Home > juridisch > Spiekbriefje van de rechter
juridischUncategorized

Spiekbriefje van de rechter

De hypocrisie van het (boeren) protest

Het is niet zo heel erg moeilijk om in deze tijd te zien dat sommige boeren woedend zijn. De...

Nieuw-Zeeland - Copyright Chris Klomp

Zo koel je het te heftige corona- en racismedebat af (not)

Ik vermoed dat veel mensen de zin ´For this too shall pass´ kennen van The Lord of the Rings....

De hypocrisie van het (boeren) protest

Het is niet zo heel erg moeilijk om in deze tijd te zien dat sommige boeren woedend zijn. De...

Nieuw-Zeeland - Copyright Chris Klomp

Zo koel je het te heftige corona- en racismedebat af (not)

Ik vermoed dat veel mensen de zin ´For this too shall pass´ kennen van The Lord of the Rings....

Face the bear

Het stopgesprek: kun je zonder escalatie dreiging afwenden?

Journalisten zijn meer dan ooit doelwit in deze bij vlagen zwaar gepolariseerde samenleving. Het lijkt wel of de drempel...

Hello World

My paralax

Lorem ipsum dolor sit amet luctus eget urna adipiscing. Ridiculus dis convallis. Lacus mi at. Tincidunt erat dolor. Aliquam in vehicula. Curabitur interdum a luctus urna ut wisi iaculis vivamus a at diam. Et nibh lectus. Dignissim arcu faucibus elit arcu etiam vestibulum mauris maecenas. Harum eget vitae class ultricies montes pellentesque wisi sed.

M Jackson

Beat IT

0 thoughts on “Spiekbriefje van de rechter

 1. Fredje

  €900,- boete voor 50 tot 100 planten? Da’s een lachertje en zeker het risico waard, mits niet gekweekt word in een huurhuis.

 2. rechtbankverslaggever

  @fredje:

  Je moet nog wel rekening houden met de ontnemingsvordering…

  Justitie berekent de winst van de kwekerij en eist dat bedrag op…

  kan aardig in de papieren lopen bij een paar oogsten.

 3. Timothie

  en onder welke categorie valt het mishandelen van iemand met een wapen ???

  (.. oa een stok, ketting, geen vuur of steek wapen dus ) maar slachtoffer heeft geen blijvend letsel en houd wat blauwe plekken over?

 4. rechtbankverslaggever

  @tim: bedoel je dat het slachtoffer een wapen heeft?

  Onder bepaalde omstandigheden valt dat onder noodweer en volgt er geen straf. Als iemand je aanvalt met een stok en je hebt geen andere mogelijkheid om weg te komen, dan mag je jezelf ‘proportioneel’ verdedigen.

  als je iemand zelf te lijf gaat met een stok, dan ligt het aan het letsel en aan de kans die je op de koop toe hebt genomen dat iemand zou komen te overlijden. Een klap met een dikke stok op iemands slaap, kan gezien worden als een poging doodslag.

  Blauwe plekken leiden in de regel tot de kwalificatie eenvoudige mishandeling.

 5. Timothie

  Hoi,

  bedankt voor het snelle antwoord
  Nee, ik bedoel de dader..
  als een dader iemand in zijn nek slaat, met bijvoorbeeld een stok, of ketting.. maar het slachtoffer houd slechts blauwe plekken over, en dus geen blijvend letsel.
  het is qua verwondingen geen zware mishandeling, maar omdat een stok of ketting als wapen word gezien, valt dit wel onder zware mishandeling toch?
  Op wat voor een straf kan de dader rekenen?

 6. Timothie

  had het een beetje dom neergezet ja, excuses!

 7. rechtbankverslaggever

  De term zware mishandeling slaat uiteindelijk op het letsel. In Nederland kennen we het begrip middelzwaar letsel (volledig herstel binnen zes maanden, wel medisch ingrijpen) en zwaar letsel (levensbedreigend, herstelperiode langer dan zes maanden, blijvend letsel). Bij de eerste moet je denken aan botbreuken, bij de tweede bijvoorbeeld aan heftige snijwonden met blijvende littekens of letsel waar je last van blijft houden.

  Een blauwe plek (met wapen) valt niet onder zware mishandeling en zou in theorie kunnen neerkomen op zes weken cel. In de praktijk spelen echter ook zaken als strafblad, situatie (ruzie of aanval), omstandigheden (werk, kinderen) enzovoort mee.

  Een klap in de nek kan echter ook de kwalificatie poging doodslag opleveren. Het gaat dan niet zozeer om het uiteindelijke letsel, maar om de kans dat je iemand om zeep helpt. De nek is een kwetsbaar onderdeel immers.

  Meer in het algemeen valt er over strafmaat niet zo heel veel definitiefs te zeggen. Er zit een enorme marge in wat een rechter op kan leggen. Voor moord kan drie jaar worden opgelegd, maar ook dertig…

Geef een reactie