Technologie

Een interessant onderzoek laatst in de krant. Samenvatting: het loopt niet goed met de mens af. Door de voortschrijdende technologie worden we lui, incompetent en emotioneel afgestompt.

Zit volgens mij wel wat in. Iemand vertelde laatst over de opkomst van digitale televisie. In plaats van je te laten verrassen, kun je straks zelf kiezen wat je wilt zien en wanneer je het wilt zien. Die iemand liet merken over enige intelligentie te beschikken, want hij merkte op dat je in dat geval nooit meer gefonfronteerd zal worden met muziek, films, programma’s die je anders nooit uit had gekozen.

Dat lijkt me een waarheid als een koe. Een mens is immers genegen om constant bewijzen te verzamelen voor het eigen gelijk. Het is niet zo heel moeilijk om de wereld zwart/wit te zien. Makkelijk zelfs. En zeer overzichtelijk.

Ik vrees dat het onderzoek klopt. We verlaten ons op de technologie en denken dat het leven daardoor makkelijker zal worden. Dat lijkt misschien wel zo, maar uiteindelijk maken we het ons zo makkelijk dat we niet meer in staat zijn om moeilijke zaken het hoofd te bieden.

Denk ik

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *