Brinkman in boevenpak

MET UPDATE  onderaan

PVV’er Hero Brinkman zou zich volgens de Telegraaf schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling van een barman.

Kan gebeuren.

Maar wat zou er gebeuren als we dit incident beoordelen aan de hand van het partijprogramma van de PVV? Wat als al die met bombarie aangekondigde maatregelen van de partij nu al werkelijkheid zouden zijn?

Het programma (de PVV noemt het overigens een visie) is helder.

Goedwillende Nederlanders willen bevrijd worden van de hoge criminaliteit in ons land. Zij willen gevrijwaard worden van het anti-sociale gedrag van criminelen. Zij willen vrij en veilig zijn in hun woning, in het openbaar vervoer, als zij uitgaan, sporten, hun beroep uitoefenen enz..’

De PVV staat dus een keiharde aanpak van de criminaliteit voor. De criminelen zullen het weten.

Wat betekent dat nu voor Brinkman?

Ten eerste zal hij bij een succesvolle berechting een deel van de proceskosten zelf moeten betalen. De PVV stelt, afhankelijk van het type misdrijf, een eigen bijdrage voor van tussen de 1000 en 5000 euro.

 De partij wil verder werkstaffen beperken en ook een poging tot een misdrijf moet dezelfde straf op kunnen leveren als het voltooide delict.

Mishandeling in het uitgaansleven.

Dat is volgens de eigen voorstellen een misdrijf waar de rechter een onvoorwaardelijke celstraf voor op mag leggen. Maar in ieder geval als absoluut miminum een werkstraf en een proeftijd van vier jaar bij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ik weet niet of en hoe hard Brinkman heeft geslagen, maar een vermeende vuistslag in het gezicht kan onder bepaalde omstandigheden best een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel opleveren. Het hoofd is kwetsbaar en Brinkman zal als oud-politieagent best weten hoe hij iemand moet raken.

En stel nu eens dat de dronken Brinkman per ongeluk een leeg glas in zijn hand had?

Poging doodslag. Gegarandeerd.

En dan te bedenken dat de PVV wat strafmaat betreft af wil van het onderscheid tussen poging en voltooid delict.

Volgens mij gaan we dan al rap richting een forse straf voor de heer Brinkman. Dit is wat de PVV er zelf over zegt:

Geweldpleging en andere de samenleving ernstig bedreigende criminaliteit, moet effectief worden tegengaan. Deze misdrijven veroorzaken vaak onbeschrijflijk en onherstelbaar leed. Daders die door het plegen van een dergelijk misdrijf het vertrouwen van hun medeburgers hebben beschaamd, moeten gedurende lange tijd uit de samenleving worden verwijderd.

Maar dat is niet alles: ik weet niet of Hero al eerder tegen een veroordeling is aangelopen voor een mishandeling of iets dergelijks, maar als dit het geval zou zijn, dan zal hij volgens de regels van zijn eigen partij onverbiddelijk in het gevang terechtkomen.

Brinkman zal daar zonder resultaat zoeken naar een televisie of airconditioning, hij kan niet kiezen uit verschillende maaltijden en de kachel gaat alleen aan als het kwik onder de 18 graden zakt. Uiteraard dient hij zijn cel te delen met andere gedetineerden.

 Maar we zijn er nog niet. Als Brinkman spaargeld heeft, zal hij dat allemaal aan moeten wenden om zijn gedwongen verblijf zelf te bekostigen. Bovendien moet hij, in boevenpak, buiten de gevangenis aan het werk om zo de samenleving duidelijk te maken dat zijn gedrag niet door de beugel kan.

 Zijn straf zal volledig zijn straf zijn. De PVV wil immers af van welke vorm van strafkorting dan ook.

Dat zal hem leren.

UPDATE

Inmiddels is duidelijk dat de barman geen aangifte wil doen. Bizar genoeg heeft Heron Brinkman hier ooit iets over gezegd. In december 2007 lanceerde hij het plan om slachtoffers van agressie te verplichten aangifte te doen…..

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *