Geweld tegen geweld

Eigenlijk wilde ik geen aandacht besteden aan de kleine demonstratie tegen de politie onlangs in Den Haag. Wat onzin is, moet onzin heten.

Maar toch.

Een groepje demonstranten marcheerde onlangs door de straten van Den Haag om de politie aan te klagen. Ze menen dat de politie in Nederland niet deugt. De agent die dit jaar Rishi doodschoot zou racistische motieven hebben.

Het groepje liep door Den Haag, sommige demonstranten droegen sjaals en mutsen, waarschijnlijk om herkenning te voorkomen. Zwaaiend met anarchistische vlaggen. Woest schreeuwend om democratie, maar dan wel vanuit een veilige onherkenbare positie. Ze riepen luidkeels dat de politie racistisch is. Bloed aan hun handen. Fuck the police. En meer van dat soort populistische kreten die het goed doen onder beroepsdemonstranten die uit zijn op een relletje.

Ergens aan het einde van de demo kwam het tot een confrontatie. De politie arresteerde twee demonstranten. Dankzij de inmiddels gemeengoed geworden inzet van burger’journalisten’ kunnen we de arrestatie op beeld van alle kanten bekijken.

Wat ik zie is een uitermate opgefokte groep ‘demonstranten’ die de zelfbenoemde ‘moord’ op Rishi minuut na minuut in het gezicht van agenten smijt. Er ontstaat een agressieve sfeer en vanuit het kamp van de demonstranten is duidelijk een slaande beweging met een stok waarneembaar.

De politie grijpt in en doet dat niet zachtzinnig. Wat mij betreft meer dan terecht.

Wat volgt is typerend voor de huidige samenleving. De demonstranten schreeuwen moord en brand. Ze hebben weer eens bevestiging van hun eigen waanbeelden. De politie is gewelddadig. Zie je nou wel. We hadden en hebben gewoon gelijk. Het is een schande, mensen.

Het ontbreekt sommige mensen in deze samenleving nog altijd stevig aan zelfreflectie. Actie is altijd reactie. Als je iedere minuut van de dag zo ontzettend bezig bent met je eigen gelijk en en je eigen rechten, dan is het blijkbaar heel erg eenvoudig om je plichten te vergeten. Als je schreeuwt om echte democratie, maar tegelijkertijd anarchie voorstaat, dan heb je ergens een paar stations gemist in je leven.

De organisatie van de demo kwam na het optreden met een verklaring. Uiteraard: het was de schuld van de politie. Bizar.

De organisatie heeft meer dan een kilo boter op het hoofd. Een demonstratie rond een ongelukkig dodelijk incident afkondigen onder de vrijblijvende vlag van ‘racisme’ is olie op het vuur gooien. Een tragisch voorval waar een rechter al een uitspraak over heeft gedaan (geen moord, maar doodslag. Geen straf omdat de agent vanuit zijn functie mocht handelen zoals hij deed) onverkort ‘een moord’ noemen simpel onverantwoord.

Wie zaait, zal oogsten.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *