Bewust kindermisbruik of sexsomnia?

In de nacht van 30 op 31 oktober gaat het mis in de slaapkamer van een kleine stad ergens in Nederland. Een meisje van dan 11 jaar oud voelt dat haar vader aan haar zit. Dat hij haar betast op plekken waar vaders niet dienen te komen. In de ochtend stuurt ze haar moeder een zeer verontrustend appje. Maar is het meisje wel opzettelijk misbruikt? Of is er iets anders aan de hand?

Ze was na de scheiding graag bij haar vader. Hij was belangrijk voor haar. Ook naast hem slapen in het grote bed was, zoals ze dat zelf verklaarde, ‘heel erg fijn’. Tot die nacht waarop alles anders werd. Die nacht waarin ze voelde dat hij met zijn vinger bij haar naar binnen ging. Ze kon geen kant op want haar mobiele telefoon had een nachtvergrendeling en daarom kon ze niemand bellen om haar te komen halen.

Appjes

Toen ze in de ochtend een appje stuurde aan haar moeder of ze weg mocht bij pappa omdat hij aan haar poes had gezeten, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Op blote voeten en zonder jas verliet ze het huis, opgehaald door haar moeder. Ze durfde haar schoenen niet eens meer te pakken uit de slaapkamer van de man die tot voor kort alles voor haar was.

Nog diezelfde dag kreeg de vader een appje van zijn ex. Dat zijn dochter is opgehaald en hij maar eens goed na moest denken over wat hij had gedaan. Zijn reactie was opvallend:

‘Oh nee, ik had nooit verwacht dat het met haar zou gebeuren’

Sexsomnia

Het verhaal van de vader klinkt op het eerste gezicht als een vergezocht excuus. Hij denkt namelijk dat er sprake is van sexsomnia. Een soort slaapstoornis waarbij je seksuele handelingen verricht waar je je op dat niet moment van bewust bent. Hij had nooit eerder van de term gehoord, maar zijn vader wees hem aan de hand van het verleden op de mogelijkheid.

In zijn eigen verklaring kwam het ook enigszins naar voren. ‘Ze maakte mij wakker en toen keek ik naar haar en dacht: er klopt iets niet. Er is iets. Maar ze zei dat er niets aan de hand was’

Een flauw excuus, zou je denken, maar twee van zijn exen zeggen in verklaringen dat dit gedrag ook bij hen gebeurde. Al gaf zijn laatste ex aan dat hij misschien ook wel deed alsof. Een verklaring die de man zelf weerspreekt: ‘dat heeft ze nooit tegen mij gezegd, daar komt ze nu mee’

Onderzoek

Tijdens zijn rechtszaak betitelde de officier van justitie de verklaring van de vader als ‘niet aannemelijk’, zo werd hij op een gegeven moment wakker en toen hij weer ging slapen begon hij opnieuw met handtastelijkheden. Maar specialistisch onderzoek is er niet gedaan naar de vermeende stoornis. De officier eiste onverkort een celstraf van 20 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank merkte nog op dat het misschien wel raar is als je weet dat je in je slaap dingen probeert en toch je dochter naast je laat slapen. Iets wat de verdachte weersprak: ‘Ik had nooit gedacht dat het met mijn dochter zou gebeuren’.

Nu kun je van alles vinden van deze zaak, maar feit is dat er geen onderzoek is verricht naar de specifieke stoornis. De advocaat van de man heeft er niet om gevraagd en de officier heeft er ook niet om verzocht. Je kunt dus een oordeel of mening hebben over het ‘alibi’ van de verdachte, maar je kunt als je het zuiver wil houden ook niet zeggen dat het helemaal een flauwekulverhaal is. Simpelweg omdat je een stoornis nu niet uit kunt sluiten.

Mentaal

En dan is er nog iets. De dochter van 11 kampt met grote mentale problemen door het incident. Ze is zichzelf niet meer, had zelfmoordgedachten, sneed zichzelf om nog iets te kunnen voelen, kan zich niet concentreren op school en slaapt altijd samen met haar zusje omdat ze anders te bang is. Ze wil heel graag een contactverbod en een locatieverbod omdat ze nu het idee heeft dat ze de man ooit weer ergens tegen kan komen. Alleen al dat idee beperkt haar enorm in haar leven.

‘Mijn leven is een grote puinhoop. Ik voel 100% angst en onzekerheid. Ik haal slechte cijfers. Ik zit voor mijn gevoel in een kooi. Hij heeft de sleutel van mijn leven weggegooid. Ik wilde zelfmoord plegen en daar is hij de oorzaak van, Mijn hoofd zit te vol om huiswerk te maken. Ik heb een tijdje in mijzelf gesneden om mij beter te voelen. Mijn zusje slaapt al maanden bij mij omdat ik bang ben’

De gevolgen voor de aangeefster zijn dus groot. Ze nam een slachtofferadvocaat in de armen om een schadevergoeding te eisen van de man die ze niet meer haar vader wenst te noemen. Het dragen van zijn achternaam is haar te veel geworden.

Slachtofferadvocaat

Het was dan ook de slachtofferadvocaat die tijdens de zitting haar verbazing uitsprak over het gegeven dat de vader helemaal niet is onderzocht op de aanwezigheid van de slaapstoornis sexsomnia. Als er inderdaad een stoornis aanwezig zou zijn, dan zou dat volgens haar wel het een en ander uitmaken voor het verwerkingsproces van de dochter.

De advocate lichtte haar stelling niet toe, maar de antwoorden laten zich raden. Het maakt vermoedelijk nogal een verschil of je door het leven moet met de gedachte dat je vader je opzettelijk heeft misbruikt of dat hij aan je heeft gezeten terwijl hij daar niet bewust voor koos. Dat het een gevolg was van een aparte slaapstoornis en hij dus niet jou specifiek op de korrel heeft gehad of je bewust iets aan wilde doen.

Tussenvonnis

De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen in de zaak en ergens zou het helemaal geen slecht idee zijn als ze in een tussenvonnis tot het besluit zouden komen om de verdachte te onderzoeken. Van groot belang voor de waarheidsvinding, maar het zou ook kunnen betekenen dat een meisje dat nu zwaar gemankeerd door het leven moet, wellicht iets lichter verder kan.

Ik ben bepaald geen expert in het verwerken van trauma’s, maar als de uitkomst zou zijn dat je vader je niet opzettelijk wilde misbruiken, maar dat dit het gevolg is van onbewuste handelingen die hij zijn slaap verricht, dan zou dat lijkt mij vermoedelijk toch een stuk schelen in de verwerking.

Canada

Slaapseks is in de bijbel van de psychiatrie (de DSM5) opgenomen als een erkende aandoening. Slechts 1% van de mensen zou het hebben, waarbij de stoornis bij mannen ongeveer dubbel zo vaak voorkomt als bij vrouwen. In de juridische wereld is de stoornis nauwelijks doorgedrongen. In 2005 werd de Canadees Jan Luedecke vrijgesproken van het misbruiken van een vrouw omdat hij aan sexsomnia leed. Luedecke verklaarde tijdens zijn strafproces dat hij soortgelijke ervaringen had gehad met vriendinnen.

Onderzoek

Of een onderzoek in de strafzaak rond het 11-jarige meisje mogelijk is, is niet te zeggen. Maar er liggen wel verklaringen van soortgelijk gedrag in het verleden en mogelijk zou juist het slachtoffer gebaat zijn bij het besef dat haar vader misschien wel niet opzettelijk handelde. Hoe je ook denkt over het gedrag van de man (waarom in bed slapen met je dochter als je kennis hebt van eerdere rare ervaringen met vrouwen?), in het strafrecht draait het wel om opzet. Om de vraag of iemand willens en wetens handelde. De vraag is echter of de rechtbank een dergelijk onderzoek nog zal bevelen. Ik vermoed van niet en daarmee ligt de weg open voor een veroordeling.

Waarbij de vraag wat er nou precies in die nacht van 30 op 31 oktober gebeurde en vooral: met welk motief, toch onbevredigend in het luchtledige blijft hangen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Delen