All hope is gone

Carlo zit al negen jaar in de tbs en hij is niet blij.

Hij kijkt opvallend lodderig en gedesoriënteerd om zich heen als hij de rechtszaal binnen sjokt. Zijn ogen hangen even aan die van mij als hij met tegenzin voor de rechters gaat zitten.

Carlo heeft vandaag niet echt moeite gedaan om met zijn kledingkeuze de rechters mild te stemmen. Hij heeft gekozen voor provocerend zwart. Draagt een t-shirt van de gemaskerde metalband Slipknot (‘All Hope is Gone’) en om zijn hals hangt een ketting met een groot deinend kruis.

Het haar op zijn hoofd wordt bedekt door een hoofddoek met een curieus motiefje. Een rijtje doodskoppen. Alsof hij zelf de spot drijft met zijn status van enge boef.

Carlo kreeg in Rotterdam ooit zes maanden gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging. Een combinatie van een korte celstraf en een zware beveiligingsmaatregel is niet bepaald cv-materiaal. Tussen de regels van een dergelijk vonnis staat in meervoud en onzichtbaar ‘niet meer loslaten’ gedrukt.

Als de rechters beginnen wijkt de toon van het verhoor niet af van wat gebruikelijk is. De verdachte krijgt vragen over zijn gedrag. Carlo wrijft langzaam met zijn vingers over de gevoelige microfoon voor hem. Het lijkt op treiteren, maar daarvoor is hij al te ver weg.

Dan beginnen de vragen een verwijtend karakter te krijgen en blijkt de normale tactiek voor geen meter te werken bij Carlo.

Hij voelt zich in het nauw gedreven en haalt uit. Ja, hij heeft inderdaad een kussen in de brand gestoken in de tbs-kliniek. En nee, daar heeft hij GEEN kranten op gelegd. Die MAG je toch helemaal NIET HEBBEN in de isoleer! Weer zo’n dikke LEUGEN van jullie ALLEMAAL!

Op elke ogenschijnlijk neutrale vraag van de rechtbank, stuitert keihard een verwijt terug. Carlo begint agressief te worden en de rechtbank neemt gas terug. Gooit het over een andere boeg. Toont begrip. Legt uit dat ze alleen interesse hebben in de waarheid. Ook die van Carlo.

Maar het is al te laat. De tot op dat moment opvallend trage Carlo staat ineens op. Hij gooit een stoel tegen de tafelrand en haalt verbaal uit naar de vrouwelijke rechter.

‘Jij fucking bitch’

De parketpolitie weet niet hoe snel ze van de zitwarme stoelen moeten komen. Een van de heren neemt de trap en vergeet de treden.

Exit Carlo.

Vijftien minuten later is hij terug. Zelfde ritueel. Sjok. Zit. De hangende blik in mijn richting is bozer geworden. Minder vragend. Donker. Hij wil gewoon met rust gelaten worden. Zit al negen jaar in de tbs. Waar ze hem om de haverklap platspuiten en een maand isoleer geven als hij tijdens de maaltijd weer eens ruzie krijgt met een veel te vrijpostige psychopaat. Wat willen de rechters gaan DOEN? Hem twee jaar celstraf geven?

En ja, hij is inderdaad een beetje boos. Maar dat heeft ook een reden. Hij is in het cellencomplex onder de rechtbank in slaap gevallen. Geholpen door Seresta en Valium. En ja, toen hebben ze hem wakker gemaakt. En daar kan hij echt heel chagrijnig van worden. Beetje aard van het beestje.

‘Ik ben normaal best rustig, maar als het mis gaat, dan gaat het extreem mis’

Justitie spreekt van een ernstig feit. Brandstichting. En dat terwijl zijn medebewoners in de buurt waren. Maar de officier ziet ook wel in dat een celstraf geen optie is voor een man die de Vierdaagse waarschijnlijk niet op korte termijn uit zal lopen. En dus is een geheel voorwaardelijke celstraf van tien maanden best een passende straf.

En dat is prima, wat Carlo betreft. Daar heeft hij toch geen last van. De parketpolitie neemt hem weer mee.

Ik zie Carlo met zijn lodderige ogen vertrekken en weet zeker dat deze kleine uitbarsting in de rechtszaal nu al ergens in een computer staat opgeslagen. Klaar om in een gewichtig rapport terecht te komen.

Inderdaad.

All hope is gone

Delen

0 reacties

 1. Ik word een beetje moedeloos na het lezen van deze blog … Van alle kanten straalt de ellende eraf en who’s to blame ?

 2. ‘Het lijkt op treiteren, maar daarvoor hij al te ver weg’, klein foutje? ;).

  Verder interessant! Mooie uitspraak ook met ; maar als het mis gaat…

 3. @Jet
  “Who’s to blame?”

  Grapje hoop ik?
  Of heb je graag als antwoord: het systeem, het kapitalisme, de politiek of de Bilderberg conferentie?

  Het boeit voor geen meter “who’s to blame”. Dit is een gevaarlijke gek die zich zelfs in een rechtzaal nog niet weet te gedragen. Zo iemand wil je niet als buurman voor de deur hebben staan om verhaal te komen halen omdat je zoontje per ongeluk een bal tegen zijn raam heeft geschopt.

  Als je als samenleving deze persoon niet voor altijd opsluit (en platspuit) en het gaat (nog een keer) mis, dan is er iemand “to blame”.

 4. @wilhem T: de titel ‘gevaarlijke gek’ is niet voorbehouden aan de bewoners van een tbs-kliniek. Sterker: de moordenaars van de toekomst wonen ‘as we speak’ gewoon naast ons. In huizen met ramen die stuk kunnen als je zoontje er een bal door schopt.

 5. Vooral met je reactie op Wilhelm T sla je (wéér) de spijker op z’n kop…

  Ben hier vandaag voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst! Werd nieuwsgierig door je tweets…

 6. Agossie, wat een zielige crimineel, die ‘normaal best rustig is’. En die wordt lastig gevallen door die gemene rechter die hem loopt te ’treiteren’ met zijn vragen.

  Chris, wanneer open je eens je linkse ogen en zie je de waarheid onder ogen? Dit soort mensen verdienen de titel ‘mens’ niet, het zijn beesten en monsters. Die hebben al hun rechten verspeeld op het moment dat ze de fout ingingen.

  Wat heeft deze gedaan: Gemoord? Verkracht?

  Hoe dan ook: zelfs levenslang is nog te mild voor dit soort gekken. Zeker gezien het Nederlandse rechtstelsel, waar hij vrolijk de vierdaagse mag meelopen, en in een luxe cel verblijft met airco, porno en spelcomputer, luxe sportfaciliteiten enz.

  En de nabestaanden? Die staan met lege handen en krijgen vaak nog een trap na van justitie.

 7. @WB Hulskemp: nu schets je wel een heel somber beeld. Niet alle tbs’ers zitten in ‘een cel’ (eigenlijk een kamer) hoor. Er zijn er ook die gewoon tussen ‘ons mensen’ in een normale open kliniek zitten. Tussen de verslaafde en zwaar gestoorde medemens die allemaal na een korte of lange behandelduur weer de maatschappij in mogen.

 8. Is er ergens waar je het predikaat rechts weer in kunt leveren? Ik beschouwde mijzelf altijd als sociaal-rechts. Na enige maanden lezen van dit blog, blijk ik gewoon conservatief-links te zijn.

  Tenminste, als we hard-core rechtse reageerders hier mogen geloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *