word nu al 1 jaar en 2 maanden zware missleijke manier gestalkt en me leven word geruineerd.
  het is een te lang verhaal geworden om neer te zetten.
  ik wil 1 ding kwijt wat voor nu momenteel de balngrijkste boodschap is!!!!!!!

  EEN MOEDER GAAT NIET ZOMAAR WEG UIT EEN MISHANDELENDE RELATIE, IK DESTIJDS OOK NIET, WAAROM NIET???????
  WAAR IK NU DUS INZIT HET ZWARE GEVECHT OM ME KINDEREN VEILIG TE HOUDEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  TOCH HEB IK DIE STAP 1 JAAR EN 2 MAANDEN GELEDEN GEZET, IK WAS OP EN MOE IK KON NIET MEER.
  SOMS DENK IK WEL EENS HAD IK MAAR GEBLEVEN, HAD IK DIT ZWARE GEVECHT NIET HOEVEN VOEREN, HET GEVOEL VAN CONTROLE OVER DE SITUATIE NOG GEHAD (DUS ME KIDS KUNNEN BESCHERMEN).
  WANT DE GROOTSTE ANGST VAN MAMA IS, DE DAG DAT DIE NAIEVE RECHTER BESLIST DAT ZO’N PSYCHOPAAT DE KINDEREN MAG MENEMEN EN DUS OMGANG KRIJGT.

  in mijn leven is er echter zoveel aan de hand, en politie kan niks, ze zijn momenteel bezig met een onderzoek vanaf begin maart 2009 en nu maar hopen dat hij vervolgd gaat worden.
  en mensen ooit gelezen over psychopaat/narciste persoonlijkheidsstoornis.
  toen ik het een paar maanden geleden las, las ik me levensverhaal terug!!!!!!!!!
  geef het een naampje!!!!!!!!!!!!!! het doet er niet eens toe!!!!!
  1 ding voor alle mama’s blijf kei en keihard knokken voor de veiligheid van je kinderen!!!!!!!!!!!
  zij hebben recht op een leven en toekomst vol geluk, het is onze verantwoording!!!!!
  ik heb besloten wat een rechter uit eindelijk beslist, mijn kinderen blijven veilig, ik geef ze niet mee!!!!!!!!
  die ex van mij hangt 3 keer per week rond het huis gemiddeld sms 1 tot 30 keer per dag bekrast me auto, probeerd een aanrijding in het verkeer te veroorzaken met me, en hij doet er alles aan dat wij geen dak hebben geen geld geen eten en geen vrienden, en geloof me ze kunnen het!!!!!!
  alle instanties weten er bij mij vanaf politie recherche advocaten dokter jeugdzorg mkd sociale dienst schuldsignering rechter(?)
  ja ook alle instanties zoals banken postorders etc etc want alles op en van je naam halen is natuurlijk ook harstikke grappig.
  weet je wat het is een rechter gaat naar het werk, en kijkt in het wetboek zo is het en kijken niet verder dan neus lang is, wat boeit hun het nou???????
  ze gaan straks naar hun dure huisje terug lekker hapje eten beetje met sjieke vrienden borrelen, so what denken ze waarschijnelijk!!!!!!!!
  OORDEEL EN VEROORDEEL NIET ZOLANG JE HET ZELF NIET HEB MEEGEMAAKT!!!!! DAT IS DE BOODSCHAP AAN DE ONTWETENDE ONDER ONS!!!!!!

  LIEFS MARGA

 18. @marga: respect voor wat je door moet maken. Kleine nuance. Ik ken rechters die zich wel degelijk druk maken om dit soort zaken en verder kijken dan de saaie letter van de wet….

 19. Soms vervolgt justitie mensen die het niet verdienen.
  En soms laat justitie mensen ‘lopen’ die vervolging verdienen.

  Complexe materie.

 20. en dan te zeggen dat de POLITIE zich je vriend noemt.
  en dat de burgers respect voor ze moet hebben omdat de POLITIE zich belaagd voelt maar als een burger bij hun aan de bel trekt wordt je (bijna)niet geholpen of van hort naar her gestuurdt.
  nou meid ik wns je heel veel succes verder met deze strijd ik steun je in ieder geval hierbij.

 21. Via mijn vrijwilligerswerk bij Bezorgdemoeders.nl, heb ik voor het grootste gedeelte te maken met vrouwen, die stalkende ex-partners hebben. Aangezien het hier gaat om moeders, waarvan de ex-partner een omgangsregeling heeft gekregen en/of waarbij gezamenlijk gezag is gehandhaafd, alhoewel deze aantoonbaar huiselijk geweldpleger is, worden pogingen tot aangifte doen door politie zeer sterk ontmoedigd of soms zelfs geweigerd. Als men al durft aangifte doen.

  Huiselijk geweld wordt binnen familierecht absoluut niet serieus genomen, met als gevolg dat ook bij politie op het moment dat er een omgangsregeling in het spel is, alles wordt afgedaan als scheidingsperikelen.
  Met andere woorden: vóór de scheiding zijn kinderen en hun moeder huiselijk geweldslachtoffers, na de scheiding heeft dezelfde moeder geen recht van spreken: zelfs het zo toegejuichte Awaresysteem is niet van toepassing op dit soort vrouwen. Blijkbaar geeft het hebben van een omgangsregeling en/of gezamenlijk gezag een huiselijk geweldpleger het ongelimiteerde recht om na scheiding gewoon door te gaan met dagelijkse terreur van zijn voormalige gezin.

  En bewijzen van stalking: “ach, mevrouwtje, tja meneer zit misschien even niet lekker in zijn vel vanwege de scheiding, maar dat trekt wel bij…”
  Ze vergeten alleen voor het gemaak één ding: deze meneer heeft ook voor de scheiding al “niet zo lekker in zijn vel gezeten” en wordt door het feit dat hij “zijn eigendom”, na scheiding niet meer volledig onder controle heeft alleen maar agressiever. De zaak in Almere kan daarvoor exemplarisch worden genoemd.

 22. stalker per email. sms
  kom net van het politie buro af en ze hebben ook digitaal reserce en die gaan nu achter het ip adres aan, dan wordt er een brief naar hem/haar toegestuurd en als het dan aan de gang blijft dan weer aangifte doen… bedankt loes je steun heeft me toch geholpen!
  en ik blijf positief hier mee doorgaan….
  ook al kost het me inkt en papier…
  heb ook even aan de pc winkel gevraagt hoe ik in outlook kan kijken naar iemands ip adress en nu weet ik dat ook kan ik die gegevens ook weer opslaan. hoe meer je hebt hoe beter.:)

 23. Hallo allemaal, Ans en Ed

  Ed, je geeft aan alle sms-en overschrijven of typen enz.
  Wanneer je als slachtoffer zowat 24-uur per dag 10-tallen sms-en ontvang is het niet te doen om alles over te schrijven of typen. Ook ik ben jarenlang op allerlei manieren gestalkt door een Ex. Wat het Sms-en betreft; dat was voor mij een dagtaak om daar een logboek van bij te houden. Na 10-tallen aangiften gedaan te hebben, na vele tegenstrijdige zogenaamde hulp van de plaatselijke politie heeft mij art. 285b niets geholpen. Ook de politie niet.
  Sms-gestalk vind ik een inbreuk op mens privé en vat dat dus op als belaging.
  Wanneer wordt deze problematiek eens serieus genomen?
  Groet, Lucienne

 24. Zou het kunnen zijn dat de politie minder scherp is wanneer het slachtoffer in een dorp woont??? Als de rechterbank stalken wel als serieus misdrijf ziet, waarom denkt de politie hier (soms) dan nog steeds anders over?

  Ik ben toen ik mijn relatie beindigde mishandeld, er werd destijds door de politie tegen me gezegd dat aangifte doen wel erg pittig was en waardoor ik een hoop extra woede bij mijn ex zou aanwakkeren.

  Ik word nu inmiddels al een aantal maanden gestalkt per email (heb al ander mailadres aangemaakt, heeft even geholpen), telefoon dit wordt uiteraard gedaan met een geheim telefoonnummer (heb inmiddels ook al twee nummers versleten), er is een poging gedaan om aan mijn auto te klooien (is gelukkig gestopt door oplettende buren die niet bang zijn), hij loopt regelmatig (scheldend) rond in mijn portiek trapt dan tegen mn deur, loopt overal te verkondigen dat hij als enigste doel heeft mij kapot te maken, verschijnt op een of andere vreemde manier overal waar ik mezelf maar bevind.

  Heb als antwoord en advies van de politie gekregen (toen ik weer een poging tot aangifte deed) dat ik mezelf er maar niet zoveel van moet aantrekken en zo min mogelijk aandacht aan moest schenken. Dit is dus het advies dat gegeven awordt aan iemand die bang is. En wat nog veel enger is, inmiddels bijna hoopt dat het een keer een klein beetje `mis` gaat zodat ik wel (volgens de politie) een `gegronde` reden heb om aangifte te doen…

  Dus nogmaals, als de rechtbank stalking wel serieus nemen, waarom doen sommige politiekorpsen dit nog steeds niet????

 25. Mijn mobiel is ook uitgelezen. Helaas zonder resultaat! Vervolgens had de stalker opnieuw een ander prepaid nummer aangeschaft speciaal om mij te stalken. En tja,wederom zonder resultaat. Als politie mij meteen serieus had genomen kon de dader binnen een jaar in elk geval aangehouden worden,omdat bankpas fraude,honderden beledigende brieven,achtervolgen,de smaad en laster verspreiden en geweld gebruiken strafbaar zijn. Wellicht kan het te maken hebben ,omdat je in een dorp woont en poltie pas tot aanhouding overgaat als ik vermoord word. Poltie zei nog,klinkt misschien lullig ,maar zo werkt het nu eenmaal!Ik vroeg hen ,kunnen jullie dan wel een dader aanhouden. Ze zeiden dat zij voldoende meldingen en aangiftes van mij tegen de stalker in hun systeem hebben endat de dader dan echt wel gepakt wordt.
  Conclusie: Politie is je grote vriend als je het niet meer kunt na vertellen. Een schrale troost,ze zullen wel serieus tot een aanhouding overgaan . De vele duizenden meldingen en aangiftes tegen de stalker zijn dan niet geheel voor niets geweest.

  Een zeer ongewone en lakse houding van politie dus in mijn woonplaats. Het eerste anderhalf jaar konden zij zo wie zo niks voor mij beteken omdat ik op papier nog gehuwd was. In deze kwestie had de stalker toen echt alles ongestraft mogen doen.

 26. Hoi Lucienne,
  Ernstig, wat jou overkomen is! En heel vervelend dat ze ’t niet goed opgepakt hebben. En ja, zoveel SMS-berichten zijn teveel. Je moet er niet heel veel moeite voor hoeven doen, dat kan redelijkerwijs niet van je gevraagd worden. Hebben ze hem al benaderd om gewoon te zeggen dat hij ermee kapt? Als ze er een beetje een project van maken dan zit hij zo binnen. Ik weet dat er ook plekken zijn waar dat goed gebeurt. Probeer agent betrokken te krijgen bij je situatie. Geen broekie, maar een ouwe rot die creatief durft te zijn. Probeer ze dat te maken! Kom op he. When the going gets tough, the tough get going. Aanpakken die kerels. Wat denken ze wel!

 27. Ed!
  Ter verduidelijking….mijn stalkings problematiek is nu zo’n 3 jaar voorbij; uiteindelijk na 7 jaren in een oorlogszone geleefd te hebben. Desalniettemin heb je het over een “ouwe rot die creatief durft te zijn”. Met alle respect, die ouwe rot in mijn gemeente Hellevoetsluis, tevens ook de wijkagent, liep tegen zijn pensioen aan…enige moeite in dit soort zaken en/of creatief zijn…???
  Nee…zowel bij een ouwe rot noch bij jonge opgeleide broekies 0 op het rekest! Na jaren 6 jaar en wederom op een avond op het bureau te zitten heb ik hen beloofd een officiële klacht tegen hen aan te gaan dienen indien zij erin blijven verzuimen mij van deze stalker/ex te bevrijden.
  Hun reactie was:
  quote:
  Is dat een bedreiging mevrouw?
  unquote
  Met een bek vol tanden zat ik daar.
  Groet, Lucienne

 28. Hoi Lucienne,

  Heel triest. Dan hebben ze er verrekte weinig – of zeg maar niks – van begrepen. Dan zou ik ook een klacht indienen, met een duidelijk geformuleerde doelstelling: dat ze eens gaan begrijpen wat het betekent om een slachtoffer te helpen en om strafbare feiten op te sporen. Want volgens mij zijn dat de politietaken. Gelukkig weet ik dat er ook plaatsen zijn waar het wel goed gaat. Maar jammergenoeg woon jij daar niet. Nog mooier was het als je nooit in zo’n situatie had gezeten natuurlijk. Alle bewondering, dat je zo netjes (ik bespeur er geen verbittering in) kunt formuleren.

  Groet,

  Ed

 29. Ik bespeur de verbittering wel.

  Maar ze vertelt het wel vrij nuchter idd.

  Hoe kwam er een eind aan het gestalk eigenlijk?

 30. Al jaren word ik gestalkt door een naast familielid. Mijn moeder. Zij was tijdens mijn jeugd psychisch al niet in orde, maar is nooit behandeld, noch zoekt zij hiervoor behandeling. Fysieke mishandeling en jaloezie van vroeger zijn omgeslagen naar geestelijke mishandeling. Ze belt of schrijft mijn vrienden, schoonfamilie, buren, over wat een vreselijk mens ik ben (zeg ik het netjes). Ze schrijft naar mijn man met welk een vreselijke lellebel hij getrouwd is. Ze belt instanties (o.a. de kinderbescherming, politie met valse aangiftes, etc.) Zeven jaar geleden lag ik in het ziekenhuis met een operatie. Nog geen 24 uur later sloeg zij mij in mijn buik (waar ik geopereerd was)en in mijn gezicht. Mijn zoon nam ze tegen mijn wil mee. Ik ben met een taxi naar het politieburo gegaan, onder de morfine. Samen met de politie heb ik mijn zoon teruggehaald (ze wilde eerst de deur niet eens opendoen). Ik heb aangifte gedaan, echter…..de getuige in het ziekenhuis is nooit gehoord. Ik was labiel zei de politie en had een aantal zaken verdraaid. Ik was uit het bed gesprongen en had mijn moeder geschopt! Het was te zien aan haar blauw been. (trombose been, wat altijd blauw is, maar ja)Dat ik net geopereerd was en een buikwond van 20cm had, ach…wonder woman was ik gewoon! Hierop stond moederlief telkens in mijn tuin te schreeuwen. Buren tekenden verklaringen waarin ze mijn moeder “hoer” en al die termen meer hoorden schreeuwen. Ik nam een advocaat. Inmiddels kreeg ik ook cassettebandjes, waarop 60 of 90 minuten gescheld stond. De politie zei tegen mijn advocaat dat ik geen kopie kon krijgen van het rapport waarin ik aangifte had gedaan. Dat moest via de rechter…..Het is een moedeloos verhaal. Ze duikt op in speeltuinen, bij school van mijn zoon, voor huis. Ze probeert op mijn Hyves te komen via andere mensen en typeert mij als een labiel iemand met een geestelijke afwijking waarbij ik continu lieg en het zelf ook nog geloof (lekker makkelijk). Een meester in het manipuleren dus. Zelf is ze lid van allerlei vreemde sites, waarop ze dan weer AIDS heeft, mishandeld is door mijn vader (’t was andersom) dan weer bijna dood ervaringen en weet ik veel.Ze heeft 10 jaar oude foto’s van mijn zoon op haar Hyves staan. Ze is lid van de opa en oma Hyves, terwijl ze geen van haar 3 kleinzoons ziet. Alles om aandacht te trekken. Ik ben 44 jaar. Wie weet zit het merendeel van mijn leven er inmiddels op met deze vrouw als stalker in mijn leven sinds ik mij kan herinneren. Zij is bij mijn vader weggegaan toen ik 15 was en mijn zus 10. Wij bleven bij mijn vader. Nooit heeft zij gevraagd of wij een weekendje kwamen. Deze verwrongen pogingen tot contact (want dat is toch het doel van stalken?), telefoontjes waarbij niets gezegd wordt, telefoonnummers bemachtigen zelfs via het verpleegtehuis van mijn vader, het verbaast mij dan ook. Ben ik een bezit van iemand die zo psychisch in de war is? De politie gelooft mij niet. Mijn moeder zegt ik ben een aansteller en dat vinden zij geloof ik makkelijker te geloven dan wat ik vertel over een moeder. Negeren heeft nooit gewerkt. Het stalken gebeurt dus nog steeds.

 31. Hoi “dochter”,
  Heb je al een klacht ingediend bij de politie? Als dat al gedaan is en de afhandeling is niet bevredigend, dan kun je naar de Nationale Ombudsman schrijven. Doen hoor! Kom op voor jezelf. Men hoeft alleen maar ‘nog een keer’ naar de zaak te kijken, met een bril van ‘klopt het eigenlijk wel, wat we steeds zeiden?’

  Succes,

  Ed

 32. Beste Ed, de politie is doorgaans niet van zins om aan hun eigen in het verleden gedane visies of handelen te twijfelen.
  Justitie ook niet.

  Ik zie het somber in.

 33. Mijn leven in een notendop.

  Maanden over je schouder kijken, maanden niet weten wat er straks gebeurd en dan maanden nog van onzekerheid zal hij wel of niet stoppen.

  Mijn stalker is opgepakt en liep na 2 dagen en een nacht weer vrij rond maar heeft bekend.

  Nu in afwachten op het proces………..
  Volgens de Politie heb ik het recht om zijn naam te noemen.
  Maar dat recht neem ik niet in mijn handen, mond of in mijn schrijf vingers.
  Hij is een werkgerelateerde stalker iemand die met mijn werkverbonden is.
  Niets prive niets kennis nee werk.
  Wat doet mijn werkgever die gooit mij in de ziektewet.
  Later maakt hij er betaald verlof van.
  Hoezo slachtoffer nee je krijgt het gevoel dat jij de dader bent.
  En waarom omdat ik op mijn werk gezegd heb dat ik gestalkd word door de echtgenoot van een collega.
  Ik hoop dat niemand ooit het gevoel hoeft te krijgen dat zijn of haar leven niet veilig is.
  Dat als je vraagt om veiligheidsmaatregelen dan je aangekeken wordt of het in Keulen brand.
  Ik heb nu een spreekverbod mag er niet over praten, ik ben nu prive en ik praat niet nee ik schrijf.
  We leven niet in rusland en we leven in een land waar men vrije meningsuiting mag geven.
  Ik doe nu mijn vrije gevoelsuiting neer zetten.
  Maar daar ook elke keer bij gezegd dat zij als ze niet weet wat voor man ze getrouwd is net zo goed ook slachtoffer is.
  Maar in 1 van de politierapporten staat ook door mij geschreven en gezegd, als ze het wel weet hoe kan ze dan met zich zelf leven.
  Niets verzonnen niets gelogen nee pure feiten. Bewezen feiten.
  Ik mag niet meer op mijn werk verschijnen omdat ik onrust heb veroorzaakt.
  Hoezo onrust is vertellen wat je is overkomen onrust zaaien.
  Nee dat is gewoon je gevoel en machteloosheid, angst en onveilig gevoel vertellen aan collega’s met wie je werk.
  Kan iemand mij ook vertellen hoe deze wereld in elkaar zit.
  Waarom is mijn collega nog wel aan het werk, zij wist wat haar man deed daarvan was ze op de hoogte gebracht. Ze heeft het niet gestopt en zij heeft immers gezegd dat haar man zijn baan kwijt was door dat ik gezegd heb dat hij mij lastig viel.
  Haar man zijn naam kwam toen voor het eerst in het team op de werkvloer. Ik had het verteld aan een paar collega’s die dicht bij me stonden en die het ook geraden hadden.
  En een collega die ik in mijn paniek het verteld heb.
  Maar in mijn hele team niet nooit zijn naam.
  Maar zij wordt niet op betaald verlof gezet, overgeplaatst nee ze blijft als een robot zonder gevoel daar aan het werk.
  Maar ik laat me niet kisten zeker niet door de mensen die denken dat ze kunnen oordelen over gevoel en veiligheid en eigenwaarde.
  Mijn werkgever weet niet wat het mentaal met je doet als je die dingen onder je vinger weg ziet glijden. Je benen onder je kont uitgezaagd worden door dat men vraagt, o jeetje valt je ex je lastig of heb je soms een vriendje die je nu niet meer moet.
  Dan ga je in de verdediging ex nee, vriendje hoe kom je erbij.
  Ik wil gewoon mijn leven terug.
  Ik weet dat ik maar een klein speldje in de grote hooiberg ben, want er zijn duizenden mensen die jaarlijks te maken krijgen met een stalker.
  Maar ik ben op dit moment ook die ene speld in die grote massa
  Angst en het gevoel dat je niet je leven kan leven zoals je dat wilt is het meest onbestendige gevoel wat je kan overkomen.
  Je kan het niet vast pakken omdat je er geen grip op hebt.
  Je kan het niet wegstoppen omdat je er geen zeggenschap op kan krijgen..
  Je kan het niet verwerken omdat een ander je dat niet gunt.
  Voor het eerst van mijn leven ben ik naar een psycholoog gegaan omdat ik leven wil.
  Maar mijn leven wordt geleefd en zoals mijn psycholoog zei..
  Je leeft niet maar je bent aan het overleven.
  Dan is eigenlijk de kern van je bestaan als je met een stalker in aanraking komt.
  Maar ik hoop echt dat het gevoel van kunnen leven aan mij terug geven word.
  Want het leven kan soms zo kort zijn.
  Ik wil leven in vrijheid net als iedereen.
  Dat is toch ook een bestaansrecht van iedereen.
  Wat jammer dat de politie soms voor andere mensen niets kan doen. Omdat de bewijsvoering niet duidelijk is of omdat men te laat in de gaten heeft dat alles gaat en staat met bewijzen.
  Ik heb daar andere ervaringen mee, ook waarschijnlijk omdat hij zelf zoveel bewijzen neer heeft gelegd dat de bewijsvoering en de bewijslast sluitend was. Na 4 procesverbalen en waarvan 1 waarschuwing niet vanwege het feit dat hij toen al niet opgepakt kon worden. Maar uit respect voor mijn collega, kan je ook niet anders zeggen dat de hulp van de politie mijn geluk is. Het was alleen zo jammer dat hij er niets mee gedaan heeft, nee hoezo stoppen gewoon doorgaan nog meer bedreigingen.
  O mijn angst blijft en gaat niet weg, nieuw nummer, ander adres, ander leven.
  Alarmknop elke dag bij me zodat ik die kan indrukken als ik me bedreigd voel moordneigingen/geweldplegingen kan ik nu zo goed begrijpen.
  Vrienden van mij hebben gezegd niets politie dit lossen we zelf wel op.
  Hij wordt dan wel wakker in het ziekenhuis met slangetjes.
  Ik hou niet van dingen oplossen met geweld nee, ik wou het op de officiële manier doen.
  Via de politie en wat heeft het mij op geleverd ook niets.
  Ja bewezen feiten en dat hij bekend heeft en officieel nu een proces aan zijn broek heeft.
  Ja straks een komt het proces voor de rechtbank weer extra angst.
  Mijn werkplek weg moet gelijk kiezen voor een andere werkplek omdat ik gezegd heb dat het de man van een collega is. ( Mijn hoofd is leeg kon niet denken hoezo dan een beslissing nemen over mijn veiligheid en mijn bestaan en mijn vertrouwen.) En dan vlug moeten beslissen over hoe en wat er nog meer anders moet in je leven. Mijn gevoel geeft aan dat mijn werkgever wel voor mijn veiligheid oog heeft maar mijn gevoel geeft daar ook duidelijke angst aan voor het onbekende.
  Hoezo rechtvaardigheid in Nederland, Ja rechtvaardig omdat hij dan voor het eerst echt veroordeeld wordt. Hij heeft het in het verleden vaker gedaan, kwam er altijd van af omdat mensen het recht in eigen hand namen. NU dus niet meer … NU de rechtbank.
  En toch denk ik nog elke dag had ik het maar anders gedaan. Maar daar zit ook een nadeel aan dan had hij een ander slachtoffer gezocht.
  Maar hij was met die slangetjes wakker geworden dan had ik kunnen zeggen o wat erg. En had gedacht yes die laat me met rust. En ik had mijn baan nog gehad.
  En was mijn leven minder gecompliceerd geweest.
  De angst voor je kinderen en de mensen die om je heen leven kan ik nu ook goed begrijpen omdat ik het nu mee maak.
  Toen hij geen contact meer kreeg met mij begon hij mijn dochter aan te vallen met allerlei dingen.
  Zij woont niet meer thuis heeft ook een ander adres maar ze voelde zich ook niet meer veilig. Haar adres is niet bekend bij de telefoon in lichtingen omdat het nog op haar ouderlijk huis staat. Maar 1 ding scheelt wel ze is volwassen en staat goed op 2 benen.
  En weet wat ze moet doen als ze benaderd wordt.
  Jeetje wat staat er gelijk veel weer een hoop frustraties die naar buiten komen.
  Ik hoop echt dat als iemand ooit te maken krijgt met een stalker dat die dan ook in hun geval echte bewijzen gaat achterlaten als men er ooit mee te maken krijgt want dan wordt bewijsvoering voor de politie makkelijker.
  Ik heb straks een ander adres, een ander leven, een ander telefoonnummer een ander werkadres.
  Maar mijn leven zal nooit meer dezelfde worden.
  Niet meer grapjes maken, niet meer spontaan lachen, niet meer zomaar weg gaan, angst om nieuwe mensen toe te laten in mijn leven, niet meer mijn deuren van mijn huis open laten, niet meer onbezorgd boodschappen doen.
  Nee een heleboel niet meer ,, zelf nooit meer
  Een stalker is die gene waarvoor je de hulp zoekt bij de politie en justitie.
  Want dan ben je ten einde raad.
  Daar is geen discussie over te voeren.
  En als je die hulp geboden wordt dan is het daarna nog niet klaar.
  Dan hoop je dat de waarschuwing goed door gekomen is zodat hij stopt.
  Niets is natuurlijk minder waar want zo’n iemand is ziek erg ziek.
  En stopt niet.
  Laat het Nederlands rechtssysteem zijn werk goed doen.
  En wat ben ik blij dat er een wet is voor mensen die stalken.
  Laat mij geen jaren angst houden voor iets wat ik niet gevraagd heb.
  Laat mij verwerken wat er gebeurd is.
  Laat mij ja laat mij mijn grootste wens.
  Geef mij mijn leven terug,
  laat het recht vlug zijn uitspraak doen.
  En ik hoop dat deze zeer gestoorde steeds weer in hetzelfde patroon terugkeerde man.
  Eindelijk een lesje krijgt over wat je niet kan en mag doen in dit leven.

  IK wil LEVEN.

  Vandaag 2 december is een grote domper op mijn veiligheid.
  Wat eerst een gevoel van veiligheid was.
  Uitspraak rechter met al zijn bevindingen, en daar mijn zekerheden aan opgehangen te hebben.
  Ben ik vandaag hard op de wereld terug gevallen.
  Het recht is toch niet zo recht als dat het gesproken wordt.
  Nee er moeten bewijzen op de tafel komen dat het is zoals ik in de aangifte gezegd heb.
  Dus al had iemand maar gezien wat ik had gezien, of iemand dat zelfs maar had gezegd dan was het geloofwaardiger geweest dan dat 1 persoon het zegt.
  Het slachtoffer dus in dit geval. Ik.
  Ik leef verder in alle onzekerheden,
  Ik moet verder met deze onzekerheden.
  Ik wordt geleefd door onzekerheden.
  Wat is het leven dan nog waard,
  mijn waarde hangt samen met dat gene wat
  een ander voor mij bepaald.
  Mijn stalker dus.

  Kan iemand mij vertellen wat rechtvaardig is.
  We leven in een land waar veel dingen niet mogen.
  We mogen niet te hard rijden.
  We mogen niet stelen.
  We mogen niet discrimineren.
  We mogen niet roken in openbare ruimten.
  We mogen niet zonder licht rijden.
  We mogen ja wat mogen we allemaal niet.
  Maar een ander mag wel het leven van iemand niet leefbaar maken.
  Dat mag wel…

  WAT IS MIJN RECHT IN DIT LAND.

  Alle verhalen die hier geschreven zijn laten zien dat er iets mis is met ons rechtsyteem.
  Dader wordt behandeld als slachtoffer en het slachtoffer is dader.
  Want bij wie wordt de bewijslast neergelegd bij die gene die jou leven verknald.
  In mijn geval heeft mijn stalker 2 jaar een proeftijd en 3 maanden voorwaardelijk, contact verbod, verboden op imiterende gedragingen.
  Maar ik moet nu nog steeds bewijzen leveren, mijn leven is niet veilig en wordt ik elke dag onder bewaking naar huis gebracht.
  Zelf geregeld want tja medewerking heb ik dan wel van de politie maar niet elke dag.
  Mijn stalker is onbetrouwbaar, geweld dadig, en echt geflipt.

  Maar de 4 rechtzaak komt er aan, en dan wie zal het zeggen.
  Ik heb er niet echt veel vertrouwen in.

  1 ding weet ik wel…
  IK WIL MIJN LEVEN TERUG ZONDER NA TE DENKEN,
  WAAR IK HEEN GA…IK ALLEEN KAN OF GEBRACHT– GEHAALD
  MOET WORDEN.
  iK GUN IEDEREEN DIE TE MAKEN KRIJGT MET EEN GEK DIE BEWUST EEN INBREUK DOET OP JOU LEVEN, EEN GOEDE RECHTSTAAT TOEN MET KUNDIG RECHTERS DIE WETEN WAAROVER ZE EEN PRATEN.
  DAN HEB IK ER ZELF OOK PROFEIT VAN.
  EEN RECHTSTAAT MAAR BOVEN ALLES RECHT..

 34. @allen:

  Veel verhalen en ze laten allemaal 1 ding goed zien. Stalken heeft een diepe impact op de levens van slachtoffers. Ik kan er verder niet zo gek veel meer over zeggen. Ik ben bezig met een verhaal over stalking voor de krant en dan met name over de aantallen en de aanpak van de politie.

  Ik kan als journalist niet veel meer doen dan er over te schrijven.

 35. @allen:

  Misschien wel aardig om te weten. Ik heb (notabene via Twitter) even gesproken met Erik van Zuidam, lid Korpsleiding Regiopolitie Groningen. Hij laat in een reactie op dit verhaal het volgende weten:

  ”Inderdaad intens probleem voor een slachtoffer. Mee eens dat wij ons meer op digitale bedreiging en stalking moeten prepareren”

 36. @ rechtbankverslaggever,
  dat is fijn om te horen,dat je dat hebt gedaan en snap ook dat je moet uitkijken wat je zegt, en dat je een schrijver bent.
  maar wat wel klopt is dat een stalker wel je leven gaat beheersen, ik werk voor mezelf thuis en ben schrikkerig,wanttrouwend, als iemand al vreemd doet aan de telefoon,zeg ik laat maar,ik verdenk ook veel mensen die kan het zijn oh die ook. en komt ook door alles wat hij of zij smst en mailt.

  en even over die brief schrijven als je weet wie het is! de digitale politie is er ook nog en als die de ip adres nagaan krijgt die persoon een brief! blijft die persoon aan de gang dan ga ik weer aangifte doen.

  weetje dit is gewoon echt vervelend, heb liever iemand die het recht in me gezicht zegt, dan kan ik wat terug zeggen. maar nu weet ik niet wie het is.
  is het een bekende? is het iemand die niet kan hebben wat ik voor werk doe en wil mij voorzich zelf hebben, is het een klant geweest? of is het iemand van internet die denkt dat hij of zij leuk is? en dan de vraag waarom, waarom ik, waarom doet iemand mij dit aan? dit zijn de dingen die door mijn hoofd speelt.
  en nu maar hopen dat het op houd zo niet, ik heb iets anders opgezet(kan niet zeggen wat) maar hoop op die manier nog meer ipadressen te krijgen van de persoon. en dat speel ik weer door.
  dan hopelijk, kan ik er wat meer mee!
  groetjes meid.

 37. dag dames

  ik ken het ik heb altijd alles bewaard smsjes mailtjes brieven kaartjes echt alles
  maar hier is nooit wat mee gedaan
  onbegrijpelijk
  heb je bewijs doen ze dr niks mee

  bah bah bah

 38. Hoi Jeannette,
  Ik ben geen dame hoor. Ze doen niets met de SMS-jes?
  Je klinkt alsof je berust. Niet doen hoor! Ik neem aan dat het nog steeds gaande is? Maak er geen strijd van, maar vraag aandacht voor je probleem, desnoods met hulp van een goed gebekte woordvoerder ofzo. Kom op, de beuk erin hoor. Als het nog steeds gaande is moet het stoppen. Neem de regie!

 39. @jeanette: eens met Ed. Blijf aangifte doen. Of zoek een buurtagent op die je wel serieus neemt.

 40. Ook ik heb de negatieve ervaring dat er op het politiebureau ongekend laks wordt gereageerd. Na mijn scheiding word ik al 3,5 jaar gestalk met grote gevolgen voor mijn dagelijks leven. Bij melding op het bureau werd mij alleen een kaartje gegeven met een contactpersoon.
  Nu, 1 dag geleden, heeft de dader mijn achilleshiel gevonden en in ruil mij maar eens aangegeven voor stalking. Ik ben direkt naar het bureau gereden. Aldaar had ik geen schijn van kans en duidelijk het gevoel direkt als mannelijke dader bestempeld te worden. Ik heb geen kans van spreken gekregen. Over het feit dat ik zelf vorig jaar al aangifte had gedaan, kreeg ik als antwoord: Sorry, wij hebben een nieuw systeem, dus uw gegevens hebben wij niet bij dit incident! Ondertussen ben ik reeds zwaar beschadigd en functioneer niet meer goed……

 41. Joey, vraag een gesprek met de wijkagent aan. Zeg dat je ’t graag wilt toelichten. Als er tegen je aangifte is gedaan, dan word je vanzelf opgeroepen voor verhoor. Ook dat is een gelegenheid om je verhaal te doen. Kom in een verhoor met feiten. In een persoonlijk gesprek kun je je mening toevoegen. Hou je hoofd koel en zorg dat je niets doet wat tot een strafbaar feit kan worden gerekend. Ga desnoods naar slachtofferhulp of maatschappelijk werk en vraag of zij je verhaal bij de politie kunnen toelichten. Wat is je insteek: je wilt een einde aan de problematiek.

 42. sorry meneer ed haha
  en tja ik blijf aangiftes doen en meldingen maken maar niks word er mee gedaan ben wel getelt 4x gebeld door een agent om te vragen hoe het ging maar na een aangift is ex ineens een tijdje rustig en word de hele handel zo geseponeerd

  het is al met al 10 jaar bezig nu
  de eerste 2 jaar kon ik niet van hem afkomen en toen ik eindelijk bij hem weg durfde is hij gaan stalken

  en dat doet hij nog

 43. ow en de wijkagent is met hem gaan praten maar hij ontkend alles na dit gesprek was ex nog erger omdat hij nu in de gaten kreeg dat ik mij niet langer stil hou

 44. Hoi Jeanette, je ‘ha ha’ begrijp ik, maar komt niet leuk op me over. Ik probeer je een advies te geven en het lijkt of je me smalend wegwuift. Dat deed je toch niet met je wijkagent mag ik hopen. Het maakt plat gezegd geen reet uit of hij ontkent. Ze moeten nu extra op hem letten. En als een aangifte niet vervolgd wordt kun je een brief schrijven aan het gerechtshof. Zie ergens hierboven in eerdere berichten. Berust niet in de situatie. Lukt het niet om aandacht te krijgen voor je zaak, vraag je dan af hoe het anders moet. Neem iemand mee die wat onbevangener ernaar kijkt en je woordvoerder wil zijn.

 45. sorry voor zeer late reactie
  maar eigenlijk is me interesse voor internet en mail enzo door cyberstalkster erg afgenomen en al helemaal het reageren op bepaalde fora/blogs
  **——
  maar gelukkig ben ik er nu van verlost
  heb er ruim jaar last van gehad en soms nog maar reageer er niet meer op en dat schijnt in mijn geval te helpen :d
  —–
  vind het stopstalken initiatief dan ook nog een zeer goede zet tegen die stalken.
  maar ik vrees ook dat die niet alleen cyberstalken niet terug schrikken door een stukje papier met een verbod
  ——–
  wil hier dus ook niemand ontmoedigen
  in tegendeel juist aanmoedigen de strijd door te voeren.
  politie,justitie enz wordt wakker
  hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen ?? voor er wat aan gedaan wordt

 46. Hieronder het sms verkeer van vanavond van mijn ex. Zeg maar wat ik er mee moet?

  ……………………….

  En zo gaat het al 2,5 jaar!!!

  RJR,

  Ik heb de sms’jes weggehaald. Dit weblog is niet bedoeld om een vete uit te vechten. Als je meent dat je slachtoffer bent van stalking, dan moet je aangifte doen.

 47. Christa, reageer je erop? Al bij de politie geweest? Wat zeggen ze? Wat gebeurt er nog meer?

 48. Christa is de stalker! Lol.

  Maar morgen ga ik naar de politie inderdaad.

  Ik begrijp dat dat de sms-jes zijn weggehaald, was ook meer frustratie. Mijn excuses daarvoor.

  Rob

 49. Oeps! Ach, het nummer was toch niet compleet? Dan is het niet tot personen herleidbaar. Er zijn meer Christa’s in Nederland.
  Weet niet of je erop reageerde. NIET doen, ook al wil je ’t nog zo graag. Reageer maar in gedachten, maar niet in werkelijkheid. Als je deze GSM, of gewoon SIM-kaart bewaart voor alle berichtjes en je gaat verder bellen met een andere kaart, dan bewaar je lekker alle berichtjes en kun je ‘vrij’ bellen. Goed bijhouden aan wie je ’t nummer geeft.

 50. Hallo,

  Ik wordt per sms steeds uitgescholden door de ex van mijn vriend. Echt geen nette woorden die ze gebruikt. Ik stuur nooit iets terug en toch blijft ze het doen.

  Wie kan me advies geven?

 51. Dit klinkt als stalken en is het een misdrijf. Aangifte doen!Je voelt je bedreigd door de vele belastende smsjes van haar.

  Beroep je op het wetsartikel 285b .

  Sterkte! En laat ook weten hoe het verlopen is.

  Ans

 52. Hallo,
  ik word sinds kort gestalkt door een 06 nummer, die persoon stuurt me smsjes, het moet iemand zijn die via via dingen te horen krijgt over mijn privesituatie. Wat de stalker er mee wilt bereiken weet ik niet, maar het wordt nu wel erg storend.
  Als ik het nummer bel gaat hij over maar er wordt niet opgenomen! Soms gaat ie gelijk over naar voicemail. Ik weet niet wat ik moet doen, wie kan me helpen hoe te handelen, kan ik aangifte doen of wat?
  groet m.

 53. Allereerste bevreemd het mij dat de uiteenzetting alhier doet vermoeden dat het zgn. stalk gedrag veelal gebezigd word door een man.

  In mijn geval al vele jaren dus door mijn ex-partner. Vanaf het begin heb ik haar direct geblokkeerd en zo ook op de sociale media waarop ik mij begeef. Mijns inziens werkt dit vele malen beter dan het zelfde gedrag vertonen en de zaak dus laten escaleren.

  Uiteraard bewaar ook ik de sporadische berichten en overige bewijsstukken. Je weet maar nooit waarvoor dit nog eens nodig kan zijn.

 54. Stalking is inderdaad een probleem wat door een narcist of een psychoot veroorzaakt wordt, die parasiteert op de energie van een ander. Ze onderdrukken het plezier van een ander, en geven die ander een heel onveilig gevoel.
  Bewijzen is vaak het probleem, en dan nog is de vraag of er voldoende gestraft wordt. Vaak worden mensen eerst uit hun huis weggepest, voordat overheidsinstanties toegeven dat ze tekort zijn geschoten. In feite zouden alle kosten van zo’n verhuizing plus smartegeld verhaald moeten worden op de dader. En de dader zou verplicht moeten worden overgeplaats naar het andere deel van het land, en een provincieverbod opgelegd moeten krijgen.
  Bewijzen is soms een probleem. Als je een foto maakt van de stalker zodat je kan laten zien wie de stalker is, dan kan de dader dat bewijs ook tegen je gebruiken.
  Het kost de politie te veel tijd om zelf voor de bewijzen te zorgen.
  De oplossing is mogelijk dat mensen die gestalkt worden steun bij elkaar zoeken, en op creatieve manieren bewijzen moeten vergaren. Ik heb daar wel wat ideeën over maar die schrijf ik niet op internet. Fysiek geweld van een stalker kan met een groep ook beter een halt worden toegeroepen. Met een groep heb je ook een sterker verhaal naar de politie. Kortom misschien wordt het tijd om een soort rescue groep te maken tegen stalkers. Stalkers schakelen vaak ook vrienden om je dwars te zitten. Alleen met een grotere groep kan je hier tegen optreden.

  P.S. Ik ben ook gestalkt en het lijkt erop dat er weer een op mijn lijnen zit.

 55. De schrijver van dit stukje slaat de plank in zijn afsluiting volledig mis. Het is bij wet verboden om jezelf toegang te verschaffen op de computer van iemand anders. Een strafbaar feit dat minstens zo verwerpelijk is als stalking.

 56. Wat lees ik veel over stalken naar vrouwen toe ik ben homo en wordt momenteel ook extreem lastig gevallen via sms berichten .
  Maar het gaat hier meer om mij te intimideren eerder heb ik het idee dat hij de relatie wilt kapot maken tussen mijn partner en door zijn grove teks wilde hij mij bang maken en voor zich winnen na het zien van mijn foto was deze man zeer geobsedeert van mij maar ook van mijn vriend die hij alleen nog heeft gesproken via de telefoon en niet gezien heeft waneer kun je het stalken noemen ik heb hier ook een vermelding van gemaakt bij het korps en daar werd wel goed naar geluisterd het advies was ook dat ik al deze smsjes moest bewaren als bewijs want hoe ver kan deze man ook gaan dat weet niemand persoonlijk heb ik hem daar wel op gewezen dat ik daar niet van gediend was ook daar gaf hij als reactie je wilt mij niet zien je bent fake en zielig van mij hoor je meer en ik weet genoeg dat was zijn reactie wat naar mijn idee erg agresief over kwam.
  Nu ben ik gelukkig niet zo bang uitgevallen het enigste wat ik kan zeggen blijf rustig ga niet tegen zo,n man in dat kan eerder een negatieve invloed hebben op hem dan in de positieve zin,
  Gezegde zegt al een kat moet je niet in het nauw drijven anders maakt het rare sprongen.
  Verder ben ik het met iedereen eens stalkers moeten worden gestopt en dat moet je gezamelijk aanpakken helemaal aanpakken zal nooit lukken maar je kan er wel met z,n allen iets aan doen dit is nu eenmaal een ziektebeeld die wel de aandacht mag krijgen en dat gebeurd te weinig vindt ik.
  En ja alert ben ik nu ook wel en ik ben ook niet voor een net te vangen gelukkig sta ik sterk in mijn schoenen dat scheelt al.

Geef een reactie