Krijgen slachtoffers Villa Spanje geld terug?

 

De 41-jarige eigenaar van de website villaspanjehuren.nl is vandaag  aangehouden. De man zou honderden mensen hebben gedupeerd door vakantiehuisjes aan te bieden die niet bestonden of al waren verhuurd.

Op zich is dat goed nieuws voor de gedupeerden, maar het hoeft nog niet te betekenen dat ze via de strafrechter ook hun geld terug kunnen krijgen.

Om redenen van efficiency kan justitie besluiten om een aantal aangiftes volledig in de dagvaarding op te nemen en de rest ad informandum toe te voegen.

Deze specifieke zaken worden dan niet inhoudelijk besproken. Als de verdachte ze erkent, worden ze slechts in de strafmaat meegenomen.

Deze oplossing heeft veel voordelen, maar ook een groot nadeel.

Een ad informandum gevoegd feit verdraagt geen schadevergoeding. Gedupeerden kunnen de schade niet via de strafrechter vergoed krijgen en moeten hun heil zoeken bij de burgerrechter.

In theorie kunnen slachtoffers hier bezwaar tegen maken via een zogenaamde art 12 procedure, maar de kans op succes lijkt niet erg groot. Ad informandum wordt toegestaan als het gaat om vijf of meer strafbare feiten.

We hebben het hier over naar schatting 500……

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *