Aanstootgevend

 

Wat doet onze maatschappij met iemand die afwijkt?

Ontmoet Karel.

Karel woont in een klein dorpje in de provincie Groningen. Hij heeft een scherpe piercing in zijn kin en een stalen gat in zijn rechteroor. Zijn haardracht is opmerkelijk te noemen. Hij draagt het in een lange baan over zijn hoofd. Boven de oren opgeschoren.

Ooit had hij een koophuis en een vaste baan. Toen ging het mis.

Niet aangeboren hersenletsel. Werkloos. Steeds minder procenten van het laatstverdiende loon. Schulden.

Gehavende Karel verdween naar een huurhuis en een leven zonder vaste dagindeling. De laagbegaafde man kwam van de regen in de drup. Hij wil zo graag een zelfstandig leven leiden, maar zijn hersenen denken daar simpel anders over.

En toen kregen zijn driften ook nog eens de overhand.

Driften die in een kleine gemeenschap doorgaans niet meteen op waardering kunnen rekenen. Niet iedereen haalt de schouders op bij een man die her en der zijn geslachtsdeel laat zien of naakt voor zijn eigen raam staat.

In 2006 grijpt wooncorporatie Wold en Waard in. Om de eigen huurders te beschermen stapt de huisbaas naar de rechter. Karel moet stoppen.

Dat wil de rechter ook, maar hij krijgt nog een kans om zijn leven te beteren. Het is aan de hulpverlening om hem op het rechte pad te houden.

En Karel stopt.

Maar niet voor lang. Zijn driften nemen opnieuw de overhand. De kassamedewerkster van de buurtsuper krijgt de schrik van haar leven. Karel is niet zo van de dichte rits.

Het dorp mort, maar begint pas echt gevaarlijk te worden als Karel tijdens een inzamelingsactie van de plaatselijke voetbalclub zijn Janneman laat zien aan een 9-jarig jongetje. Niet handig in een tijd waarin de kranten bol staan van de gevaarlijke pedofielen en de kinderlevens die zij verwoesten.

Vanaf die tijd staat het dorp op scherp. Een overbuurvrouw neemt het heft zelf in handen. Zij fotografeert een naakte Karel in zijn eigen huis. Bewijs!

Opnieuw stapt wooncorporatie naar de rechter. Dit kan zo niet langer. Straks grijpt het dorp nog eigenhandig en hardhandig in. Karel moet weg.

Zijn advocaat denkt daar anders over. Waar moet hij heen? En hoe moet het met de hulpverlening die nu eindelijk vat op hem begint te krijgen? Wat heeft het voor nut om hem weg te jagen? Karel moet uiteindelijk naar een begeleid wonen-project, maar geef hem ook de kans daar te komen.

Wat te doen met Karel?

Delen

0 reacties

  1. Euh, Karel [weg]stoppen voor hij zelf iemand stopt? Of we kunnen ook wachten tot Karel zelf wat doet. Zoals bv Karst T in Groningen deed, die op een mooie zomerdag besloot een aanslag op de koningin te plegen, en 8 lijken later tot stilstand kwam tegen een monument. Karst maakte aan zijn ‘afwijkend gedrag’ zelf een eind, alleen jammer dat hij zoveel onschuldigen meenam in zijn graf.

    Op onze aardkloot leven intussen al meer dan 7 miljard mensen, drie keer meer dan toen ik geboren werd. We hebben intussen de natuurlijk selectie zowat uitgeschakeld waardoor mensen alleen nog sterven aan moord of ouderdom[-sziekten].
    Nog een fijne dag.

    Edit: reactie aangepast. Nodeloos kwetsend en ongenuanceerd.

  2. Karel heeft uiteraard hulp nodig en daar zal hulpverlening een flink aandeel in moeten hebben.

    Karel naakt in zijn eigen huis fotograferen lijkt mij een beetje te ver gaan het is tenslotte zijn eigen huis.

    Dat hij zijn geslacht buitenshuis aan echt iedereen laat zien is uiteraard niet gewenst dus mijns inziens iets wat hulpverlening in de juiste banen moet leiden.

    Ik begeef me op glad ijs maar het zijn pedosexuelen die kinderen met trauma’s opzadelen de rest van hun leven. Er zit nog steeds een enorm verschil tussen een pedofiel en pedosexueel.

  3. De vraag is: wat doen we met de dorpsgek?
    Het lijkt erop dat hoe meer we er bovenop gaan zitten/afwijzen, hoe meer hij afwijkend (en misschien wel over the top) gedrag gaat vertonen. We hebben kennelijk geen mededogen meer.
    Geef de hulpverlenerss (en hem) nou eens een kans

  4. Triest verhaal. De gehandicapte Karel die, net als velen met hem, geen plek heeft in deze “verzorgingsstaat”. Ik ken er helaas meer die nu op een totaal verkeerde plek zitten. De gevolgen daarvan zijn gewoon in en in triest te noemen. Er bestaat domweg niets voor ze.
    Karel moet gewoon geholpen worden in een voor hem veilige omgeving. Zo is de omgeving ook veilig voor hem.
    De oorzaak van zijn hersenletsel is hier niet aangegeven helaas. Wat ik wel weet is dat het iedereen zomaar ineens kan overkomen. En zoals nu bij Karel blijkt? Hij is aan de goden overgeleverd, als paria voor de omgeving. De omgeving kun je het natuurlijk ook niet kwalijk nemen gezien het obscene gedrag. Allemaal slachtoffers hier en de taak om dit op te lossen ligt bij de staat.
    Zoals Karel ken ik ene Jaap. Deze Jaap hebben ze maar opgeborgen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Het niveau van Jaap was dusdanig hoog dat hij daar een zelfstandige woning kreeg met minimale begeleiding. De begeleiding bestond uit: houdt hij zijn woning netjes en gaat het nog goed met zijn rekening.
    De gevolgen voor de overige bewoners op de instelling zijn afschuwelijk. Daar horen zowel Karel als Jaap dus ook niet. Waar wel? Creëer een woonvorm voor deze mensen, met goede begeleiding.

  5. @ Maria: Die instellingen zijn er ook wel. Ik werk er in één. Voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel)

  6. @Eusie: Mijn zoon heeft ook een niet aangeboren hersenletsel. De gedragingen zijn dan ook voor deze groep enorm verschillend. Zitten er in de instelling waar jij werkt NAH mensen allemaal met seksuele “mis” dragingen? Dan zou ik dolgraag willen weten waar die instelling zit en hoe deze heet. Kan ik dit doorgeven aan mijn advocaat zodat Jaap daar wellicht aangemeld kan worden. Jaap is niet mijn zoon, mijn zoon is één van de slachtoffers van Jaap helaas.

  7. @Maria Ik geloof niet dat er zo’n specifieke instelling is. Weet ook niet of dat goed is overigens. Maar snap jouw frustratie daarover natuurlijk goed.
    Het gaat om goede begeleiding door mensen met heel veel verstand van zaken.
    Ik heb in Utrecht gewerkt en nu in Enschede. Resp. Reinaerde en Interakt Contour.

  8. @Eusie: ik neem je info graag mee, wie weet komt Jaap daar voor therapie in aanmerking. Zoals ze dit nu hebben opgelost is zo wie zo totaal fout. Mijn zoon is nu 5 jaar lang verkracht geweest en wij maar denken (bij mijn zoon): hij degradeert in zijn gedrag.
    Wellicht dat ook Karel daar in behandeling kan of al is?

  9. Wij hadden zo’n dorpsgek in het dorp waar ik opgegroeid ben. Stond altijd in het park. Hij werd dan ook de kinderlokker genoemd. Toch raakte hij nooit iemand aan en als het al te gek werd dan ging de dorpsagent (jawel, patrouilleerde elke dag op zijn fiets door het dorp, deed zijn rondjes, sprak met mensen, gaf het baldadige jongvolk op de kop) bij hem langs en sprak hem weer eens ernstig toe. Dan kwam de dokter eens kijken of er iets aan zijn medicijnen veranderd moest worden en kwam de wijkverpleegkundige om alle drank weg te gooien.

    Dan was hij weer even rustig. Soms ging hij een paar weekjes “op vakantie” en dan kwam hij weer terug.

    We wisten allemaal wie hij was en bleven gewoon bij hem uit de buurt, iedereen hield een oogje op hem.

    “Dorpsgekken” hoorden bij het dorp. Ze werden niet weggejaagd, opgesloten of buiten de maatschappij gezet, er werd gewoon een oogje in het zeil gehouden zodat ze niet al te gekke dingen konden doen.

    Maar ja, dat kan niet meer, want iedereen die raar is, of anders, of ziek, of “gek” moet weggewerkt worden. De maatschappij dat ben jij? Neuh. De maatschappij zijn alleen de goede mensen die onze aandacht waard zijn en die zich netjes gedragen en die niet buiten de boot vallen. Alle anderen moeten weggejaagd en opgesloten worden.

  10. Leven en laten leven. Denk als je Karel ‘opneemt’ in het dagelijks leven (praatje mee maken enz) en hem aanspreekt op zijn gedrag (In de trant van Karel wat je nu deed kan niet), het een hele andere Karel wordt. Karel mag dan niet helemaal op de rails zitten, maar zo hoef je hem ook niet zo te behandelen.

    Maar ja daar hebben we geen tijd voor meer tegenwoordig

  11. helemaal met Corine eens.
    maar idd in de tegenwoordige maatschappij met alleen maar managers in de gelederen kan er niks anders meer dan deze zaken te “managen”
    alles moet tegenwoordig ge-managed worden omdat we in het “ik” tijdperk leven, laat anderen het maar oplossen heb “ik” er geen last van.
    niemand heeft meer wat over voor een ander, afwijkend gedrag? opsluiten want “ik” heb geen zin om me daar druk over te maken.

  12. Dat gedoe begint tegenwoordig al op de basisschool.Je moet wel in een hokje passen anders raken anderen in de war. Deze jongen wordt er echt niet beter van als hij nu zijn huis wordt uitgezet. Speed up het tempo naar begeleid wonen.

  13. We hebben tegenwoordig geen ruimte meer voor gekke mensen. Als je niet mee kan komen is het over en uit. Ik vind dat heel erg.

  14. Alle Karels dienen geholpen te worden. Door adequate hulpverlening voor de tijd die nodig is om ze weer in de maatschappij te kunnen krijgen. Maar we weigeren daar voldoende geld voor uit te willen trekken. Schuldig is dus de overheid die gekozen wordt door het volk, en daarmee zijn wij allen schuldig aan het feit dat deze Karels elke keer weer met de politie in aanraking moeten komen en vervolgens weer de straat op gegooid worden. It’s a mad mad world.

  15. Pingback: Tweets that mention Aanstootgevend « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *