Aanstootgevend

 

Wat doet onze maatschappij met iemand die afwijkt?

Ontmoet Karel.

Karel woont in een klein dorpje in de provincie Groningen. Hij heeft een scherpe piercing in zijn kin en een stalen gat in zijn rechteroor. Zijn haardracht is opmerkelijk te noemen. Hij draagt het in een lange baan over zijn hoofd. Boven de oren opgeschoren.

Ooit had hij een koophuis en een vaste baan. Toen ging het mis.

Niet aangeboren hersenletsel. Werkloos. Steeds minder procenten van het laatstverdiende loon. Schulden.

Gehavende Karel verdween naar een huurhuis en een leven zonder vaste dagindeling. De laagbegaafde man kwam van de regen in de drup. Hij wil zo graag een zelfstandig leven leiden, maar zijn hersenen denken daar simpel anders over.

En toen kregen zijn driften ook nog eens de overhand.

Driften die in een kleine gemeenschap doorgaans niet meteen op waardering kunnen rekenen. Niet iedereen haalt de schouders op bij een man die her en der zijn geslachtsdeel laat zien of naakt voor zijn eigen raam staat.

In 2006 grijpt wooncorporatie Wold en Waard in. Om de eigen huurders te beschermen stapt de huisbaas naar de rechter. Karel moet stoppen.

Dat wil de rechter ook, maar hij krijgt nog een kans om zijn leven te beteren. Het is aan de hulpverlening om hem op het rechte pad te houden.

En Karel stopt.

Maar niet voor lang. Zijn driften nemen opnieuw de overhand. De kassamedewerkster van de buurtsuper krijgt de schrik van haar leven. Karel is niet zo van de dichte rits.

Het dorp mort, maar begint pas echt gevaarlijk te worden als Karel tijdens een inzamelingsactie van de plaatselijke voetbalclub zijn Janneman laat zien aan een 9-jarig jongetje. Niet handig in een tijd waarin de kranten bol staan van de gevaarlijke pedofielen en de kinderlevens die zij verwoesten.

Vanaf die tijd staat het dorp op scherp. Een overbuurvrouw neemt het heft zelf in handen. Zij fotografeert een naakte Karel in zijn eigen huis. Bewijs!

Opnieuw stapt wooncorporatie naar de rechter. Dit kan zo niet langer. Straks grijpt het dorp nog eigenhandig en hardhandig in. Karel moet weg.

Zijn advocaat denkt daar anders over. Waar moet hij heen? En hoe moet het met de hulpverlening die nu eindelijk vat op hem begint te krijgen? Wat heeft het voor nut om hem weg te jagen? Karel moet uiteindelijk naar een begeleid wonen-project, maar geef hem ook de kans daar te komen.

Wat te doen met Karel?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *