Opstand? Kinderlijk wensdenken

Het is tegenwoordig hip om bij de minste of geringste weerstand te roepen om een opstand van het volk. Dat zagen we eerder al bij de gele hesjesbeweging en inmiddels zijn de coronademonstranten er ook bedreven in. Helaas voor de beroepsdemonstranten: een opstand is in het gematigde Nederland slechts kinderlijk wensdenken.

Als we de kleine groep coronademonstranten en complotwappies moeten geloven, breekt binnenkort bijkans een ware burgeroorlog uit. Het volk is het immers zat en ‘pikt het niet langer’. Een tamelijk narcistische en onrealistische dynamiek die we eerder onder meer bij volksmenner Pim Fortuyn op zagen duiken. Wie echter namens het volk denkt te spreken, kent de Nederlandse volksaard niet.

Hooivorken

Geheel in lijn met deze chronische zelfoverschatting zien we onder meer mensen als Lange Frans, Willem Engel (aka haathippie), Thierry Baudet (FvD) en de belasting ontduikende rapper Kafka luidkeels oreren dat het volk in opstand zal komen. Onze provinciale woordjesopdreuner heeft zijn eigen megalomane rijmende boertjes inmiddels zelfs al in een tweede muzieknummer gegoten (kom in opstand 2).

Kennelijk kon het eerste nummer de woedende met hooivorken getooide ‘meute’ geenszins inspireren.

Denken dat een geheel volk in opstand zal komen is kinderlijk onrealistisch. De werkelijkheid is namelijk dat Nederlanders een gematigd volk zijn. De door Fortuyn voorspelde revolte bleef uit, notoir bankzitter Wilders kreeg het met zijn PVV niet voor elkaar, de gele hesjes gingen aan interne ruzies ten onder en de kleine groep coronademonstranten slaat helemaal geen deuk in een pakje warme boter. Tekenend is al dat deze strijdende vechters louter in het vrije weekeinde tijd vinden om aan demonstraties deel te nemen. Dat maakt het een tijdelijke hobby voor de chronisch ontevreden medemens.

Avondklok

Het maakt zelfs niet heel veel uit wat de Nederlandse regering doet of laat. Een avondklok? Een zeer sterke beperking van de vrijheid die we sinds de oorlog niet meer mee hebben gemaakt. De meeste mensen gingen echter, al dan niet licht morrend, akkoord en bleven in de avonduren thuis bij moeder de vrouw. Relletjes door opgeschoten jongeren doofden snel uit.

Vaccineren? Zo rond de 85% spoedde zich naar een priklocatie om zich in te laten enten. Testen om jezelf een stuk in de kraag te zuipen? Even een QR-code laten zien aan de deur? Geen probleem voor uitgaand Nederland. Toeslagenaffaire? Vervelend voor de slachtoffers, maar tijdens de verkiezingen werd de zittende regering er geenszins op afgerekend. De VVD bleek onverminderd en met afstand de grootste partij.

Nederlanders zijn niet alleen gematigd, maar ook nog eens erg praktisch. Zoals de tiener die in een online filmpje te zien is. Ze is eigenlijk tegen vaccinaties omdat ze heeft gelezen dat je er onvruchtbaar van kan worden, maar heeft de prik wel gehaald omdat ze anders naar eigen zeggen de McDonalds niet meer in komt.

Tevredenheid

In tegenstelling tot wat de makelaars in angst u wijs proberen te maken heerst er gemiddeld grote tevredenheid onder het Nederlandse volk. Een opstand? Waarvoor precies? Uit de enquête Sociale Samenhang en Welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2020 bleek dat maar liefst 84,8% van de Nederlanders aangaf tevreden te zijn met het leven.

Dat was ook beslist geen incident. In 2019 bleek al dat Nederland op de vijfde plek staat van de wereldwijde ranglijst van gelukkigste landen.

In 2017 werd duidelijk dat maar liefst 88 procent van de Nederlandse volwassenen zichzelf gelukkig noemde, slechts drie procent gaf aan zich echt ongelukkig te voelen.

U kunt zelf verder op zoek gaan naar onderzoek. Er is genoeg. Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat Nederland op de vierde plek staat van de landen met de rijkste burgers. Met een gemiddeld vermogen van bijna 129.000 euro per persoon.

Armoede

Je kunt natuurlijk van alles afdingen op deze cijfers; er is ook in Nederland sprake van een zekere mate van armoede, de welvaart is niet gelijk verdeeld en ga zo maar even door. Maar feit is wel dat Nederlanders in vergelijking met de meeste landen weinig te klagen hebben. Als we ziek worden, krijgen we ondersteuning van de overheid of de werkgever, als we ouder worden van staatswege een uitkering. En dat is lang nog niet alles. Als kind krijgen we gratis onderwijs en zorg, als ouder kinderbijslag en andere toeslagen. Het leven in dit kleine kikkerlandje is zo gek nog niet en mensen die dat niet zien hebben waarschijnlijk nog nooit over de grens gekeken.

Externaliseren

Het verlangen naar opstand wordt opvallend vaak uitgesproken door mensen die zelf bepaald niet gelukkig zijn met de eigen leefomstandigheden. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de achtergronden van de beroepsdemonstranten. Ze zijn bijvoorbeeld ontslagen, hebben een conflict met de overheid, zien hun kinderen niet door eigen wangedrag, zijn uit hun huis gezet, kampen met psychische problemen of hebben anderszins een tik van het leven gehad. Hun wens tot een opstand is niets meer of minder dan het vergroten van de eigen chaos naar een collectieve chaos. Gedeelde smart is halve smart als het ware. De eigen onvrede moet overwoekerd worden door een algehele onvrede. Als ik niet gelukkig ben, dan is niemand ook maar gelukkig.

Het is de opstandige leerling die hoopt dat de school in brand staat omdat hij of zij het huiswerk niet heeft gemaakt. En het is bepaald geen toeval dat de mensen die ooit in een geel hesje stonden te roeptoeteren over een aanstaande revolutie, nu de coronapandemie aangrijpen om hun algemene ongenoegen te uiten. Alles om het eigen falen maar op het bordje van een ander te schuiven. Gezellig met geld van je uitkering ageren tegen de hand die je iedere maand weer weet te voeden.

Welvarend

De realiteit in Nederland is dat veel mensen niets te klagen hebben. Ze staan op, gaan naar hun werk, hebben geen tijd om de godganse dag ontevreden en chagrijnig op Twitter of Facebook te zitten en zijn domweg gelukkig in de wetenschap dat ze in een van de meest welvarende landen op deze aardbol wonen. Een opstand? Waartegen? En vooral waarvoor? Wat levert een opstand mij op?

De meeste mensen realiseren zich heel goed dat we in een parlementaire democratie leven. Als je het allemaal anders wenst, dan kies je voor een ander politiek geluid. Je gaat niet met geweld proberen een andere koers af te dwingen.

Daar zijn we met zijn allen godzijdank veel te gematigd voor.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt m ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *