Moordenaar? Loslaten!

 

Kun je als officier van justitie tevreden zijn met de vrijlating van een man die je acht maanden lang hebt gezien als de moordenaar van een 36-jarige vrouw?

Ja, dat kan.

Op 27 januari 2010 sluit de gevangenisdeur voor de dan 62-jarige Kasem M. Justitie verdenkt hem van de moord op zijn 36-jarige vrouw Ilham Benchelh. De van oorsprong Marokkaanse vrouw is sinds 10 januari spoorloos verdwenen. Van het ene op het andere moment. Taal noch teken. In haar agenda staat op 11 januari een afspraak met haar advocaat genoteerd. Ze wil een scheiding.

Kasem M. doet er na de verdwijning het zwijgen toe. De omstandigheden zijn echter verdacht. Waarom verlaat een 36-jarige vrouw zomaar ineens in de vrieskou haar woning? Waarom liet zij haar zoontje achter? Waarom laat ze niets van zich horen? Waarom gooit Kasem het matras van de echtelijke sponde meteen na haar verdwijning weg? Waarom maakte hij ineens geld van haar over? En wat doen die deels weggeveegde bloedspetters op het bed?

Verdacht allemaal. Maar bij lange na niet genoeg om iemand te veroordelen. Voor een moordzaak zonder lijk moet je meer hebben.

Justitie speurt acht lange maanden naar meer. Praat met mensen. Zoekt naar een stoffelijk overschot. Laat het NFI speuren naar sporen. Haren. Bloed. DNA-profielen. Voelt Kasem nog maar eens aan de tand. Smijt eens woest met een dossier op een tafel. Maar het levert allemaal niet meer op dan vermoedens.

En dus moet er iets gebeuren.

Op donderdag 14 oktober 2010 vraagt de officier van justitie aan de rechtbank om Kasem M. vrij te laten. Wat er te onderzoeken viel, is onderzocht. Het bewijs is te mager. Bovendien: je mag een verdachte niet langer van zijn kostbare vrijheid beroven dan strikt noodzakelijk is. En die noodzakelijkheid begint keihard af te brokkelen.

De rechtbank denkt even na en geeft de officier van justitie vervolgens gelijk. Kasem M. mag naar huis. Zo heb je een verdachte van een moord in je klauwen. En zo is ie gevlogen.

Of toch niet?

De vrijlating van Kasem M. kent een interessant aspect. Als justitie de zaak nu door zou hebben gedrukt, dan is de kans op een vrijspraak groot. De officier kan dan niet anders dan een gammel dossier aan de rechter voorleggen.

Maar met de vrijlating van de verdachte stopt het onderzoek niet. De officier heeft nog geen definitieve dagvaarding uitgebracht en kan dat alsnog doen. De klok tikt voor het Openbaar Ministerie. Een rechtszaak is nog niet uit de lucht. Maar het OM heeft wel een nieuwe aanwijzing nodig.

De vrijheid lonkt voor Kasem M. Hij mag naar huis. Vrij rondlopen in zijn eigen vertrouwde omgeving. Vissen op zijn favoriete plekjes. Bellen met bekenden. Weer eens een tochtje maken in zijn eerder door justitie in beslag genomen auto. Rondkijken.

Eindelijk los van die gevangenis. Los van het toezicht.

Geen spiedende ogen meer.

Heus. Echt waar.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *