Publiek gezocht

 

Fotograaf: C. Klomp

zittingszaal14

Nederlanders mogen graag praten over het recht. Over slappe linkse rechters en belachelijk lage straffen.

Ons land telt ruim 16 miljoen juristen. We hebben er allemaal verstand van en zijn ook niet te beroerd om onze mening luid te verkondigen.

In de kroeg, op feestjes en partijen en bovenal op het internet.

Als ik een rechtszaak volg, dan is dat vaak in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen. De grote zaal.

De rechtbank is zo vriendelijk om vlak achter de tafel van de verdachte en diens advocaat een tafel te reserveren voor de heren en dames van de pers. Aan die tafel schuiven altijd journalisten aan van de mainstream media. De cultuur van bloggende burgers is in Nederland nog niet tot de rechtbank doorgedrongen.

Wij van de pers krijgen een voorkeursbehandeling. We zitten op de (bijna) eerste rij en als het meezit krijgen we er nog een glaasje water bij ook. 

Naast de perstafel hebben we ook nog een eigen perskamer. Met comfortabele stoelen, een koffietafel, bibliotheek, telefoonlijn, kunstwerk en draadloos internet. De dikke deur heeft een cijferslot met geheime code (Z542D3). Zo houden we onverlaten buiten de deur. Wie de code kent, sluit zich aan bij een zeer select groepje Nederlanders. Om er binnen te komen, moet je toch op zijn minst heel erg lang gestudeerd hebben. De meeste kamerbewoners zijn academisch geschoold.

_PHP2364

Perskamer

Ruim op tijd worden we voorzien van informatie over de op handen zijnde strafzaken. Dat gaat best ver. We weten tot op de letter wat u heeft uitgespookt. Onder embargo, uiteraard.

Dat u niet denkt dat we zomaar wat aan het rommelen zijn daar op de rechtbank..

Ons theater is zittingszaal 14. De grootste zaal van de rechtbank. De ruimte heeft iets weg van een collegezaal. Achter de perstafel gaat de tribune trede voor trede steeds hoger de lucht in. Op die tribune staan ongeveer 80 stoelen.

Die stoelen staan daar niet voor niets. Ze staan er voor u.

Maar u zit er niet, weet ik uit ervaring. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u niet komt omdat er op de rechtbank in Groningen twee toppers werken. Journalisten met een bult ervaring en een prettige schrijfstijl. Verslaggevers eersteklas die u wel om een boodschap kan sturen.

Dat kan zo zijn, maar ik geloof niet dat u daarom niet verschijnt. Er moet meer aan de hand zijn.

Rechtszaken in Nederland zijn vrijwel allemaal openbaar. Moord, verkrachting, ontucht, kinderporno, straatverboden, ernstige verkeersongelukken, snelheidsovertredingen, u kunt ze allemaal live meemaken. Mijn naaste collega Rob Zijlstra heeft zelfs een rechtbank-agenda op zijn site staan. Kunt u zo zien welke zaak op welke dag speelt. U hoeft alleen maar af te reizen.

Maar dat doet u niet.

U laat het massaal afweten.

U heeft een stevige mening over het recht. U bent het meestal niet eens met die linkse rechters en hun softe aanpak.

Maar u komt nooit eens zelf kijken hoe de vork nu werkelijk in de steel zit.

Ik vind dat jammer.

Het is namelijk prima om een mening te hebben.

Maar wat is een mening zonder kennis?

Vandaar mijn oproep aan alle mensen met een mening. Kom eens langs! Buiten de vakantieperiodes zijn er elke dag rechtszaken te bewonderen. U loopt zo binnen, vraagt naar de dichtstbijzijnde rechtszaak en krijgt zonder morren een plaatsje toegewezen.

En als u echt mazzel heeft, dan ziet u ook nog een echte rechtbankverslaggever rondlopen.

Gratis en voor niets.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *