Baudet laat zijn kiezers vallen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels achter de rug en ondanks dat we volgens sommigen in een ‘dictatuur’ leven, zijn ze zonder problemen verlopen. Voor Forum voor Democratie was het geen onverdeeld succes. Nergens wist de partij potten te breken. Partijleider Baudet is vooral druk met dwars doen en dat gaat ten koste van zijn kiezers.

In Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Urk en Utrecht wist FvD geen zetel te scoren. In Amsterdam ging de partij van Thierry Baudet van drie naar één (rest)zetel. In vrijwel alle gemeenten waar de partij meedeed, kwam men niet verder dan een schamele zetel, waardoor een zeer bescheiden rol in de marge overblijft. Baudet zelf moest erkennen dat hij er ´meer van had verwacht´.

Een ontgoochelde lijsttrekker in Urk ging een stuk verder. Hij noemde Baudet na de verkiezingen ‘een complete wappie die niet kan luisteren en alleen maar bezig is met zichzelf, met twitteren en het verkopen van zijn boeken’. Ook landelijk blijft het kwakkelen, in de peilingen komt FvD niet verder dan vier zetels, waar er in 2021 nog acht werden behaald.

De schamele resultaten in verhouding tot eerdere overwinningen (bijvoorbeeld in 2019 bij de Provinciale Verkiezingen waar de partij de grootste werd) heeft FvD vooral aan zichzelf te danken. In een tijdperk waarin best veel mensen voor een politieke partij zouden willen kiezen die oog heeft voor de ‘gewone man,’ mag dat een verrassing heten.

Spoken

Er zijn genoeg problemen voor de inwoners van ons land, maar Baudet is veel te druk met zaken waar de meeste mensen of niet meer mee bezig zijn of radicaal anders over denken. Met pro-Russische uitspraken en een enorme hang naar complottheorieën voert de notoir dwarse Baudet vooral een gevecht tegen zichzelf. Hij jaagt op spoken die voor de meeste mensen niet bestaan en verdoet zijn tijd liever met een brak boek vol taalfouten over het corona-tijdperk.

De lijsttrekker in Middelburg, partijideoloog Martin Bos, was er in de aanloop naar de verkiezingen al bang voor; de bizarre uitspraken van Baudet over Poetin en het conflict in Oekraïne zouden wel eens ‘ten koste kunnen gaan’ van het binnenhalen van genoeg stemmen. En dat is ook precies wat er gebeurde. Het was dankbaar voer voor de politieke vijanden van Baudet en zorgde voor een niet meer te overbruggen afstand tussen Baudet en zijn gematigde kiezers.

Forum voor Democratie leeft vooral bij de gratie van Thierry Baudet. Hij is de onbetwiste leider en een man die alleen nog maar met ophef zichzelf in de kijker speelt. Die tactiek heeft echter ook een keerzijde. Zijn houding jegens de oorlogszuchtige Russische leider Vladimir Poetin (‘een prachtige kerel’ die ‘mild’ opereert in Oekraïne) heeft bij veel mensen kwaad bloed gezet.

Vaccineren

Maar dat is niet het enige. Zo’n beetje ieder weldenkend mens snapt inmiddels wel dat het vaccineren van de Nederlandse bevolking de voornaamste oplossing is geweest om uit de corona-ellende te komen. Toch blijft Baudet (die als een van de eersten een lockdown voorstelde) volhouden dat mensen zich niet moeten laten inenten.

Sterker: nog altijd prijkt een vastgemaakte tweet boven zijn tijdlijn waarin hij stelt: ‘wat je ook doet, neem het vaccin niet’.

Een bijna suïcidale houding tegenover kiezers die zelf inmiddels ook wel inzien dat dit een nogal bizar en potentieel zelfs fataal advies is. Dezelfde kiezers overigens die trouw wel hun prik zijn gaan halen, getuige de hoge vaccinatiegraad in Nederland. De tegendraadsheid waar sommige kiezers van houden, is als een boemerang teruggekomen.

Holocaust

Dit past in de lijn die Baudet de afgelopen jaren heeft gevolgd. Door bijvoorbeeld de coronapas te vergelijken met de ‘Holocaust’ (inderdaad, tussen aanhalingstekens), door te blijven bazelen over donkere krachten die de Nederlandse samenleving ‘ondermijnen’, door openlijk de meest waanzinnige complotten te verspreiden en door te blijven flirten met buitengewoon dubieuze extreemrechtse figuren en partijen.

Forum voor Democratie zou juist kunnen profiteren van een tijd waarin niet alleen de lagere, maar nu ook de middeninkomens te maken krijgen met exorbitant stijgende kosten en de gevolgen van veel te ver doorgeschoten neo-liberaal beleid. Steeds meer kiezers worstelen van dag tot dag om het hoofd boven water te houden en Baudet zou die kiezers tegemoet kunnen treden met concrete plannen die erop zijn gericht om de samenleving leefbaar te houden voor iedereen.

Een reddingsboei, als het ware. Een goede reden om op hem te stemmen.

Diametraal

Maar Baudet is veel te druk met zich diametraal opstellen tegenover de zittende macht, ook als dat zal betekenen dat hij met standpunten komt waar ieder weldenkend mens met zichtbaar gemak doorheen kan prikken.

Tijdens de afgelopen verkiezingsavond verzuchtte Jasper van der Voort, landelijk FvD-campagneleider, ‘dat de hele wereld soms tegen ons lijkt te zijn’. Een waarschijnlijk terechte constatering, ware het niet dat Baudet er in woord en gebaar willens en wetens ook waarlijk alles aan doet om die wereld tegen hem te laten keren.

Nog niet zo heel erg lang geleden verkondigde Baudet in een ware overwinningsroes dat hij de volgende premier van Nederland zal worden. De ‘Uil van Minerva’ had het luchtruim gekozen en zou spoedig regeren over de Nederlandse velden. Niets is echter minder waar. De uil zit in een hoge boom, braakt af en toe een rare complotbal uit en is vooral druk met dwars doen om het dwars doen.

Vijver

Kiezers zijn niet gek, ze kiezen een partij omdat ze menen dat die partij tegemoet kan komen aan wat ze willen en nodig hebben. De vijver complotfanaten en wappies waar Baudet maar halsstarrig uit blijft vissen bestaat, maar is ondiep en klein. Als hij echt macht wil vergaren, dan zal hij op de proppen moeten komen met oplossingen voor bestaande problemen. Beleid voor mensen die iedere dag moeten leven met een slinkende portemonnee.

Zo langzamerhand begint duidelijk te worden dat het Baudet helemaal niet te doen is om politieke macht. De politiek is voor Baudet slechts een podium en een verdienmodel. Zonder beleid waar mensen wat aan hebben, blijft hij die rare circusact waar we alleen iets van horen bij de zoveelste bewust gecreëerde oppervlakkige ophef.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

 

Delen