Gelukkig neonazi jaar!

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie laat zich alweer van hun slechtste kant zien. In een twitterbericht prijzen ze ronduit racistische teksten die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug in Rotterdam te zien waren. Ondertussen barst de discussie los over de vraag of het wel racistische teksten waren. Wat onzin is, dit is niet eens meer een racistisch hondenfluitje, dit is een zeer luidruchtig kennelorkest.

Tijdens de live-uitzending van het aftelmoment van de zender RTL waren minutenlang racistische teksten te lezen op de beroemde brug. Om klokslag 00.00 uur kwamen onder meer de volgende teksten voorbij:

Vrolijk blank 2023 / White Lives Matter / We must secure the existence of our people and a future for white children

De beelden werden kennelijk ergens vanuit een projector op de brug te kijk gezet en ze vlogen uiteraard al snel over Twitter. De jongerentak van FvD retweette vervolgens een screenshot van de projectie met daarbij de volgende tekst:

Mooi! Rotterdam begint het nieuwe jaar in ieder geval goed.

The Order

Mocht u het niet weten. De tekst ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ was een slogan van de Amerikaanse neonazi David Lane, lid van de extreemrechtse terreurgroep The Order. De slogan staat binnen extreemrechtse netwerken ook wel bekend als ‘fourteen words’. Vaak maakt extreemrechts ook de koppeling met de code 88, waarbij 88 staat voor twee keer de achtste letter van het alfabet: de h. HH maakt Heil Hitler.

Lane stierf in de gevangenis nadat hij onder meer voor zijn aandeel in de moord op een Joodse radio-host was veroordeeld tot 190 jaren celstraf.

Ik vind zelf dat de term neonazi veel te snel wordt gebruikt tegenwoordig, maar in dit geval hebben we te maken met een rasechte neonazi, die letterlijk de bereidheid toonde om mensen te vermoorden om wie ze zijn. Voor Lane ging zelfs de Ku Klux Klan niet ver genoeg. Hij wilde een gewapende revolutie starten, waardoor er uiteindelijk een geheel blanke staat over zou blijven.

White Lives

Over de tekst White Lives Matter kun je verschillend denken. Op zich is er niets tegen de stelling an sich, maar de term staat niet op zichzelf. Begin 2015 werd het in de markt gezet door blanke supremacisten in een reactie op de Black Lives Matter-beweging. De neo-nazi-beweging Aryan Renaissance Society en de Ku Klux Klan omarmden de slogan om deze onder de aandacht te brengen en populair te maken.

De Amerikaanse neonazi Rebecca Barnette is een van de medeoprichters van de White Live Matters-beweging. Ze is tevens directeur van de vrouwenafdeling van de National Socialist Movement, de grootste neonazi-beweging in de Verenigde Staten.

De twee termen lijken goed vergelijkbaar, maar zijn dat beslist niet. Black Lives Matter komt voort uit een reactie op disproportioneel, racistisch (en veel te vaak dodelijk) politiegeweld tegen donkere mensen en ziet bovendien in een diepere laag op honderden jaren van racisme en onderdrukking. Het is een protestbeweging die aandacht vraagt voor bestaand institutioneel racisme. Voor het gegeven dat black lives er in veel landen letterlijk minder toe doen.

Loos

White Lives Matter is feitelijk een nogal loze stelling. Het is niet dat blanke mensen disproportioneel te maken krijgen met politiegeweld, uitsluiting of racisme. Natuurlijk doen blanke levens ertoe, maar er ligt geen dieper onrecht aan ten grondslag om dat van de daken te schreeuwen. Het is alsof je klaagt tegen de brandweer dat ze alleen het huis een straat verderop blussen en niet je eigen huis. Terwijl dat huis verderop in de brand staat en je eigen huis niet.

Daar komt bij dat het een het ander ook niet uitsluit. Er is niemand die zegt: Only Black Lives Matter.

Vrolijk blank

Terug naar de Erasmusbrug. Want in combinatie met ‘fourteen words’ en ‘Vrolijk blank 2023’ kun je toch moeilijk volhouden dat de mensen achter de projecties onschuldige strijders zijn voor een beter Nederland waar iedereen ertoe doet. Een vrolijk blank 2023 zou je met weinig fantasie prima op kunnen vatten als een wens voor een blanke samenleving.

Dat de jongerenorganisatie de teksten als ‘mooi’ betitelt kan ook moeilijk gezien worden als een inschattingsfout. De jongerenbeweging is immers al meerdere keren negatief in het nieuws gekomen door extreemrechtse en antisemitische uitingen. In 2020 royeerde de politieke partij drie jongeren vanwege dergelijke uitingen in app-groepen. Na het royement veranderde er niet veel, opnieuw doken extreemrechtse uitingen op. Er werd in app-groepen onder meer een link gedeeld naar een filmpje met de SS-lijfspreuk ‘Meine Ehre heisst Treue’.

De partij zelf lijkt niet stevig op te willen treden. Sterker nog: in ieder geval vijf klokkenluiders die waarschuwden voor rechts-extremistische ideeën bij partijleden werden zelf geroyeerd. De toenmalige voorzitter van de jongerenbeweging Freek Jansen stelde in een reactie op de uitingen dat mensen in Nederland overgevoelig zijn geworden. ‘Ik vind dat je alles mag mogen zeggen, totdat je oproept tot geweld’

Baudet

Dat jongeren met zeer dubieuze standpunten de weg naar de jongerengroep van FvD weten te vinden, is geen verrassing. Leider Thierry Baudet laat zelf geen gelegenheid onbenut om met kenmerkende hondenfluitjes mensen met extreme ideeën te lokken. Hij oreert over een boreaal Avondland (een verwijzing naar een blanke heilstaat in Europa), homeopathische verdunning van het eigen volk en flirtte meer dan eens met het zogenaamde plan van Coudenhove-Kalergie, een extreem racistische complottheorie waarin de elite van de Europese Unie alle Europese volkeren zou mengen met rassen uit Azië en Afrika, waardoor een minderwaardige mengsoort zou bestaan.

En laten we niet vergeten dat Baudet nog niet zo lang geleden beweerde dat bijna iedereen die hij kent antisemitisch is.

Verdedigen

Op Twitter waren de usual suspects er na de jaarwisseling als de kippen bij om de geprojecteerde teksten te verdedigen. Want is het nou zo erg om te stellen dat White Lives er ook toe doen? Op zich niet, maar dan ga je wel heel er gemakkelijk voorbij aan de dubieuze achtergrond van de leus en de combinatie met andere teksten. Zeker met de buitengewoon enge stelling van een voor moord veroordeelde neonazi kun je niet anders dan concluderen dat hier een stelletje racistische droeftoeters aan het werk is geweest. Dat ontkennen is wegkijken 2.0.

Zo langzamerhand zijn we zo ver gekomen dat mensen op sociale media zich nog af zouden vragen of het racistisch is als zestig leden van de Ku Klux Klan op de Dam tien allochtonen aan een brandend kruis spijkeren.

Dat de jongerenbeweging van Forum voor Democratie de teksten op de brug bestempelt als ‘mooi’ is geen uitglijder. Het past in de traditie van de beweging en het legt maar weer eens pijnlijk bloot dat de partij nog onverminderd racisten aantrekt.

Wat dat zegt over die partij mag u zelf invullen.

UPDATE

Inmiddels lijkt de actie opgeëist te zijn door een extreemrechtse organisatie. In een Nederlands Telegramkanaal White Lives Matter werd maandagnacht een bericht geplaatst met een video, waarin de actie wordt geclaimd. Op 31 december werd in het kanaal de volgende boodschap geschreven: ‘Going to do activism today. If I am not back tomorrow, I am probably in a jail.’ De groep kondigt meer acties aan.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen