Brandende masten: de terreur van complotwappies

Ik heb op mijn website in de afgelopen jaren meerdere verhalen geschreven over het gevaar van complotdenkers. Soms krijg je dan de reactie: het zijn kansloze malloten op zolderkamertjes, ze zijn ongevaarlijk. Vergis je niet. Complotdenken levert wel degelijk concreet gevaar op. Dit verhaal gaat over drie complotwappies in Nederland.

Het is u vast niet ontgaan, de afgelopen dagen zijn meerdere zendmasten in de brand gestoken. In Brabant, Rotterdam en Groningen. Bij een vernielde zendmast in Deurne liet het motief zich niet moeilijk raden, op de kastjes bij de zendmast stond vers en groot ‘Fuck 5G’ geschreven.

Het verzet tegen 5G is niet nieuw en het is nog de vraag wie er achter de brandstichtingen zitten en wat hun motief is. Maar de coronacrisis heeft het verzet wel een nieuwe dimensie gegeven. De al veel langer bekende complotdenkers zijn er razendsnel op gesprongen: het coronavirus is niet dodelijk, het is de straling van 5G waardoor mensen nu sterven.

De echte complotwappies laten het niet bij deze bizarre theorie (op enkele testlocaties na is er nog helemaal geen 5G-netwerk in Nederland), ze gaan nog een stuk verder en roepen openlijk op om zendmasten te vernielen of in de brand te steken.

Voor de duidelijkheid. Ik maak onderscheid tussen complotdenkers en complotwappies. Complotdenkers zijn mensen die extreem wantrouwend staan tegenover machthebbers. Hoewel ze doorgaans erg doordraven en niet erg rationeel denken (zo laten ze bewijs voor het tegendeel van hun stellingen altijd weg), proberen ze in de kern nog wel weg te blijven van al te bizar ophitsend gedrag.

Complotwappies vormen een andere categorie. Ze hebben liegen en bedreigen tot kunst verheven en deinzen er niet voor terug om in één artikel zes compleet tegenovergestelde stellingen te poneren. Zij zien in alles een complot van de baby’s etende plunderelite en verwachten dat de wereld spoedig zal worden vernietigd door een planeet die zich nu nog verschuilt achter de zon. Complotwappies hopen zonder uitzondering vurig op mondiale chaos.

Mafkat

Nederland kent een aantal full-blown complotwappies en de meest actieve is wel de wegens opgelegde celstraffen en schulden naar Ierland gevluchte Micha Kat. Door criticasters steevast Mafkat genoemd. Toen de Volkskrant hem ooit ‘de ongekroonde koning van het gekkenhuis’  en ‘een paranoïde gek‘ noemde, stapte Kat woedend naar de rechter. Die meende echter dat de krant ‘voldoende aanleiding‘ had voor deze waardeoordelen.  Au.

Deze voormalige journalist springt op iedere crisis, doorgaans op niet-bestaande. Ook Kat heeft de coronacrisis ontdekt. Eerst was het virus een hoax, bedacht door de New World Order om Trump pootje te lichten. Daarna was het ineens een middel van de ‘pedoplunderelite’ om de bevolking uit te moorden (hoe dat kan met een hoax is alleen voor complotwappies duidelijk). Niet veel later was het weer helemaal niet het coronavirus waardoor mensen kwamen te overlijden, maar 5G.

Bent u er nog?

Zoals we van Micha Kat kennen, gaat alles in de overdrive en in hoofdletters. Tot aan letterlijke oproepen om zendmasten aan te vallen. Volgens Kat is het in de brand steken van zendmasten ‘gerechtigde zelfverdediging’. Het is een bekend patroon. Kat heeft mensen al opgeroepen om politici het land uit te jagen, het pand van de Telegraaf te bestormen, journalisten lastig te vallen, het gebouw van de NOS binnen te vallen etc. etc.

Kat is het perfecte voorbeeld voor de theorie dat sommige complotwappies vooral eigen falen ‘externaliseren’. Hij begon zijn loopbaan nog aardig als freelancer voor NRC, maar raakte onder invloed van wanen en een angststoornis al snel volledig van het pad. Wat volgde, was een lange reeks schandalen. Bommeldingen, doodsbedreigingen, vernielingen, ontkenning van de Holocaust, antisemitische beledigingen van een joodse advocaat, smaadschrift en kinderporno op zijn eigen website. Om er slechts een paar te noemen.

Door meerdere veroordelingen en het gegeven dat hij nergens meer aan de bak kwam, raakte Kat verbitterd en rancuneus. Hoewel hij de opgelegde celstraffen geheel aan zijn eigen acties te danken had, keerde hij zich tegen alles en iedereen. De rechtspraak, het Openbaar Ministerie, advocaten (waaronder zijn eigen) en journalisten. Zijn eigen falen was niet van hem, maar van anderen. Hij maakte van zichzelf een slachtoffer, omdat hij het daderschap niet aankon.

Dat patroon was en is hardnekkig. Toen hij door een doodsbedreiging aan het adres van Telegraaf-journalist Bart Mos uit de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ)  werd gezet, was de NVJ zijn vijand. Opvallend, want de NVJ steunde hem ooit met 5000 euro in een procedure tegen oud-rechter Westenberg. Toen ik schreef over zijn veroordelingen, was ik natuurlijk de dader, omdat ik ‘in opdracht van de Staat en de pedofielen‘ hem kapot moest schrijven. Het patroon strekt zich uit over vele jaren.

Kat is gebaat bij chaos. Omdat zijn eigen leven een lange lijdensweg is geworden, in een zelfgekozen isolement, moeten anderen ook lijden. Dat verklaart zijn steun aan de Gele Hesjes (vooral in Frankrijk waar het de samenleving ontwrichtte), zijn oproepen tot geweld tegen journalisten en de overheid en zijn inzet om mensen zendmasten aan te laten vallen. Kat is het jongetje dat zijn klasgenootjes online ophitst om iets te vernielen, terwijl hij zelf buiten schot wil blijven.

Erik Groenendijk

Dan hebben we nog docent Erik Groenendijk (ja, dat leest u goed, de man is docent op een vmbo-school). Hoewel hij nauwelijks tot geen bereik heeft, plaatst hij dagelijks video’s op zijn YouTube-kanaal. Groenendijk had ooit een vrouw en drie kinderen, maar hij ziet zijn eigen nakomelingen al jaren niet meer omdat zijn vrouw de benen nam. Daarom heet zijn website ook Stop PAS familiedrama NU. Niet geheel toevallig koos hij voor de toevoeging familiedrama. In een gesprek met de wijkagent vertelde hij op onheilspellende wijze over de door hun vader vermoorde Ruben en Julian.

Groenendijk was tot voor kort vooral bekend van schokkerige video’s, waarin hij de lucht filmde en schreeuwde tegen ‘psychopatenpiloten’ die met hun ‘barium, strontium en troepium’ de bevolking vergiftigden en probeerden uit te moorden. Ook was hij zeer actief in de Gele-Hesjesbeweging. Onlangs sprong hij op de 5G en corona-trein. In een recente en tamelijke ontluisterende video is te zien hoe Groenendijk brandweermensen lastigvalt met zijn theorie, terwijl zij net een overleden bewoner uit zijn huis tillen. Volgens Groenendijk gaan mensen dood aan 5G en dat moeten de brandweermensen die gewoon hun werk doen natuurlijk wel even weten. Uiteindelijk haalde YouTube één van de de weerzinwekkende video’s weg.

Groenendijk shopt vlammen en explosies op beelden van zendmasten. Dan weet u het wel.

Dienie Kars

Dan hebben we nog Dienie Wakker. Opnieuw iemand met weinig bereik, maar wel perfect passend in de categorie ‘complotwappies’. Dienie Wakker heet in het echt Dienie Kars (als kind kreeg ik in een Moederschip de opdracht mee om de bevolking te informeren) en haar verhalen op Facebook zijn zo bizar, dat velen denken dat Dienie slechts een parodie is.

Dat is niet zo. We kennen Dienie Kars al langer. Dat begon toen ze meerdere webshops online had, waarbij ze onder meer vogelhuisjes verkocht, maar niet leverde. Veel mensen raakten gedupeerd en zagen hun geld nooit meer terug. Inmiddels is ze vooral in kleine kring bekend van haar theorie dat de duisternis spoedig het licht zal verjagen, dat planeet X de Aarde zal vernietigen en 5G verantwoordelijk is voor de doden in de coronacrisis. Dienie voorspelde voor 7 april tot en met 10 april een complete blackout, waarbij niemand meer het internet zou kunnen gebruiken en alleen Trump nog op de televisie te zien zou zijn…

Ook Dienie Kars deinst niet terug voor een oproep tot geweld. Op haar Facebook-pagina plaatst ze teksten waarbij de brandstichters ‘helden’ worden genoemd. In video’s gemaakt vanuit haar auto zien we zendmasten die volgens Kars nieuw zijn. Wat Kars betreft moeten we allemaal gedwongen binnen blijven omdat de overheid dan snel overal 5G-masten neer kan zetten. De 1,5 meter afstand tussen mensen is bedacht door Rutte om mensen zo beter aan te kunnen stralen met 5G en te kunnen doden.

 

Ik bespreek hier slechts drie mensen die opvallen, maar er zijn er nog veel meer. Martin Vrijland, Wim Dankbaar, Sandra Vogelaar, Janet Ossebaard, Nico van den Ham, Rogier Hop, de site Niburu, Robert Jensen. Teveel om op te noemen.

Deze drie personen staan wat mij betreft echter behoorlijk synoniem voor echte complotwappies. Ze zijn allemaal in aanraking gekomen met grote teleurstellingen en verdenkingen (of zelfs veroordelingen) in hun leven en hebben een manier gevonden om hun daderschap om te buigen in slachtofferschap.

Secretaris Jan Willem Nienhuys van Stichting Skepsis (de organisatie die kritisch kijkt naar ‘buitengewone’ beweringen) kwam in het AD ooit tot een aardige constatering. ,,Mensen die complotten verspreiden zijn allemaal kleine sekte-leidertjes. Vaak zijn het mensen met een lage sociale status die op deze manier aandacht zoeken. Ze zijn soms maatschappelijk teleurgesteld en zoeken naar een groter plan of grotere macht, iets waardoor ze anderen de schuld kunnen geven van hun falen.”

Coping

Psychologen zouden dit een ‘coping strategie’ noemen en dat zien we veel terug bij complotwappies. Het eigen daderschap vereist namelijk het nemen van verantwoordelijkheid (ik heb iets verkeerd gedaan) en dat is bij deze mensen een brug te ver. Met het slachtofferschap ontkomen ze aan de plicht om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Alles ligt immers altijd aan de ander.

De eigen frustratie over mislukkingen in het leven worden weggestopt en vervangen door een vals idee ‘heel bijzonder’ te zijn. Zo noemt Micha Kat zichzelf een verlosser en gedraagt Dienie Kars zich als een ‘visionair’.

Dat aspect zien we veel vaker terug bij complotwappies. Ze hebben zelf goed door dat ze niet heel veel van hun leven maken en bedenken dus een eigen status. Op zich is dat niet zo heel erg, een ieder kiest zijn eigen strategie immers om met de harde werkelijkheid om te gaan. Wat wel zorgwekkend is, is dat deze mensen vaak een grote wens hebben tot algehele chaos in de wereld. Het principe waarbij het eigen leed ook anderen moet treffen, juist om het eigen leed maar niet meer te hoeven zien en erkennen.

Die dynamiek zorgt voor oproepen tot geweld en helaas zien we ook nu dat er schapen zijn die dit niet alleen denken, maar ook in de praktijk brengen. Zoals de complotgedachte dat kinderen worden misbruikt in een pizzeria in Washington er ooit voor zorgde dat een man een geladen vuurwapen op een medewerker in het restaurant richtte en in de vloer schoot, leidt de gedachte dat 5G dodelijk is vermoedelijk tot branden in voor de hulpverlening essentiële zendmasten.

Ik zeg het daarom nog maar eens een keer. Neem complotdenken serieus, er zijn verdomd veel mensen gevoelig voor bizarre gedachten en hitsende complotwappies staan klaar om de schade te maximaliseren.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen