Opleiding en criminaliteit

 

Er is iets dat mij al een tijdje fascineert.

De verdachten die ik als rechtbankverslaggever zo week na week zie, hebben voor mijn gevoel grosso modo iets gemeen.

Meestal gaat het om mensen met een niet zo heel gek hoge opleiding. Ik zie bijvoorbeeld weinig academici in het beklaagdenbankje. In tegenstelling tot steigerbouwers, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.

Dat zou kunnen betekenen dat mensen die tot pak hem beet hun 33ste doorgeleerd hebben, zo slim zijn om niet in de criminaliteit te gaan. Of zo clever om niet gepakt te worden.

Of ze worden gewoon door hun vroegere vrindjes van de jaarclub ontzien, dat kan ook.

Maar ik begon dit stukje tekst met de constatering dat het slechts gaat om mijn gevoel. Beter zou zijn om dit gevoel eens te onderbouwen met feiten.

Ik ga dan ook de komende maanden een poging wagen het opleidingsniveau van de gemiddelde crimineel in de provincie Groningen bij te houden.

Ik gok zelf op een oververtegenwoordiging van ‘handarbeiders’.  Stratenmakers, steigerbouwers, taxi-chauffeurs en glazenwassers, om maar een paar volstrekt willekeurige voorbeelden te noemen.

Maar ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk.

Delen

13 reacties

 1. Doe normaal man! alsof wij arbeiders allemaal slecjt zijn ofzo. Jullie met je dikke baantjes maar graaien en dan ons hardtwerkende nederlanders ook nog afzieken zeker.

 2. De echte criminelen zitten in Den Haag bij de PvdA! Nederland is door en door corrupt dankzij de Haagse maffia. En de politie kan alleen maar flitsen of mensen met een slokje teveel op pakken in plaats van dat ze achter de echte Marokkaanse boeven aangaan. Ook op mensen die een beetje bijsnabbelen zijn ze heel fel, terwijl moordenaars er met een ‘foei, niet meer doen hoor!’ vanaf komen.

  Daarnaast hoor ik bij ons de laatste tijd veel verhalen van blanke vrouwen die in grote steden wonen zoals Amsterdam Rotterdam die worden verkracht door negers, maar daar lees je op deze site niks over. Nee, laten we de gewone man weer eens afzeiken he Chris…

 3. Mocht ik weet hebben van een neger die in de grote stad een blanke vrouw verkracht, dan beloof ik daar over te schrijven, goed?

 4. @allen: ik haal niet graag reacties weg, maar in totaal off-topic reageren op elkaar zie ik niet zoveel meerwaarde. Reageer op de verhalen of elkaars argumenten, svp.

 5. Dat mensen uit een ‘zwakkere/lagere sociale’ omgeving een grotere kans hebben om in de criminaliteit te belanden is de uitkomst van diverse onderzoeken. Het nodige is daar op het Net over terug te vinden. Over de combinatie criminaliteit/opleiding valt nagenoeg niets te vinden.

  Wat krom is aan de uitkomsten van dergelijke onderzoeken is het gegeven dat er nu eenmaal meer ‘lagere sociale’ (al dan niet complete gezinnen zijn) dan ‘upper-class’ gezinnen. Het ‘verneukeratieve’ aan uitkomsten van onderzoeken (ook wanneer men procentueel gaat afmeten) is het gegeven dat zoon/dochter modaal nu eenmaal minder kans heeft op een jarenlange duurbetaalde Universitaire studie dan zoon/dochter van de ‘upper class’. In die zin geloof ik dan ook niet dat criminaliteit (doorgaans) iets met opleiding te maken heeft, maar meer met kansen en omstandigheden.

  Sterker: Het is een bekend gegeven dat Jan met de Pet als kleine oplichter/flessentrekker er niet vanaf kan komen met het afkopen van strafoplegging/vervolging. Dat dit wel mogelijk is voor de hoger opgeleiden die in wezen dezelfde strafbare handelingen verrichten, heeft doorgaans te maken met voldoende geld, een duurbetaalde advocaat en ‘upper class”-relaties. In die zin begrijp ik de maatschappelijke onvrede over strafuitvoeringen wel.

  Sterker: Je zou ook kunnen stellen dat een hoog opgeleid individu juist zwaarder gestraft zou moeten worden, omdat deze beter had kunnen weten.

 6. Siem: causaal verband is altijd lastig. Ik ga eerst maar eens kijken hoe het werkelijk zit met het opleidingsniveau. Criminaliteit is volgens mij vooral een sociaal-economisch probleem. Opvoeding,opleiding persoonlijkheid, kansen, pech, geestelijke gezondheid: het speelt allemaal een rol.

  In afkopen van strafvervolging geloof ik niet en er zijn ook goedkope advocaten die goed werk leveren. De maatschappelijke onvrede daarover lijkt mij – behoudens incidenten- niet juist.

  Wat je laatste opmerking betreft: volgens mij heeft opleiding niet zo veel te maken met gewetensfunctie. Opvoeding daarentegen weer wel.

 7. Chris 10.23

  Grotendeels met je eens, behalve met je slotzin.

  Opvoedingsomstandigheden kunnen en zullen zeker een factor zijn, maar dat sluit aanleg (psychische factoren/gewetenloosheid) niet uit.

 8. Zou ook interessant zijn om niet alleen naar
  de verschillen in opleiding of sociale klassen
  te kijken, maar ook naar verschil in het
  soort delict wat men pleegde.

 9. Siem,

  Dan komen we weer uit bij de beroemde nature/nurture discussie. Komt gewetenloosheid voort uit biologische factoren of heeft het toch te maken met opvoeding?

  Het zal wel een combinatie zijn, ik weet het niet.

 10. U bent hier degene die ongenuanceerd denkt. Wilt u beweren dat alleen arbeiders hardwerkende mensen zijn, en dat hoogopgeleiden per definitie een beter salaris hebben? Ik zou u aanraden het bovenstaande stuk aandachtig door te lezen. U zult zien dat de auteur zich uitsluitend richt op feiten.

 11. Alle onderzoek is leuk!

  Zeker als we ook nog iets zinnigs uit de resultaten kunnen afleiden 🙂

 12. Nederland heeft geen recht spraak.

  google Gepke De Leef.

  Moet dakloos sterven. Heden 07 januari rechter E, De
  Rooij Haarlem. U mag niet aan uw geld komen en leven opbouwen. sterf op straat is het belijdt van deze regering.
  Gepke De Leef
  woonachtig: bankje donkerehout koninginwilhelminalaan
  Haarlem.
  Dagelijkse langslopers , burgemeester Haarlem bernt schneiders en zijn vrouw sacha advocaat generaal hof Amsterdam. Ja dat krijg je als je hoofd in Nederland boven maaiveld uitsteekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *