Trio met een 14-jarige

 

Waarom zou je een 14-jarige eigenlijk niet geloven als ze zegt dat ze is verkracht? Wie durft een dergelijk slachtoffer tegen te spreken? Moet de dader niet aan de hoogste boom?

Anita is veertien en ze heeft een rugzakje. Extra begeleiding.

Als haar moeder vreemde sms’jes ontdekt in haar telefoon en ongerust vragen begint te stellen, dringt zich een donker beeld op. Anita is verkracht door Erik. Met zijn dertig jaar ruim zestien jaar ouder. Maar wel met een IQ van 65.

Tijdens zijn rechtszaak vat een van de rechters het studioverhoor van Anita kort en krachtig samen:

‘Op basis van het verhoor lijkt er wel sprake van een verkrachting’ 

Een verkrachting van een 14-jarig meisje. Niet best.

Dan komen de vraagtekens. En ze komen van de officier van justitie. Voor haar is de zaak zeker niet zonder meer helder. Integendeel. 

‘Deze aangeefster heeft niet het achterste van haar tong laten zien.’ 

 De officier heeft het over spontane disclosure. Een term om aan te geven dat het slachtoffer uit zichzelf met haar vreselijke verhaal naar buiten komt.

En daar was hier geen sprake van. Het was de moeder die na de ontdekking van de sms’jes aan een verhoor begon. En dat kan de verklaring kleuren. Omdat de mening van een ongeruste moeder soms van invloed is op de antwoorden van een bange dochter.

De officier weet wie Willem Albert Wagenaar is.

De term verkrachting wankelt.

En dan is er nog iets. Bij de politie laat Anita een belangrijk ‘detail’ weg. Ze zegt dat ze tijdens een massage is misbruikt. Maar ze zwijgt over het triootje dat ze na de massage had met Erik en zijn vriendin. Waar de dwang ver te zoeken was.

De advocaat van Erik gaat verder waar de officier stopt. Door te zeggen dat Anita een lesbische relatie had met de vriendin van Erik. En dat Anita het allemaal reuze spannend vond. En dat het daarom ook is gegaan zoals het is gegaan. En dat Erik dacht dat Anita al zestien was. Omdat ze op het vakantiekamp ook in die leeftijdsgroep was ingedeeld.

De term verkrachting wankelt niet langer.

Anita is veertien jaar en tien maanden en dat maakt seks met haar per definitie strafbaar. Omdat ze nog geen zestien is. En dus moet Erik een straf hebben voor zijn ontuchtige handelingen. Dwang of niet.

De officier wil wel rekening houden met de bijzondere context van de zaak. Omdat grenzen zijn overschreden.

En dus eist ze een werkstraf.

Maatschappelijke druk of niet.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *