Koester rechten van verdachten

Ik schrijf wel eens stukjes over hoe menselijk verdachten eigenlijk wel niet zijn. En dat je serieus een probleem hebt als mensen zo boos zijn dat ze iets verklaren wat er niet is.

En dat we mede daarom de rechten van verdachten moeten koesteren.

Leuk. Zeggen mensen dan. Je schrijft hypothetische stukjes over wat zou kunnen zijn. Dat je onder de douche staat en je zoon iets geks zegt en dat je dan ineens als pedofiel te boek staat.

Leuk. Moralistische rechtbankverslaggever. Maar niet erg realistisch. Alsof je door de leugens van een ander ineens in de problemen kan raken.

Laat ik het dan wat persoonlijker maken.

Het is me overkomen.

Al een tijdje terug. Ik was niet van plan om er over te schrijven. Omdat het veel tijd en energie heeft gekost. En omdat ik niet bang ben voor honden, maar ze ook niet onnodig wakker wil maken.

Maar toch.

Ineens was daar het telefoontje van de politie. En de brief om op het bureau te verschijnen. Er was aangifte gedaan. Tegen mij.

Laster. Belediging.

Nu ben ik geen lieverdje. Ik heb me in het verleden op het internet wel eens heel erg boos gemaakt. En als ik boos ben, word ik giftig. Gedreven.

So be it.

Maar dit was anders. De aangever in kwestie had me twee jaar dwars gezeten op het internet. Met laster. Beledigingen. Seksverhalen. Een compleet weblog. Over mij.

Uiteindelijk verliet hij zelfs zijn digitale stellingen. En stuurde doodleuk valse brieven aan opdrachtgevers.

En dan zelf aangifte doen. Dan moet je durven.

Het verhoor duurde twee uur. De verbalisant had een computer voor zijn neus. Ik een dossier van zestig pagina’s. Over hem. Met donkere mails. Screenshots. Brieven. Noem het maar op.

Een collega was door de politie gehoord als getuige. Hij bevestigde wat ik ook al had gezegd.

Maar de politie maakte er een dossier van. Het stuk ging naar het Openbaar Ministerie. De juridische molen was in beweging. Een handtekening genoeg om definitief als verdachte te boek te staan.

De officier van justitie besloot de zaak niet door te zetten. Omdat het geen zaak was.

De verbalisant liet mij eerder tussen de regels al weten dat ook hij niet de overtuiging had dat ik me ergens schuldig aan had gemaakt. Op basis van mijn eigen dossier.

Het klinkt gek. Maar dat was het moment waarop ik echt schrok. Want hoe zou het zijn gegaan als ik door mijn giftigheid niet al die jaren keurig bij had gehouden hoe het echt zat?

Hoe gek moet het lopen als een digitale stalker het wel voor elkaar zou krijgen om zijn slachtoffer te beschadigen met hulp van de sterke arm?

Verdachten hebben rechten. En dat vinden steeds meer mensen te gek voor woorden.

Ik niet.

Delen

0 reacties

 1. Kenmerk van een rechtsstaat én van beschaving is dat verdachten rechten moeten hebben. Het probleem is dat mensen die vinden dat verdachten geen rechten hebben, hebben geen idee wat een verdachte in werkelijkheid is. En dat ze het morgen zelf kunnen zijn.

  Mooi stuk!

 2. Een verdachte is een verdachte en geen dader, totdat een feit is bewezen en maar hopen dat rechters in NL onpartijdig zijn en blijven.
  Mag ik vragen hoeveel tijd tussen de aangifte en oproep zit?

 3. Begrijp ik goed dat niemand bij de politie of het OM -na jouw verklaring- handelde naar het gegeven dat de aangever misschien zelf een strafbaar feit heeft gepleegd?

 4. Een maatschappij die verdachten rechten ontneemt, is een onbeschaafde maatschappij waar alleen het recht van de sterkste geld. Uiteraard is het van het grootste belang dat verdachten rechten hebben en houden.

 5. Beste chris,

  Je verhaal grijpt me.
  Hoe krom dit alles, zeker als ik terugdenk aan het verslag dat u daar zelf deed na het bijwonen van onze zitting. Daar de strekking van uw eigen verhaal bijna identiek is aan ons verhaal. Ook wij stonden opeens tot 3 maal toe in het civiele beklaagden bankje dit terwijl we zelf ten prooi waren gevallen aan vreselijke smaad/laster alsook oplichting praktijken. Ook wij werden gedagvaard in wat wij noemen ‘de wereld op zijn kop zittingen’ (dit alles mogelijk in ons kikkerlandje). En ook tegen ons werd zelfs politie aangifte gedaan met al mogelijke valse bewijslasten en leugens, waarvoor ook wij langdurig verhoord werden en alles uit de kast moesten halen om onze onschuld aan te tonen. Het doel van de dader, intimidatie en een zwijgen opleggen – wat uiteindelijk ook gelukt is (ondanks vonnis aan onze zijde) daar we de financiële middelen niet meer hebben om nogmaals een dergelijke kostbare verdediging te riskeren, daar waar de dader hoe dan ook vrijuit gaat als deze geen gehoor geeft aan veroordelingen (vergoeding van).

  Doodgeknuppeld onder de paraplu van onze rechtstaat, zo ervaren wij het.
  Wij werden nogmaals ‘slachtoffer’ van juist misleiding, bedrog en leugen welke in dit land zonder straffe gehoor ontvangt met grote gevolgen voor hen die een dergelijke overkomt. De dader, welke ook nog zelf dagvaarding uitbracht, straffeloos gaande onder de paraplu van het ‘kale kip verhaal’, bediende zich daar van een advocaat van onvermogen en meld zich voorts bij WSNP. Geeft geen gehoor aan vonnissen/veroordelingen – betaling van de proceskosten en schade welke aangericht door eigen valselijk uitgebrachte dagvaardingen.

  Soms worden slachtoffers nogmaals straffeloos geslachtofferd onder de paraplu van civiel rechtelijke- en justitiële mogelijkheden. Je kunt in dit land met iedere willekeurige leugen een mens dagvaarden en of valselijk aanklagen, ook een advocaat van onvermogen is zeer welwillend in deze. Het is dan aan het onschuldige slachtoffer om te bewijzen dat hij/zij onschuldig is. Alsook is het aan het slachtoffer om zich kostbaar bij te laten staan door een advocaat.
  De leugen regeert in dit land straffeloos en heel eenvoudig.

  @nique

 6. Merkwaardig! Chris is verdachte, maar eigenlijk toch het slachtoffer van een verdachte? De leugen regeert in dit land gelukkig niet, maar er worden wel onnodige fouten gemaakt door het OM, zodat er wel eens vormen van willekeur en rechtsongelijkheid ontstaan. Hij had misschien wel het geluk dat het OM hem kende, maar beter nog: hij had een goed dossier opgebouwd. De OvJ was verstandig door er geen zaak van te maken. Is de aangever niet vervolgd? Het komt ook vaak voor dat er wel degelijk een zaak is, waar het OM niet over wil gaan tot vervolgen en dan blijven slachtoffers, slachtoffer van een systeem dat niet altijd rechtvaardig en in de juiste balans is. Het blijft mensenwerk!

 7. Ik weet wat je is overkomen. Heb er ook niks van begrepen. Het heeft me overigens wel verbaasd dat de persoon in kwestie ineens van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Of is dat maar uiterlijke schijn? Heeft hij zich in een schimmig gebied teruggetrokken. Wachtend op het moment dat hij…. Ja, wat eigenlijk…..

 8. Die ander belager en stalker nog Dán Die Allen áls een plaatsvervangende sinterklaas Ván Kleuter af áán dossiert en criminaliseert om tegen de Bevolking te kunnen Misbruiken en zich récht en orde noemt. Totalitaire joodse mafia elite met totale raciaal discriminerende controle en macht over alle staatsmiddelen en als rechters en ovjs alléénvertegenwoordigd zijn mede in alle media en waarheidsvindingen.En dwars door alle regeringen&partijen heen hét grootste woord heeft van uit hun bankenfamilies ook nog eens de Landen áfpersende dreigende en Oplichtende.Mét Dáár bóven óp nog 3.000.000 Aangiften Wegens oorlogsmisdaden Tegen ze Wégens oorlogsmisdaden Gepleegd tegen Nederlanders.Daar mee Je Weet Wáár hun bezittingen en weelden vandaan komen…Én Onze chronische Armoeden dé vloéd van Misdaden en Leed!

  En Alle Volken hebben dát al eeuwen nog geen Eens Dóór!
  Een heel knappe parasiet!

 9. @Nanko, ik kom hem nog wel eens tegen op het net.
  Hij oogt minder gefrustreerd en de “schrijfsels” zijn beter te behappen dan voorheen.
  Overigens weet hij nog steeds dondersgoed waar en in wiens kast de strooppot staat 😉

  Dit soort figuren kan je het beste maar negeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *