Huig Plug: de nieuwe Micha Kat

Velen zullen nog nooit van de naam gehoord hebben, maar er is een nieuwe ‘ster’ aan het complotfront. De voormalige gevangenisbewaarder Huig Plug stijgt met stip in de belangstelling van malicieuze complotdenkers. Zijn bewijzen zijn flinterdun en soms zelfs ronduit kwaadaardig fake. Een introductie.

Huig Plug uit Katwijk, qua uiterlijk een soort Jan Roos na een streng dieet, gaat alweer een tijdje mee in de complotwereld. Hij dook op uit protest tegen de tot levenslang veroordeelde drugsbaas Hüseyin Baybasin en kwam daarna met wilde geruchten over voormalig topman Joris Demmink.

Inmiddels heeft hij zijn pijlen gericht op de zaak Lisa; een tot op heden tamelijk ongeloofwaardig verhaal over kindermisbruik door haar vader en hooggeplaatste personen, waarbij ook nog eens meerdere jonge meisjes in het bos zouden zijn bevallen.

In sommige versies van het verhaal zou zelfs de politie op de uitkijk hebben gestaan om het misbruik mogelijk te maken. Er werd in 2013 en 2017 aangifte gedaan van kindermisbruik, maar de zaak leverde niets op. Het bleef bij een verzameling geruchten dat door maar liefst twee verschillende officieren van justitie werd onderzocht (uitzonderlijk), maar waar nooit bewijs voor is gevonden.

Vals

Ook de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedendelicten van het OM (opgericht om valse aangiftes te filteren) boog zich over de aangiftes, maar adviseerde niet te vervolgen. Het Openbaar Ministerie kon dan ook niet anders dan de zaak te seponeren. Na een klacht van de moeder van Lisa bogen de raadsheren van het Gerechtshof zich ook nog eens over de zaak en ook zij zagen geen heil in vervolging.

Omdat het onderzoeksprogramma Argos publiceerde over de zaak Lisa, voelde het Hof in Den Haag zich ook nog geroepen om opnieuw aan te geven waarom er geen verdachten zijn aangehouden; ‘Ondanks herhaalde inspanningen van politie en OM zijn er geen bewijsbare feiten aan het licht gekomen’

Of Lisa misbruikt is weet ik niet, maar in een rechtsstaat dien je met bewijzen te komen. Anders is iedereen potentieel een dader als een ander dat zegt. Een aangifte alleen is godzijdank nooit genoeg. Ergens moet je steunbewijs halen.

Rancune

Waarom blijft Plug als een waar eenmansleger dan toch aandacht vragen voor de zaak? Het is altijd lastig om in iemands hoofd te kijken, maar mensen die zo gedreven zijn dat het eng wordt hebben vaak last van rancune. Ooit werkte Plug als gevangenisbewaarder en vroeg hij aandacht voor misstanden in het detentiewezen. Hij werd ontslagen, zijn ex is inmiddels de partner van minister van Rechtsbescherming Sander Dekker.

Daar komt bij dat de rechter die het slachtoffer is van Plug een bescheiden rol speelde in een rechtszaak rond de steenrijke Nico Parlevliet, niet  toevallig de zwager van Plug en vader van zijn vaste cameraman. Het zou een reden kunnen zijn om rancuneus te worden en te blijven op de overheid en de rechtspraak.

Plug is inmiddels al geruime tijd de weg kwijt. Zo reisde hij onder meer meerdere keren naar het huisadres van een rechter in Leiden om daar luidkeels via een megafoon te verkondigen dat de vrouw deel uitmaakt van een netwerk van kindermisbruikers, dat haar man zijn eigen kinderen heeft misbruikt en de baby, die het gevolg was van dat misbruik, heeft begraven in de Scheveningse bosjes. Stellingen waar Plug geen bewijs voor heeft aangeleverd.

Contactverbod

Afgelopen vrijdag werd hij voor dit laakbare en gestoorde stalkingsgedrag veroordeeld tot een contactverbod, de verwijdering van verschillende tweets en video’s en een verbod op toekomstige uitlatingen. Volgens de kortgedingrechter zijn de uitlatingen van Plug onzorgvuldig en vinden ze geen enkele onderbouwing in de feiten. Geheel in lijn met de emotionele disbalans van Plug verscheurde hij het aan hem uitgereikte vonnis opzichtig, een koppigheid die hem maximaal 250.000 euro aan dwangsommen kan kosten.  De rechtbank spreek in het vonnis de volgende, veelzeggende zin uit:

‘In het Nederlandse recht kennen we geen gradaties van onrechtmatigheid, maar als dat wel zo was, zou het handelen van Plug als een zeer ernstige vorm van onrechtmatig handelen worden aangemerkt’

In normaal Nederlands: Plug kletst maar wat. Geheel in lijn met zijn voorganger Micha Kat, die inmiddels al sinds eind augustus zijn dagen slijt in een Noord-Ierse gevangenis in afwachting van zijn overlevering naar Nederland. Hoewel Plug veroordeeld is tot het vastzetten van een tweet over zijn veroordeling, heeft hij een tweet vastgezet waarin hij laster over kindermisbruik herhaalt.

Bewijs

Zoals met veel zelfbenoemde klokkenluiders verliest Plug zichzelf volledig in zijn eigen strijd. Dat werd onlangs weer eens pijnlijk duidelijk door nieuw ‘bewijsmateriaal’ waar Plug mee op de proppen kwam. Een schrijnend voorbeeld van de kwaadaardigheid van doorgedraaide activisten.

De klokkenluider kwam namelijk met een heuse ‘prijslijst voor kinderen’ op de proppen uit het jaar 2002. De bewuste lijst zou zijn gevonden op de computer van de man van een rechter. Het ‘bewijs’ toont aan tot welke kwaadaardige manipulaties zelfbenoemde strijders in staat zijn in hun niet aflatende gevecht om de ‘waarheid’.

Ten eerste valt op dat nergens af te leiden valt of het bewuste document afkomstig is van de man van de rechter. We zien slechts verschillende screenshots van een applicatie genaamd ‘Exact Globe’, een veelgebruikt boekhoudkundig programma. Wat ook opvalt is dat de screenshots zowel Engelstalig als Nederlandstalig zijn.

Kinderen

In de screenshots zien we de term ‘kinderen’ voorbijkomen en een bedrijf genaamd ‘Big Daddy Candy Bouquet’. Er ontstaat meteen een soort pizzagate-achtige sfeer, de al vele malen ontmaskerde complottheorie over kindermisbruik vanuit een kelder van een pizza-restaurant in Washington.

Er is echter niets verdachts aan de naam ‘Big Daddy Candy Bouquet’, het is een bedrijfsnaam, door het bedrijf Exact bedacht als fictief voorbeeld. Eenieder die het programma kent, zal de naam tegenkomen.

Ook de gebruikte term ‘kinderen’ heeft niets te maken met fysieke kinderen, het is een veelgebruikte term voor subprojecten. Mensen die in de ICT werken zullen het onmiddellijk herkennen. Een hoofdproject wordt ‘moeder’ genoemd, de subprojecten ‘kinderen’. Feitelijk is het een directe vertaling uit het Engels.

Screenshots

Op de website van Exact is ook kinderlijk eenvoudig te controleren hoe het werkt. Screenshots die daar zichtbaar zijn, geven namelijk exact hetzelfde resultaat als de ‘bewijzen’ die door Plug naar voren worden gebracht. De termen zijn al sinds jaar en dag standaard te zien voor iedereen die het boekhoudprogramma koopt.

Inmiddels heeft zelfs complotuitgeverij De Blauwe Tijger de handen (tijdelijk) afgetrokken van Plug. De Blauwe Tijger, toch nooit te beroerd om nepnieuws te verspreiden, meent dat bewijs van Plug ‘omstreden’ is en stelt dat hij ‘niet zorgvuldig’ te werk gaat. Mooie woorden voor: het is onzin.

Laf

Als je bewijzen zo opzichtig en zo kinderlijk moet vervalsen, dan heb je geen bewijs. Dan ben je feitelijk bezig om mensen op een hele laffe manier zwart te maken,  in de volle wetenschap dat er altijd fanboys en girls zijn die je kritiekloos zullen volgen in je laffe strijd.

Nieuw is het allemaal ook al niet. We zien al tientallen jaren steeds maar weer charlatans opduiken die beweren bewijzen te hebben voor satanisch en ritueel kindermisbruik. Van mensen die we nooit zien als het om daadwerkelijk kindermisbruik gaat in de rechtszaal. En steeds opnieuw blijkt er niets van de woeste aantijgingen van de complotdenkers te kloppen. Uiteindelijk maakt het niet uit welke activistische mafklapper er mee komt, ze eindigen doorgaans in de goot of gedetineerd. Van Wim Dankbaar tot Micha Kat en van Wouter Raatgever tot Joost Knevel.

Ik voorspel dat Huig Plug geen uitzondering zal zijn.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *