‘Agenten zijn kuthoeren’

 

Er gaan links en rechts stemmen op om belediging uit het strafrecht te halen. Daar moeten mensen in deze moderne tijd maar tegen kunnen. Vrijheid van meningsuiting is niet voor mietjes.

Johan is een man van middelbare leeftijd. Als hij gaat stappen, spuugt hij er niet in. Biertje of zeven. Tien. Moet kunnen.

Als Johan op zo’n gezellige avond in de kroeg door zijn geld heen is, stapt hij monter naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. De machine accepteert om twee uur in de nacht wel zijn pas, maar laat het vervolgens even afweten.

Aangeschoten Johan baalt en belt het nummer van de bank. Geen gehoor. Dan belt hij de politie. Die zijn er immers om burgers in nood te helpen. 112.

Agenten in een passerende dienstauto horen Johan aan, maar maken hem duidelijk dat de politie er niet is om gestrande kroegbezoekers aan geld te helpen. De ruit van de dienstauto gaat weer omhoog. De politie vertrekt.

Maar krijgt van Johan nog iets mee. Hij gooit zijn armen hoog in de lucht en ventileert zijn woede. Omdat hij daar recht op heeft. Op een plein met omstanders.

 ‘Kuthoeren!’ ‘Kuthoeren!’

De politie stopt. Johan gaat in de boeien. En in een cel. Voor een paar uurtjes. Hij krijgt later een transactie van vijfhonderd euro aangeboden. Bij betaling ontkomt hij aan een rechtszaak.

Maar Johan is niet van plan zijn zuurverdiende geld zomaar los te laten. Hij maakt er een principe-zaak van. Huurt de bekende strafpleiter Hans Anker in en stuurt de rechtbank een pittige brief.

Kort en goed: de politie heeft Johan lelijk laten zitten. Ze moeten eens echte boeven gaan vangen. Want leest Johan niet wekelijks in de kranten dat echte boeven er veel te makkelijk vanaf komen? En dan moet hij vijfhonderd euro dokken? Weet de rechtbank wel hoe hard hij werkt? Met deze ongepaste actie verliest de politie wat Johan betreft alle geloofwaardigheid.

De rechter geeft Johan gelijk.

Maar niet zoals hij het wil.

De (geloof)waardigheid van de politie is inderdaad aangetast. Door Johan.

‘Agenten die door de maatschappij zijn aangesteld om de orde te bewaken horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Zij kunnen niet optimaal functioneren als hun gezag telkens maar weer verbale klappen krijgt in het openbaar. Mensen beledigen die ons juist moeten beschermen. Kwalijke zaak. De maatschappij pikt verbaal geweld tegen dienstverleners niet meer en eist zwaardere straffen’

Johan is schuldig. En moet een boete betalen.

Wat belediging is of niet. Dat is aan de rechter.

Zoals het uiteindelijk aan de maatschappij is om te beslissen welke wetten er in het wetboek horen.

En welke niet.

Delen

0 reacties

 1. Het is opzich al heel irritant dat dienders je vanuit het geopende raam vanuit hun dienstauto te woord staan

 2. En zo is het maar net, Chris!
  Met deze zorgvuldig gekozen teaser-titel ga je vast weer heel wat page-views genereren!
  Wat zullen ze bedrogen uit komen!
  Goed stuk!
  Wat was ook maar weer de boete die Johan opgelegd kreeg? Kreeg hij nog korting van de rechter? Dat zou dan weer jammer zijn en toch indirect een aantasting van het gezag van de agenten.
  Maar ja, het is de rechter die bepaalt!

 3. Ik heb hier maar één reactie op: zodra we hufterigheid gaan verheffen tot meningsvrijheid is de degeneratie ingezet.

 4. Juist omdat jij dit soort stukjes schrijft, beveel ik je aan als twitteraar. Aan mijn zoon bijvoorbeeld.

 5. @Christel

  bij deze positief verhaal van een politieagent. Ik krijg enkele weken geleden van een agent (parkeerwachter) een waarschuwing voor het handheld bellen op de fiets. Ik vind dat raar want ik wist niet dat hier een boete van 60 euro op staat. Dus ik neem contact op met mijn wijkagent via twitter. Hij vertelt mij dat dit nog niet verboden is. Aardige man.

 6. Elke Nederlander wil graag een politieagent die coulant is naar hem/haar zelf, maar keihard naar de ander.

  @Marcel
  In bijna elk ander land van de wereld ben je blij als ze in de auto bliven zitten.

 7. @Wilhelm T
  Zo is het maar net.

  @Marcel
  Waarom is dat irritant? Als agenten jou aanspreken op bijvoorbeeld verkeersgedrag dat niet door de beugel kan blijf je dan in de auto zitten en spreek je met hen via het portierraam of ga je uitstappen (ook als het pijpestelen regent) om ‘niet-irritant’ met de politie praten?

 8. Nederland is een corporatieve slavenkolonie, een wingewest van internationale bankiers. De overheid is niet legitiem, maar een bezettingsmacht. Dat deze burger wordt afgeperst, is slechts een symptoom.

 9. @DutchPatriot
  Waarheid als een koe, maar ik neem aan dat, ondanks dat je het hier post, je daar toch niet de Nederlandse politie of Chris Klomp de schuld van wil geven?

 10. @Chris citaat: “Zoals het uiteindelijk aan de maatschappij is om te beslissen welke wetten er in het wetboek horen.”
  Graag een uitleg over deze zin….
  Wij zijn toch de Maatschappij?
  En wij kunnen en mogen steeds minder bepalen….

 11. Hier en daar niet mijn mening: het gaat Chris niet om pageviews, maar wel om aan te geven waar we in de landje op stuk lopen. Ik hecht aan recht, maar een juut (het stelsel) moet toch eindelijk accepteren dat dit soort dingen ‘part of the show’ zijn! Een juut in vrije tijd zegt ‘lekker jongen, jij maakt mij niet gek’, in de baas zijn tijd sleept diezelfde vogel je voor het hekje! Ook voor een juut geld dat tijd (ons) geld is. En @Aka: als ‘wij’ blijven stemmen op de zooi die nu de boel in Den Haag mag regelen, zal dit alleen maar erger worden!

 12. Het lijkt me onredelijk dat belediging van agenten in Nederland zwaarder wordt bestraft dan die van een burger. De politie heeft immers een bepaalde machtspositie. Dat betekent dat we mogen verwachten dat tegenover die macht ook iets meer incasseringsvermogen staat. Als de macht immers onaantastbaar wordt en als heiliger wordt gezien dan de burger, is het snel exit democratische rechtsstaat. Dan is de burger er om de machthebbers te dienen, in plaats van andersom.

 13. Herman zegt: ‘Als de macht immers onaantastbaar wordt en als heiliger wordt gezien dan de burger, is het snel exit democratische rechtsstaat. Dan is de burger er om de machthebbers te dienen, in plaats van andersom.’

  Maar misschien gaat de criminaliteit dan wel dalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *