U loopt gevaar

 

Er is in Nederland een organisatie actief waar u niet veilig voor bent. Ze komen uw huis binnen, halen uw spullen overhoop en nemen uw kostbare bezittingen mee. Maar belangrijker nog: ze nemen u mee.

Gooien u in een auto en rijden u naar een akelig gebouw waar ze u opsluiten in een veel te kleine kamer.

Dan gaat de organisatie op zoek naar wat mensen van u vinden. En dat schrijven ze niet altijd even nauwkeurig op. Pagina na pagina. Ze lezen uw mobiele telefoon uit en gaan na wat u de afgelopen periode aan boodschappen hebt gekocht. Ze noteren hoeveel vuilniszakken u in de container gooit en luisteren naar uw telefoongesprekken. Ze zetten busjes voor uw huis om te kijken wie er naar binnen gaat. Ze plaatsen peilbakens onder uw auto om te zien waar u bent. Ze krijgen van Microsoft uw gegevens.

En ze zijn er best goed in. Ze vinden probleemloos mensen met wie u het niet zo goed kan vinden. Mensen die u om wat voor reden dan ook niet mogen.  Ze schrijven op wat uw vijanden beweren en doen niet overmatig veel moeite dit beeld in perspectief te plaatsen. Roddels worden halve waarheden. En stelselmatig herhaalde halve waarheden een stevige verdenking.

Wees gerust. De organisatie praat ook met u. Maar zetten u wel onder druk. Spelen spelletjes met uw geheugen. Uw emotie. Houden u stellingen voor die achteraf niet waar zijn of misschien een beetje, maar dan toch net weer anders. Zij vragen, u geeft antwoord. En zij vragen door. En u blijft antwoorden geven. Om uren later weer uit te komen bij dezelfde vragen. Met antwoorden die verdacht worden als u net weer anders definieert. Of als u uit beleefdheid en opvoeding probeert in te vullen wat u eigenlijk niet meer zo goed weet.

Uw antwoorden komen op papier. U mag een handtekening zetten. Het papier reist met u mee. Mensen met nog meer macht lezen het. Of misschien niet eens. Of slechts half. En dat kan u langer dan u lief is uw vrijheid kosten.

De organisatie bestaat. Ze hebben macht en een heleboel rechten. Het recht om uw leven definitief overhoop te halen.

De vraag is hoeveel rechten wij onszelf toestaan om ons hier tegen te wapenen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *