Priesters en autoverkopers

Mooi verhaal in De Pers vandaag. Over hardnekkige misverstanden. Dat vrouwen socialer zijn dan mannen, bijvoorbeeld. Niet altijd waar.

Het mooiste ‘misverstand’ vond ik deze: Iedereen denkt dat gelovigen betere mensen zijn dan ongelovigen.

Wat blijkt uit onderzoek? Onzin.

Bijvoorbeeld: priesters en autoverkopers kregen ooit een brief van onderzoekers waarin stond dat ze een aankoop hadden gedaan en dat ze nog 10 pond kregen bij wijze van restitutie. Er bestond de mogelijkheid om het geld terug te storten. De proefpersonen wisten dat ze niets hadden gekocht en dus ook dat ze helemaal geen recht hadden op het geld. En wat zien we? Wie was zo eerlijk om het geld terug te sturen?

De helft van de autoverkopers en de helft van de priesters. Geen verschil dus in eerlijkheid

Het volgende experiment vond ik echt schokkend. Aan leerlingpredikanten werd gevraagd een preek te maken over ‘de barmhartige Samaritaan’ (hulpvaardigheid). Ze moesten vervolgens (snel) naar een ander gebouw lopen waar de preek op film zou worden opgenomen. De leerlingen kwamen onderweg echter een door de onderzoekers ingehuurde acteur tegen die deed of hij dringend hulp nodig had. Meer dan de helft van de leerling-predikanten negeerde het slachtoffer volkomen. Een enkeling stapte zelfs letterlijk over het lijdende slachtoffer heen.

Waarom verbaast me dit eigenlijk niet? Mensen zijn mensen.

Zoals gezegd, leuk verhaal in De Pers. Ik ben het slechts met een enkel element niet eens:

Ik geloof helemaal niet dat de meeste mensen denken dat gelovigen betere mensen zijn dan ongelovigen. Geloof an sich maakt je nog geen beter mens. Al denken ze daar zelfs soms heel anders over.

Wat dat betreft heeft Hans Teeuwen ooit legendarische woorden gesproken over de link tussen belediging en gelovigen. Hij toonde aan dat gelovigen vaak moeite hebben met kritiek en belediging omdat zij het monopolie denken te hebben op de waarheid. En een belediging, zo stelde Teeuwen, is voor sommige mensen gewoon een waarheid die ze liever niet willen horen.

Een man naar mijn hart, die Teeuwen

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *