Werkloos en crimineel

 

Ik kondigde onlangs aan een inventarisatie te maken van verdachten.

Wat doen ze eigenlijk? En wat hebben ze tot nu toe met hun leven gedaan?

In mijn overmoed koppelde ik dat aan opleidingsniveau.

Die inventarisatie gaat niet lukken. Als rechtbankverslaggever kom je veel te weten over een verdachte, maar de schooltijd komt meestal niet voorbij.

Ik heb inmiddels wel een lijst met beroepen en daar kan ik best een tussenstandje van maken.

Het zal geen verbazing wekken, maar het merendeel van de verdachten is werkloos. Geen zinvolle dagbesteding, geen structuur, wel schulden, altijd die verveling en vaak de alcohol.

Uiteindelijk rest de criminaliteit.

Verder valt op dat het bij de verdachten met een baan vaak gaat om handarbeiders. Categorie steigerbouwers.

Mijn onderzoekje is verre van representatief en beslaat tot nu toe slechts een 20-tal verdachten. Ook dient opgemerkt dat rechtbankverslaggevers – getalsmatig- vaak te maken hebben met vermogens- en geweldsdelicten. Een specifieke vorm van criminaliteit dus.

Maar het zou mij niet verbazen als deze gesignaleerde trend zich doorzet als ik straks een lijst heb met 200 verdachten. Of met 2000.

Criminaliteit is dus helemaal niet een Marokkaans of Antilliaans probleem.

Het zijn de werklozen.

Delen

0 reacties

 1. Scribent laat zich bepaald niet van zijn analytisch sterkste kant zien
  Ten eerste is, zoals hij reeds meldde n=20 inderdaad niet representatief. Zich voortaan onthouden van sweeping statements op grond van zo weinig informatie zou scribent sieren.
  Ten tweede zijn er nauwelijks Marokkanen en Turken in het noorden van het land, waar scribent actief is.
  Ten derde heeft een fulltime crimineel geen tijd om te werken. Dus is hij officieel werkloos, want crimineel zijn is per definitie zou ik haast willen zeggen, zwart werk. Ook heeft hij geen noodzaak om te werken door de hoge inkomsten uit criminaliteit.

 2. Wat heb jij voor beeld van criminaliteit? Dat we te maken hebben met allemaal schatrijke Holleeders? Je draait de zaken om.

  Veel criminelen, vooral de draaideurcirminelen kunnen geen kant uit. Natuurlijk is het fout, laat dat voorop staan. Maar als je net uit de bak bent, geen geld hebt, geen dak boven je hoofd, geen fatsoenlijke kleren, wat doe je dan? Naar de gemeente? Die hebben een wachttijd, of zijn dicht en je moet toch eten.

  Er zijn wel mogelijkheden, maar we leven in een samenleving die keihard is voor herintreders.

  Bovendien zijn er buiten de randstad inderdaad minder Marokkanen en Turken, om jou woorden te gebruiken. Ze zijn er echter wel. En daar zijn ook problemen mee geweest. Die problemen zijn echter vaak snel de kop in gedrukt.

  Ten slotte is het flauw om Chris aan te vallen op een gebrek aan representativiteit. Dat geeft hij zelf toch ook toe. Ook al zou het een hypothese zijn, dan nog lijkt mij het ‘werkloosheidsargument’ steekhoudender dan de kleur of religie van criminelen. Dat zou het echter een Nederlands probleem maken en niet een probleem van ‘buitenlanders’. Dat willen we niet horen, of wel Azrael?

 3. Beste Chris,
  als je zelf al stelt dat je onderzoek niet representatief is, wat wil je met je bericht dan suggereren?

 4. @azrael:
  criminaliteit bestaat voor een zeer klein gedeelte uit full-timers. U schetst een verkeerd beeld.

  verder: ik ben geen wetenschapper, maar zoals ik al zei: de kans is groot dat een aanmerkelijk grotere steekproef hetzelfde resultaat oplevert.

 5. Natuurlijk werkt werkeloosheid en nietsdoen(met je studie b.v.) criminaliteit in de hand! Dat gaat twee kanten op: 1e als je niet werkt en geen inkomen hebt of kan krijgen, ben je gevoeliger voor ‘snel’ geld verdienen. Je wilt toch eten en kleren en liefst nog een beetje meer.
  2e Als je niet wilt werken omdat je denkt op een andere manier geld te verdienen, zit je al bijna in de criminaliteit. In ieder geval is zo denken alleen al een voorstadium van crimineel denken. Beide groepen werken niet.
  Er is nog een derde gevaar: als je geen nuttige dagbesteding hebt, niets bijdraagt aan de maatschappij, bestaat er het gevaar dat je vindt dat je niet meer bij de maatschappij hoort en dat je er dus ook niet verantwoordelijk voor bent. Dan kom je gemakkelijk in de situatie terecht dat je denkt: “Kan mij het ook eigenlij schelen, pakken wat je pakken kan”.
  Je kunt het natuurlijk niet omdraaien en dat doet Chris ook niet. Niet iedereen die werkloos is, wordt crimineel.

 6. Volgens mij ben je goed bezig als je de achtergronden van plegers in kaart brengt, als je wat dieper gaat graven zul je naast werkeloosheid veel psychische problemen tegenkomen, inherent aan onze in de geschiedenis ontstane klasse maatschappij.
  NB Er zijn echter, naast steigerbouwers e.d. ook heel veel rechters, ovj’s advocaten, bank-verzekering, directeuren/onroerend goed handelaren, ( de Scheringaatjes ), burgemeesters, ambtenaren, blauwbloed lieden, generaals, medisch specialisten etc. die crimineel zijn, je zult ze niet tegenkomen in de rechtbank.

 7. antonius,

  zo erg is het allemaal niet. Ik kom ook directeuren, ambtenaren en advocaten tegen. En zelfs rechters!

 8. Je hoeft maar naar de link onder de naam van Azrael te kijken om te kunnen constateren dat scribent alleen akkoord zou gaan met de conclusies van verslaggever als deze zou vermelden dat het louter allochtonen zouden zijn.

 9. En terecht geconstateerd. Justitie noemt zelf vijf basisvoorwaarden voor een goede terugkeer van ex-gedetineerden in de samenleving: paspoort, inkomen, huisvesting en eventueel zorg en schuldhulpverlening. Iets wat bij deze doelgroep veelal niet op orde is.

 10. Ik denk dat je als echte crimineel zonder werk of uitkering ook gewoon moet werken voor je brood.
  Het is maar net welke normen en waarden je hanteert.

  Ik denk dat als je 26 000 hennep-stekken/planten moet onderhouden, je bijna een uitzending-bureau kunt beginnen!

  Als ze hennepkwekers die gepakt worden nou zouden veroordelen tot een taakstraf in een groot weed hok van de overheid. ( http://www.purmerendse-apotheken.nl/folders/pdf/folder%20medicinale%20cannabis.pdf )Dan zou de medicinale weed ook van betere kwaliteit worden en misschien houdt meneer de “hennep boef” er wel een baantje aan over die hem na al die jaren naar het hart ligt. Plus dat de overheid de boete op die manier kan innen natuurlijk.
  Op die manier doet hij wat terug voor de maatschappij in de vorm van een medicijn voor de vele kanker patiënten onder ons.

  klinkt gek maar ook logisch eigenlijk. Pak het probleem bij de bron aan en vecht niet tegen iets wat toch niet gaat werken zolang het gedoogd is!

  Haha sorry maar moest mijn verhaal hierover even kwijt omdat het mij zo boos maakt…

  Ik hou Rob zijn log al wat langer in de gaten en vandaag heb ik die van jou gevonden. Ook in de favorieten 😉

  Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *