Breivik is een van ons

Geweld is niet van ons. Het is altijd van de ander. Wij zitten zo niet in elkaar. Zij wel. Anders Breivik is op dit moment de verpersoonlijking van het kwaad. Dat lijkt erg. Maar het is eigenlijk nog veel erger.

Hij is helemaal niet gek. Wij zijn allemaal een beetje Anders Breivik.

Het drama in Oslo is in het groot wat we met enige regelmaat in de media terug kunnen lezen. Overvallers zijn laf. Moordenaars monsters. En vieze zwembadmeesters beesten.

Lekker overzichtelijk. Zij zwart. Wij wit.

Breivik is een verwarde, zieke geest. Dat vinden wij. Dat concluderen wij. Omdat hij zomaar onschuldige mensen om het leven brengt. Dat doen wij niet. Wij normale mensen.

Misschien komt het omdat ik duizenden daders voorbij heb zien komen. En gezien heb dat ze vaak maar weinig verschillen van u en ik.

Maar ik heb me vanaf het begin mateloos gestoord aan de repeterende prietpraat van de volksmond.

Hoezo gek?

Een man die jarenlang alles op alles zet om zijn punt te maken. Zijn leven inricht naar dat ene doel. Een doel waar hij ruim 1500 pagina’s lang direct en indirect over schrijft.

Een man die een daverende klap achterlaat in een grote stad in Noorwegen. Om vervolgens doodleuk anderhalf uur huis te houden op een eiland vol met jongeren.

Een man die zich als de politie arriveert, laat arresteren. Omdat zijn punt nog lang niet gemaakt is.

Die man is niet gek. Die weet heel goed wat hij doet en waarom hij het doet. Een man met een ideaal. Iets om voor te strijden.

Iemand die denkt het gelijk volledig aan zijn zijde te hebben en de bereidheid heeft om dat gelijk uit te dragen. Hoe een ander daar ook over denkt. Welke nuance er ook tegen in te brengen is. Hoeveel kritiek er ook in aantocht is.

Gevaarlijk. Dat zeker. Maar gek?

Dit is wat hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle er onlangs over zei:

“Er staat in zijn manifest niks raars waardoor je zegt, hé, hij heeft een persoonlijkheidsstoornis, hij is een psychopaat. Hij heeft een eenzelvige vader, zijn ouders zijn twee keer gescheiden,
maar dat komt, zeker in Scandinavië, vaker voor. Hij heeft geen Asperger, hij heeft misschien wat autistische trekken, dat is alles. En ja, megalomaan, dat is dat je het hoog in je bol hebt, zo bezien is elke idealist megalomaan. Hij pleegde geen ultieme daad, hij wil juist graag vertellen over zijn daad, als een politicus is hij op zoek naar een podium. Was het maar zo makkelijk dat hij een gek is, een duivel. Dan gaat het niet over ons. Maar het gaat wél over ons. Dit zijn daden die
door normale – tussen aanhalingstekens, wat is normaal? – mensen gedaan kunnen worden. Hitler en Stalin waren ook geen rare mensen, maar mensen die op ons lijken, die tot onze vriendenkring behoren.”
(Bron: Trouw)

Natuurlijk is het beoordelen van iemands psyche op basis van een manifest niet meteen keihard bewijs te noemen. Je kunt je zelfs afvragen of een hoogleraar zich hier wel voor moet lenen.

Maar ik vrees dat hij een verdomd goed punt maakt.

En dat is meteen waarom Oslo eigenlijk nog veel enger is dan het nu al lijkt.

Anders Breivik is niet alleen.

Delen

34 reacties

 1. Wat ik het engst vind?
  Maar wie ben ik?
  Dat alles wordt goed gepraat door iemands verleden en slechte jeugd etc.
  Sorry maar deze man/jongen is in mijn ogen hartstikke ziek!
  Punt of geen punt!
  Als je een punt wilt maken en iets wilt duidelijk maken aan de maatschappij dan zijn daar andere manieren voor!

  Wat discutabel is , is hebben dergelijke mensen een afwijlking in de hersenen waardoor dergelijk gedrag onstaat.
  Er zijn onderzoeken geweest naar (volgens mij) het limbische deel in de hersenen dar de remmingen controleert.
  Maar dan nog…….

  Voor altijd opsluiten die zieke geest!

 2. Nou. Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Het lijkt alsof hier gesuggereerd wordt, alsof wij het allemaal in ons hebben om doelbewust 68 jongeren op een eiland af te slachten.

  De vraag is helemaal niet of hij gek is.

  De vraag is: hoe ga je om met iets wat volgens jou een nijpend probleem van de maatschappij is?

  De handen ineen slaan, of honderden ouders van hun kinderen beroven?

  Dát is de vraag.
  Gek.

 3. Waar je ook voorstaat welke aandacht je wil, je laat anderen daar niet voor boeten, je speelt niet met levens.
  Stel je voor dan is het einde zoek. Hij is zoek.

 4. @ Aka hij speelde niet met levens hij schoot ze domweg af!;)

  Hoe ziek ben je dan???
  Wat Chris schrijft ben ik het NIET mee eens, tenzij het satirisch is bedoeld???

  Ik zeg altijd een kat in het nauw maakt rare sprongen en zeg nooit NOOIT

  Ik denk dat ieder mens in principe tot doden in staat is, als je hem maar ver genoeg drijft!
  Zijn kinderen afslachten bv., etc. Wie weet wat een mens dan doet in een vlaag van verstandsverbijstering?

  Maar domweg eerst een hoop mensen doodschieten en vervolgens naar een andere locatie gaan en daar nog eens een 80-tal scholieren AFSCHIETEN, dat noem ik ziek!
  Dan draai je echt door!

  Dan heb je toch echt wel een aantal steekjes los!

 5. Er schijnen ook probelem te kunnen zitten inde frontal lobe = voorkwab?
  Tot de medische wetenschap dat helemaal heeft uitgevogeld…blijven we die problemen houden!

  Dan krijgen we het volgende: hoe te genezen?
  Brainchurgery? Dat zal nog HEEL LANG duren!
  We gaan toch niet weer terug naar electroschock therapie en andere middeleeuwse methodes.

  Men doet veel onderzoek naar allerlei lichamelijke ziektes, maar er zou meer geld moeten vrijkomen voor onderzek naar hersenen en neurotrnsmitters en de gevolgen ervan! 😉

 6. Er schijnen ook problemen te kunnen zitten inde frontal lobe = voorkwab?
  Tot de medische wetenschap dat helemaal heeft uitgevogeld…blijven we die problemen houden!

  Dan krijgen we het volgende: hoe te genezen?
  Brainchurgery? Dat zal nog HEEL LANG duren!
  We gaan toch niet weer terug naar electroschock therapie en andere middeleeuwse methodes.

  Men doet veel onderzoek naar allerlei lichamelijke ziektes, maar er zou meer geld moeten vrijkomen voor onderzek naar hersenen en neurotrnsmitters en de gevolgen ervan! 😉

 7. Ik heb ook een probleem met mijn impulsbeheersing (ADD), dat betekent nog niet dat ik in koelen bloede mensen ga afslachten. Komt bij, dat dit bepaald geen impulsieve daden waren!!! Sterker nog, zeker twee jaar voorbereid!!

 8. Sorry kreeg een foutmelding, dus dubbel bericht en allebei met typefouten! hihihi

  mz: onderzoek en neurotransmitters

 9. @ Marjan impulsbeheersing is iets anders dan het geen remmen hebben!
  Buitendat ligt het ook aan de graad van?
  Maar onderzoek daarna is nog in de kinderschoenen!

 10. @Xena impulsbeheersing en geen remmen hebben is toch wel een beetje hetzelfde! Je kunt er heel veel aan doen door je goed in te lezen en te weten wat je valkuilen zijn….
  Maar volgens mij heeft meneer Breivik vooral last van een narcistische persoonlijkheidsstoornis!

 11. Ik denk niet dat we allemaal tot het doden van een groep kinderen in staat zijn. Maar wel dat we iemand gek verklaren terwijl we veel en veel meer ‘potentiele’ gekken onder ons hebben dan we denken of vermoeden. Omdat dit soort ‘gekte’ dus voorkomt onder ‘normale’ mensen maar niet herkend wordt omdat diegene ‘normaal’ oogt. Persoonlijk denk ik ook dat dit soort ‘gekte’ meer voorgaat komen in de toekomst omdat we het ‘normale’ sociale leven, dus ook de ‘normale sociale controle’ weg is. Het was voor een groot deel van de mensen in Europa te benauwend en dat er sociale controle was, maar we kenden wel de ‘dorpsgek’ en ondanks dat het ‘de dorpsgek’ was, had iedereen wel een praatje voor hem of haar, ook al was dat vaak lacherig, ‘de gek’ had zijn aandacht. Tegenwoordig met al die aandacht die de ‘gewone man’ al krijgt via de media zoals internet, in combinatie met de vereenzaming van de mens in de maatschappij door het gebrek aan aandacht! moet je steeds gekkere dingen doen om de aandacht te vestigen op jezelf, je visie etcetera. En dat gebeurd ook op allerlei manieren; Neem vrouwen die naakt poseren op een kalender om een goed doel onder de aandacht te brengen, neem Breivik die met geweld zijn doel onder de aandacht brengt. Maar ik denk dat hij in het hele gebeuren dit mede heeft gedaan omdat hij eenzaam was/is en schreeuwt om aandacht. En dat zijn sociale omgeving er niet was/is in het reeele leven, niet kwam in het virtuele leven, dus dan dit. Maar ja, maar weer die eenvoudige gedachtenkronkels van de dame uit Benin wiens leven ook weer leefbaar is geworden op het moment dat zij internet kreeg en weer contact heeft met de buitenwereld…..Dus internet heeft ook zijn goede kanten om sociale contacten te hebben, maar we blijven tastbaar een luisterend oor nodig hebben naast FB ent Twitter en er zijn hele groepen ‘blanken’ in Europa die dit nauwelijks meer hebben met de intergratie van internet in de maatschappij.

 12. Er was een tijd dat mijn oma in staat was haar kinderen aan te gegeven omdat die niet ‘zuiver’ waren.
  Zij was ook zeker niet alleen.
  Of persé gek.
  De mens is tot rare daden in staat zonder dat daar de ‘logische’ medische redenen voor hoeven te zijn.

  Ik las laatst nog dat iemand beweerde dat we al in oorlog zijn.

  Denk daar aanstaande 4 mei nog maar even over na.

 13. Misschien kan er in de commentaren rekening mee worden gehouden dat zijn daad een weloverwogen politieke aanslag was om het huidige en toekomstige kader van de Noorse PvdA om te brengen. Wat mij ook frappeert is dat veel comments zijn daden afkeuren, maar achter zijn ideeën staan. En er is nu een interessant blaming the victim mechanisme ontstaan: Breivik moest wel tot zijn daad komen, gezien de situatie rond islam en immigratie en de rol van de Noorse PvdA daarin, in Noorwegen. He, welke Nederlandse politieke partij heeft dit soort redeneringen ook in zijn ideologie. Er is wel degelijk een sterke verwantschap tussen Martin Bosma’s “Schijnelite van de Valsemunters” en Breivik’s manifest: beiden zijn uitingen van de zogeheten “Vienna School of Thought”.

 14. Je verteld hoe het is en dat veel mensen het niet willen geloven is begrijpelijk. Bedankt voor het vertellen van de waarheid.

 15. @ Chippie
  O ja? Vertelt Chris hoe het is? Dat moeten ze in Noorwegen dan direct weten!! Stuur jij het effe door?
  Wat is waarheid of wat is DE waarheid??

 16. Deze man is inderdaad niet gek, hij wist heel goed wat hij deed. Wel vind ik de vergelijking tussen zwart en wit, tussen ons en Anders Breivik. Deze man is gestoord (niet gek, maar gestoord).
  Het lijkt alsof je probeert zijn daden te doorgronden, te begrijpen. Maar geloof me, dat kan je niet. Ik kan geen greintje sympathie opbrengen voor een man die mensen zo genadeloos van het leven berooft.

 17. Geef die man gewoon geen aandacht. Ik vind niet dat hij dat verdient. De media zou zich meer moeten richten op positieve stukken. Er worden zoveel interessante boekwerken geschreven door auteurs die nou eenmaal niet zoveel impact hebben op een samenleving. Maar de media richt zich op het kwaad. Dat is triest.

 18. De man lijkt me gevoelsgestoord. Wanneer je zo vanuit je ratio handelt, dan speelt een gevoelsleven niet meer mee.
  Zulke mensen zijn er vast wel meer maar het hangt er dan ook helemaal van af wáár ze precies aan denken. Het is een vorm van zelfhypnose.Denk ik. In koelen bloede. Vreselijk!

 19. Ps.; Natuurlijk zit geweld in ons allemaal.Net als boosheid. Het is een oerdrift om te kunnen overleven bij gevaar.Iemand kan je boos maken, maar je bent wel zelf degene die boos wordt en die de keuze maakt om op die boosheid in te gaan. Of niet.
  Breivik heeft zijn boosheid net zolang gevoed tot haat jegens een politiek systeem en liet zich zelfs niet meer afleiden op de boot naar Utoya door een emotionele binding met iemand aan te gaan middels een gesprek. Mensen werden tot objecten, tot dingen en zo kon hij z’n slachtoffers maken. Onschuldigen,niet gewelddadig, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.Hij wil geen gevoel, hij wil erkenning en aandacht voor de gedachte dat hij de wereld een grote dienst heeft bewezen door zo ‘goed’ te doen. De zelfvoldane glimlach in de auto wijst daar m.i. op.

 20. Als er nu een causaal verband zou zijn tussen wat hij opschrijft in het manuscript en wat hij nu heeft veroorzaakt, zouden mensen die vinden dat deze man niet gek is, maar hooguit gestoord of dat hier sprake is van een politieke daad, het gelijk aan hun kant kunnen hebben. Dat verband van oorzaak en gevolg is er echter niet! Ik zou willen voorstellen dat we eerst stil moeten staan bij het verschrikkele leed wat de man heeft veroorzaakt aan de slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en de getuigen van deze drama’s. en het het aan de Noorse rechters over moeten laten wat zij van de verdachte vinden.

 21. Je hebt helemaal gelijk Ulfert,zo is het en zo zal het gaan. Maar zeg je nu eigenlijk ook niet min of meer dat we niet meer mogen nadenken of communiceren over de achtergronden van een drama wat ons allen zo diep geschokt heeft? Of vergis ik me dan?

 22. Wouter heeft gelijk, ook de media heeft een grote invloed in deze en zou meer aandacht moeten geven aan het positieve in de wereld! Werden we allemaal minder depressief en gingen mensen humanitaire dingen doen om aandacht te krijgen …

 23. Wat Marjan zegt: het is de reden waarom ik de Telegraaf als opstartpagina bij het ontbijt niet langer kon verdragen: zelfs het kleinste menselijke foutje wordt opgeblazen tot een zaak van immens belang en de laagste norm telt…

 24. De mens in zijn algemeen is inderdaad tot veel narigheid in staat, dat is te zien in landen als Rwanda,
  Misschien is de bio-industrie in Nederland ook een voorbeeld, van hoe weinig mededogen we hebben op het moment dat iets sociaal geaccepteerd is, en er geen straf op staat.
  Uiteindelijk is ons laagje beschaving maar heel dun.

 25. Misschien zaten onze voorouders dicht bij de waarheid met het gezegde: “Hoe groter de geest, hoe groter het beest.”

 26. Best wel grappig hoe Chris schrijft over hoe weinig Breivik van ons verschilt en hoe we dat niet graag horen; en hoeveel mensen in het gareel gaan en beweren dat hij helemaal niet zoals ons is.

  Denk eens na over de vele zinloze oorlogen die tot op deze dag gevochten worden, en hoeveel levens er daar koelbloedig vergoten worden door “normale” mensen die ook maar gewoon doen wat hun door hun “normale” leiders wordt opgedragen.

  En ja, België en Nederland hebben ook hun contingent in Afghanistan, niet? “Ja, maar dat is tegen de terroristen” in vijf, vier, drie…

 27. Mee eens wat Vegivamp zegt.
  Zo machtig zijn woorden dus. Het is maar net welke invloedrijke volksvertegenwoordiger ze uitspreekt en wie daarin geloven wil,vervolgens gehoor geeft aan die woorden door ze om te zetten in daden. Leiders; soms eerst zo aanbeden, later soms zo verguisd.

 28. Het is zo lekker simplistisch om iemand die je niet begrijpt als “ziek” voor te willen stellen. Natuurlijk is hij zo autistisch als een deur. De meeste mensen weten niet bepaald wat autisme eigenlijk echt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *