Betrapt door je eigen TomTom

 

De wereld lijkt steeds comfortabeler te worden. We omringen ons met allerlei luxe gadgets, waardoor we in staat zijn om op elk moment contact te maken met anderen of met de informatie die we nodig hebben.

Zat je vroeger als automobilist  nog ongemakkelijk met een onhanteerbare kaart op je kniëen te zoeken naar je bestemming of te luisteren naar de paniekerige stem van je passagier, tegenwoordig hoor je relaxt de altijd rustige en zelfverzekerde stem van je TomTom aan.

Maar omdat elk voordeel zijn nadeel hep, zit er ook hier een addertje onder het gras. Al die digitale snufjes kunnen je net zo goed flinke problemen bezorgen.

Daar moest ik gisteren aan denken tijdens een rechtzaak tegen drie Roemeense skimmers. De Roemenen waren in het Noorden druk in de weer geweest met het manipuleren van betaal-automaten. Kort en goed: u en ik gaan pinnen en de Roemenen lezen uw kaart uit om er later met behulp van een blanco pas een kopie van te maken.

En u maar denken hoe het kan dat er ineens duizenden euro’s van uw rekening vliegen.

Het trio deed er de hele rechtszaak hartgrondig het zwijgen toe, maar moest toch tandenknarsend aanhoren welk bewijs justitie kinderlijk eenvoudig in de schoot geworpen kreeg.

Uit de gegevens van de TomTom van de heren kon justitie  namelijk zonneklaar de routes van hun woonadres naar de gemanipuleerde bankautomaten halen.

Tsja. En doe dan nog maar eens een beroep op het toeval.

Uiteraard beschikte justitie niet alleen over de TomTom gegevens. Ook de mobiele telefoons van de heren gaven na uitgebreide bestudering precies aan langs welke zendmast ze op welke dag hadden gereden.

Ontkennen is een vak en ik heb al heel wat staaltjes voorbij zien komen in de bijna negen jaar dat ik dit werk doe.

Maar hier heeft ontkennen geen enkele zin meer.

Dan kun je er inderdaad maar beter het zwijgen toe doen.

Delen

0 reacties

 1. Ik ben in dit geval wel blij met die digitale snufjes die inbreuk op je privacy maken. Anders waren deze lieden vermoedelijk nooit veroordeeld.

 2. @Jaap: en dat is nou precies het argument waarmee de regering de burger over de streep wil halen om dat GPS-kastje voor de kilometerheffing te laten plaatsen. Dat het er ook weer veiliger van wordt! Drogreden natuurlijk, maar toch!

 3. Pingback: Tweets that mention Betrapt door je eigen TomTom « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 4. Niet de eerste en zeker niet de laatste die tegen de lamp lopen door digitaal/electronisch bewijs.
  George Orwell`s 1984, big brother is watching you, de realiteit. Science fiction word steeds minder fiction. Goed aan de ene kant (zoals nu), maar onwenselijk aan de andere kant (say goodbye tegen privacy).
  Waar liggen in deze onze prioriteiten?
  Ik heb niets te verbergen, maar toch voelt het ongemakkelijk als al je gangen nagegaan kunnen worden.
  Conclusie: Wil je wat uitvreten! Laat je GSM thuis en reset je Tom-Tom door er even de stroom van af te halen.

  @P@t, slechts een stukje zilverpapier of een stoorzendertje, dat doet wonderen. Dat `kilometerheffing-kastje` is nu al gedoemd te mislukken. Niet voor de eerlijke mens, die betaald netjes, maar er is zoveel mogelijk dit te saboteren zonder bewijs achter te laten. Slechts een zielige poging van de regering om het Nederlandse volk nog meer te knechten en uit te knijpen, dan het al doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *