Saboteurs van de pandemie

Ik heb eerder verhalen geschreven over mensen en organisaties die de bestrijding van de pandemie waarin wij al veel te lang leven proberen te saboteren. Toch blijkt telkens weer dat het allemaal nog erger kan. Onlangs stapte sabotage-club Viruswaarheid zelfs naar de rechter in een wanhopige poging om het vaccineren onmogelijk te maken.

Sta daar eens een paar minuten bij stil, zou ik zeggen. Dat er mensen zijn die serieus een poging willen wagen om een van de belangrijkste wapens in onze strijd tegen een buitengewoon naar en potentieel dodelijk virus onschadelijk te maken. Juist in een tijd waarin verstandige mensen hameren op het belang van boosterprikken. Juist in een tijd waarin nieuwe varianten opduiken.

En toch is dat exact wat Viruswaarheid daadwerkelijk van plan was. Door middel van een kort geding werd de rechter onlangs namelijk gevraagd om de handelsvergunning voor de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen op te schorten. De rechter zou de vaccins op deze manier binnen 24 uur na het vonnis buiten werking moeten stellen en houden. Op straffe van een dwangsom.

Adviezen

Daarnaast zou de Gezondheidsraad alle adviezen over vaccinaties (kort door de bocht: laat je vaccineren) in moeten trekken en zouden de leden van de raad hun steun moeten herroepen. Wat Viruswaarheid betreft zijn de uitgebrachte adviezen zelfs onrechtmatig, onethisch en immoreel. Een werkelijk bizarre set van onredelijke eisen natuurlijk, omdat je van verstandige mensen vraagt om weloverwogen afwegingen in te trekken die juist ten doel hebben om levens te redden.

Dat is alsof je van de brandweer eist dat ze stoppen met het blussen van een brand in een groot flatgebouw.

Verdediging

Natuurlijk is vaccineren alleen niet zaligmakend om deze enorme pandemie tot staan te brengen. Maar op dit moment is het wel het beste en meest effectieve wapen dat we hebben. In combinatie met afstand houden, thuiswerken, handen wassen en het dragen van mondkapjes is het simpelweg onze beste verdediging tegen opname in het ziekenhuis of de hel van een IC.

Natuurlijk is het – zoals niets in het leven – helemaal waterdicht, je kunt alsnog pech hebben en ondanks een vaccinatie in een ziekenhuisbed terechtkomen, maar het zijn al met al best effectieve wapens om jezelf zo gezond mogelijk te houden. Vergelijk het met een airbag of een gordel in de auto. Er is natuurlijk geen enkele garantie dat je een ongeluk gaat overleven door deze veiligheidsmiddelen, maar je vergroot je eigen overlevingskansen wel aanzienlijk.

Kansloos

De rechtspraak in Nederland zit doorgaans best wel goed in elkaar dus uiteraard was Viruswaarheid ook in deze procedure volslagen kansloos. Er is geen rechter in Nederland die in een naar aard inhoudelijk beperkt kort geding even gaat beslissen dat de knappe koppen in de medische wereld feitelijk incompetent zijn en dat we meteen moeten stoppen met vaccineren en adviseren. Zo werkt de wereld gelukkig niet.  Daar komt bij dat de handelsvergunningen van de vaccinaties verstrekt zijn door de Europese Commissie. Daar gaat Nederland dus helemaal niet over….

Mij gaat het hier helemaal niet over de juridische kant van deze zaak. Daar kun je best wat over zeggen en van vinden, maar ik heb meer interesse in de morele kant van dit verhaal. Want hoe kijk je jezelf eigenlijk in de spiegel aan als je een poging hebt gedaan om potentieel levensreddende maatregelen tegen te houden?

Ik vrees dat Willem Engel en zijn kornuiten geen enkele moeite hebben om ’s ochtends in die spiegel te kijken. Eigenlijk weet ik het wel zeker. Niet zo raar ook, want Viruswaarheid en Engel hebben gedurende de gehele coronatijd verwoede pogingen gedaan om de bestrijding van de coronapandemie letterlijk te saboteren. Door op te roepen om juist wel massaal bij elkaar te gaan staan, door te adviseren vooral wel te knuffelen, door ten strijde te trekken tegen het dragen van mondkapjes, de noodzaak van een lockdown of avondklok en ga zo maar even door. Allemaal onder het mom van de heilige vrijheid.

Vrijheid

Begrijp mij goed. Vrijheid is buitengewoon waardevol en belangrijk in een maatschappij. Maar de vraag is wel hoe lang die heilige individuele vrijheid nog boven het collectieve gezondheidsbelang kan gaan als je al maanden in gevecht bent met een zeer hardnekkig virus dat letterlijk levens verwoest.

Hoe lang sta je mensen toe om zich willens en wetens en opzichtig niet te beschermen tegen een besmettelijke ziekte als je aan de andere kant ernstig zieke mensen hebt die mede daardoor sterven of maanden worstelen met de zware gevolgen van een besmetting?

Waar trek je een keer een grens als artsen steeds vaker patiënten moeten bellen met de ijzingwekkende mededeling dat een noodzakelijke operatie niet door kan gaan omdat bewust ongevaccineerden IC-bedden bezet houden?

Is het niet altijd zo geweest dat de individuele vrijheid stopt daar waar de vrijheid van een ander ernstig in het geding komt?

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen