Uiterst laf

 

Rechters zijn niet zo van de grote woorden.

Vonnissen zijn over het algemeen terughoudend. Niet sensationeel of schreeuwend.

Maar soms is dat iets anders.

Vandaag sprak de rechtbank over uiterst laf handelen. Over brutaliteit en het volledig voorbijgaan aan  de gevoelens van slachtoffers. Het woord gewetenloos  viel en de zin het doelbewust uitkiezen van weerloze slachtoffers.

Dat lijkt nog niet zo spectaculair, maar is voor de doorgaans ingetogen rechters best heel wat.

De verdachte in kwestie werd dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier.

Toe maar.

De lafheid zat hem in het bestelen van bejaarde en hoogbejaarde Groningers en Friezen. De ouderen werden doelbewust uitgekozen en in de gaten gehouden tot ze hun bankpas gebruikten. Even meekijken over de schouder leverde alvast de pincode op en met de zogenaamde wisseltruc werd ook de bankpas gestolen.

De slachtoffers werden eigenlijk de dupe van hun eigen goedheid. Ze werden benaderd door een 33-jarige Roemeen met het verzoek om een muntstuk van twee euro te wisselen. De Roemeen was zelf zo behulpzaam om in de inmiddels geopende portemonnee van het slachtoffer te ‘zoeken’ naar de juiste munten. Uiteraard verdwenen er niet alleen munten, maar ook nog eens bankpassen.

Niet veel later verdween het geld met bakken tegelijk van de bankrekening. Sommige slachtoffers verloren in korte tijd ruim 5000 euro.

De rechtbank sprak tussen de regels door schande van het optreden van de Roemeen. Naast de gevangenistraf gaven de rechters de man de opdracht mee om ruim 45.000 euro schadevergoeding te betalen aan zijn slachtoffers.

Ik weet niet of de man dit geld ergens op een rekening heeft staan.

Ik weet wel dat hij twee weken geleden met advocaat Bram Moszkowicz op de proppen kwam.

En dat die nou niet meteen het goedkoopste uurtarief heeft…

En voor wie wil weten of een van de bekendste strafpleiters van het land het een beetje goed deed:

Moszkowicz had zijn client het advies gegeven te zwijgen. In het vonnis werd hem dat niet echt in dank afgenomen. Geen inzicht in het handelen, neemt hij wel verantwoordelijkheid?

Je kunt niet meteen zeggen dat de Roemeen daardoor vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf aan zijn broek heeft. Maar het heeft hem volgens mij zeker niet geholpen, ook.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *