Met de komst van allerlei snellere en betere communicatiemiddelen en het almachtige internet is ook het misdrijf stalking in een ander licht komen te staan.
Waar mensen voorheen nog hinderlijk voor iemands huis stonden of 93 keer per nacht naar de vaste telefoon grepen, daar zie je mensen nu via het internet of de altijd aanwezige mobiele telefoon toeslaan.
Neem nu bijvoorbeeld de 43-jarige Adrie.
Zeven jaar getrouwd. Twee kinderen. Op het oog niets mee aan de hand.
Tot hij gaat scheiden. De vrouw waar hij in het begin nog zo smoorverliefd op was, is nu ineens de vijand geworden. Zij moet met alle middelen bestreden worden.
En dus beginnen de sms’jes te stromen.
Je bent een waardeloos stuk vreten en je kijkt niet meer naar de kinderen om
Waarom ga je niet als hoer werken?
Als ik je zaterdag zie, dan trek ik je kop van je romp
Wacht maar, boontje komt om zijn loontje
En dat zijn dan nog de meer beschaafde berichten. Adrie is duidelijk niet meer zo blij met zijn ex. Die op haar beurt zo zat is van al die berichten dat ze aangifte doet.
In het verleden was het bijzonder moeilijk om een dergelijke aangifte met succes te vervolgen. Het iemand de kop van de romp willen trekken is nog wel als een bedreiging en dus als misdrijf te zien, maar bijvoorbeeld stellen dat iemand niet deugt, dat ligt strafrechtelijk een stuk lastiger.
Maar nu niet meer. Sinds de invoering van artikel 285b (belaging) in het wetboek is ook het hinderlijk lastig vallen van een ander strafbaar gesteld. De op zich niet strafbare sms’jes krijgen samen ineens een strafbare lading. Door een ander lastig te vallen grijp je ongewenst in iemands leven in en dat wil de wetgever niet.
Adrie moest vorige week voor de rechter verschijnen. Hij kwam niet opdagen, maar dat weerhield de rechter er niet van enkele harde noten te kraken over het gedrag van de man.
Volgens de rechter heeft Adrie een flinke grens overschreden door zijn ex op een uiterst vervelende manier onderuit te halen. Door haar het gevoel te geven dat ze minderwaardig is. Op zich niet strafbaar, maar in deze context weer wel.
‘En daar kunnen mensen rare dingen van gaan doen’, zo voegde hij daar ietwat vaag aan toe.
Adrie werd veroordeeld voor stalking en heeft nu een misdrijf op zijn strafblad staan. Niet zo handig. De straf zelf zal hem niet zo veel deren. Omdat Adrie inmiddels het licht heeft gezien en niet meer vervelend doet, bleef het bij een geheel voorwaardelijke werkstraf van 30 uur met een proeftijd van twee jaar.
Na de rechtszaak schoot mij te binnen dat de hier genoemde negatieve werking van nieuwe communicatiemiddelen ook een voordeel heeft. Adrie kon in dit geval met geen mogelijkheid ontkennen. De politie kon kinderlijk eenvoudig elke letter van de sms’jes aan de rechter overhandigen.
En dat is dan weer de kracht van het digitale tijdperk. Lastersites, sms’jes, krabbels op hyves of vervelende en bedreigende mailtjes. Het is allemaal eenvoudig op te slaan om later als onomstotelijk bewijs aan een rechter te geven.
Anonimiteit is daarbij een overschat begrip. Iedere computergebruiker strooit bijvoorbeeld zijn eigen unieke IP-nummer kwistig in het rond. En wie eenmaal in het bezit is van het IP-nummer van een ander, kan daar van alles mee doen. Met de juiste kennis van het internet en software is het zelfs mogelijk om vanaf een afstand te zien wat iemand met zijn computer doet. Welke sites hij of zij bezoekt, waar de vakantie naar toe gaat en welke aankopen er worden gedaan.
En zo kunnen de rollen ineens worden omgedraaid en is het de stalker die zichzelf te kijk zet.