Rechtspraak 3.0

 

Wat gebeurt er als een rechtbankverslaggever een rechter live betrekt in het hele Twitter-gebeuren?

Dan krijg je een leuk experiment.

Afgelopen vrijdag zat ik bij de politierechter. In een zaal waar ook de laptop een goede verbinding heeft met het internet.

Via mijn twitteraccount @chrisklomp hield ik mijn 400 volgers op de hoogte van het wel en wee van een rechtszaak over huiselijk geweld. Aan het einde van de rechtszaak twitterde ik de straf en vroeg ik aan mijn volgers hoe ze dachten over het optreden van de rechter.

Om deze respons vervolgens weer door te geven aan de rechter in kwestie.

En die reageerde opvallend positief. Ze was absoluut geinteresseerd in de mening van de twitteraars, maar gaf er -professioneel- verder geen aanvullend commentaar bij.

Toen ik haar vertelde dat Twitterend Nederland de straf wat laag vond uitpakken, hield ze het slechts bij een bescheiden: ‘dat hoor je wel vaker’. Om er even later aan toe te voegen dat ook de rechtspraak Twitter gebruikt. Zij het voorlopig alleen door te kijken en niet zelf actief mee te doen.

Maar, zo sprak ze enigszins mysterieus, ‘over een paar jaar spreken we elkaar wel weer’.

Ik ging er maar vanuit dat ze daarmee doelde op het actieve gebruik van Twitter door rechters en officieren van justitie.

Ik juich dat namelijk van harte toe. Al was het alleen maar omdat de rechtspraak tegenwoordig niet meer volledig kan vertrouwen op de journalistiek om de rechtspraak in alle facetten naar voren te brengen.

Het journaal in zestig seconden.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *