Luisteren naar het seksleven van een meisje

 

Ik luister naar het seksleven van een 15-jarig meisje.

Met wie ze het deed. Of zou hebben gedaan. Hoe ze experimenteert. En wat er via het internet-chatprogramma MSN aan pornografische taal op haar beeldscherm verschijnt.

Het meisje zit schuin achter mij op een houten stoel. Tussen ernstig kijkende volwassenen. Haar naam staat op de dagvaarding die voor mij op de perstafel ligt. Exact zeven regels onder die van de verdachte. Voornaam en achternaam. Geboortedatum. 

Tot twee keer toe misbruikt. Verkracht door een 40-jarige verslaafde man. Methadon. Alcohol. Een man waar ze regelmatig bij over de vloer kwam. Met haar vriendjes en vriendinnen. Omdat hij van zijn huis een jeugdhonk had gemaakt. Waar grenzen werden opgezocht. En overschreden. Waar zij op schoot zat bij hem. Waar zij werd misbruikt. En toch weer terugkeerde.

Ergens in het strafdossier van de verkrachting duikt een veelzeggend citaat op. ‘Als een dronken kerel eenmaal geil is, dan gebeuren deze dingen gewoon’.

Ik luister naar het seksleven van een 15-jarige omdat een advocaat er in zijn pleidooi aandacht aan schenkt. Omdat hij meent dat de verklaring van het meisje onbetrouwbaar is. Enorm overdreven. Opgeblazen. Bedoeld om iets heel anders te verhullen.

Meisjes van 15 hebben een seksleven. Aldus de raadsman. En hij probeert met zijn beschrijving het indringend door justitie opgeworpen slachtofferbeeld te nuanceren. Door de suggestie op te werpen dat meisjes van 15 niet zo onschuldig lijken als wij wel graag willen geloven.

De officier van justitie hoeft daar niets van te zeggen. Maar ze doet het wel. En  fel ook. Ze zegt dat het seksleven van een 15-jarige niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft met een verkrachting. Wat iemand vrijwillig doet staat daar namelijk helemaal los van.

En ze zegt het uiteindelijk niet letterlijk. Maar iedereen hoort het er automatisch bij. De advocaat is in haar ogen te ver gegaan. Ook al doet hij zijn werk.

Ik weet niet of de advocaat te ver is gegaan of niet. Misschien wel. Als het meisje inderdaad slachtoffer is van een verkrachting. Misschien niet. Als ze de politie niet de hele waarheid op heeft laten schrijven.

Wat ik wel weet is dat ik een dochter heb.

En dat er ongetwijfeld bij mij ergens in de buurt een huis staat met een man er in. Die geil begint te worden als hij dronken is.

Scary shit.

Delen

0 reacties

 1. @Chris

  Als je niet meer dan twee biertjes drinkt hoef je nergens bang voor te zijn.

 2. Ah, sorry. Dat is niet vriendelijk.

  Ik wou een soort van grap maken over dader fixatie en het ‘het zou jou ook kunnen overkomen’ credo.

  Sorry voor mijn fixatie op die fixatie.

 3. Waarom lust ik de stukjes van Chris Klomp niet? Aan de hand van bovenstaand stukje kan ik dat makkelijk uitleggen. Wat er écht in die rechtszaal gezegd is, komen we nauwelijks te weten. Wat er allemaal door Chris Klomp heenging, daarvan zijn we weer uitgebreid op de hoogte.

  Chris Klomp is de doorsnee vaderlandse journalist: vindt zichzelf zoveel belangrijker dan zijn onderwerpen.

 4. Moet ik de logs van Chris dan als journalistieke stukken lezen? Ik dacht dat het gewoon logs waren, logs op een blog. Logs op blogs zijn vaak persoonlijk. Een journalist kan ook een blog hebben, on the side, waar hij juist zijn stukken in kwijt kan die niet voldoen aan wat dan ook voor eisen.

 5. @Peter: misschien moet je onder het kopje Chris Klomp eerst eens kijken naar mijn beweegredenen om op deze plek en op deze persoonlijke manier aandacht te besteden aan rechtszaken.

  Wat er in rechtszalen precies allemaal te horen valt, zul je nergens aantreffen. Een poging de werkelijkheid te benaderen kun je vinden in mijn verhalen voor de krant en radiobijdragen. Daar staat de informatie voorop.

  Wat de stijl betreft:

  Er zijn mensen die vinden dat ik mij als persoon te nadrukkelijk opstel in mijn verhalen. Anderen ervaren dat juist als bijzonder en menselijk.

  De meningen zijn verdeeld. Het staat een ieder vrij hier wel of niet te komen.

 6. Er zijn mannen waarbij dit gebeurt als ze te veel gedronken hebben. Maar gelukkig is dit volgens mij niet de meerderheid.
  Veel mannen zullen misschien wel overdreven beginnen flirten, maar zelfs als ze dronken zijn gaan de meeste mannen nog niemand verkrachten. 😉

 7. Als jij je huis gaat openstellen voor tieners, waar gedronken wordt, ben jij verantwoordelijk en is geen normaal gedrag. Tieners zijn heel ontvankelijk en leergierig en daar is misbruik van gemaakt.
  Heel logisch en menselijk dat Chris zich dan realiseert dat ook hij een dochter heeft die dat kan overkomen, een ieder die dat hier leest, denk zo, alleen maar goed, pure info waar je wat mee kunt en hij met ons deelt.
  Dank je Chris voor je realistische en menselijke benadering van zaken die ons allemaal kunnen treffen en aangaan.

 8. Het gaat gedeeltelijk om wat in de rechtszaal gezegd wordt. En het deel waar het exact om gaat is leesbaar én voelbaar. Inderdaad is het bijzonder als je de sfeer en emoties én feiten in weinig woorden indringend kunt overbrengen.Uit mijn eigen ervaring, zowel tijdens onderzoek vanwege mijn studie als als hulpverlener voor incest- en verkrachting slachtoffers weet ik dat het hem niet in de exacte bewoorden zit in dit soort zaken! Daarnaast was ik ooit een jong meisje en heb ik er nu een als dochter! Ik herken heel misschien je missie Chris Klomp! chapeaud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *