Complotdenker Flavio ‘met kas vandoor’

Complotdenker Flavio Pasquino heeft een aanzienlijk geldbedrag gehaald uit de kas van Stichting Topcompetitie, een organisatie voor wielerwedstrijden. Hij ondersteunde jarenlang met zijn bedrijf wielerkoersen. Wielrenbond KNWU vraagt nu om opheldering. Betrokkenen willen niet meer met Pasquino verder, mede door de complottheorieën die hij publiceert.

Het door TV-producent Pasquino van de rekening gehaalde bedrag van de stichting behelst volgens bronnen in totaal rond de 50.000 euro aan geld van organisatoren en inschrijfgelden van wielerploegen, plus 25.000 euro van de Nederlandse Loterij. Het geld was bestemd voor een reeks wielerkoersen in het afgelopen seizoen, maar door de coronacrisis zijn er nauwelijks wedstrijden gereden. In een interne communicatie wordt gesteld dat Pasquino ‘er plat gezegd met de kas vandoor is’.

 

 

Tijdens een digitale meeting met wielerteams gaf Pasquino ook toe geld uit de kas te hebben gepakt. Hij zou het volgens een teammanager ‘later wel verantwoorden’.

YouTube

Oud-wielrenner Pasquino (47), ooit werkzaam voor MTV, maakt tegenwoordig voor bijna 70.000 abonnees YouTube-filmpjes, waarin hij onder meer stelt dat corona een soort dekmantel is van de overheid om de farmaceutische industrie te dienen en klimaatmaatregelen erdoor te drukken. Eerder maakte hij televisieverslagen van koersen voor Eurosport en regionale zenders.

Hij werd bij het grote publiek bekend toen hij bij Nieuwsuur werd geïnterviewd over de spanningen die complotdenken veroorzaken in een gezin. Ook kwam in het nieuws dat de politie bij hem thuis op bezoek was geweest en hem in de gaten hield omdat er zorgen waren over eventuele radicalisering.

Stekelig

Pasquino laat in een stekelige reactie eerst weten niet op de zaak in te willen gaan, maar inderdaad geld naar zichzelf overgemaakt te hebben. Daar is hij naar eigen zeggen ook gerechtigd toe.

,,Dit is iets wat ik op dit moment met alle betrokken partijen aan het oplossen ben. Daar ga ik u niets over vertellen. Het heeft weinig nut om te reageren, alles wordt gewoon netjes opgelost. Het is evident dat ik bedragen van de rekening haal, dat doe ik al jaren. Ik ben bevoegd om die handelingen te verrichten.’’

Slachtoffer

Ondanks de stevige woorden dat hij niets wil zeggen, brandt Pasquino even later toch los. Hij is naar eigen zeggen slachtoffer in deze kwestie.

,,Door de coronacrisis ben ik in de vervelende situatie gekomen dat ik de prestatie niet heb kunnen verlenen omdat er niet gereden wordt. Ik zie mezelf als slachtoffer omdat mijn hele bedrijf naar de kloten is gegaan. Ik beheer de kas, het vervelende is dat ik geen uitvoering heb kunnen doen van een heleboel zaken. Maar dat is overmacht en ik probeer dat in goede banen te leiden. De kosten waren er wel en dat is scheef gaan lopen. Maar om welk bedrag het gaat, dat vind ik een interne kwestie. Het wordt nu opgeblazen, dat hoort blijkbaar bij het onderhandelingsmodel. Het spel wordt hard gespeekt om druk uit te oefenen, maar er is absoluut geen sprake van fraude.’’

Hoewel Pasquino stelt dat alles netjes opgelost zal worden, blijkt dat dit in de praktijk tamelijk lastig is omdat het geld er kennelijk grotendeels niet meer is.

,,Ik snap dat de teams vinden dat het bedrag terug moet omdat er niet geleverd is, maar dat kan niet want het hele bedrag is er niet meer. Maar ik heb ook kosten gehad, het is mijn beroep. Ik ben geen vrijwilliger, heb maandelijks overhead en het was ook de constructie dat ik er voor een groot deel mijn levensonderhoud uit haal.’’

Wat zijn die kosten dan?

,,Het is toch niet zo dat als de competitie niet doorgaat, dat ik dan niet meer hoef te eten? Tuurlijk is dat geld bedoeld voor mijn eten. Wat denk jij nou? Wat moet ik dan doen? Op straat bedelen voor mijn geld? Mijn BV factureert aan de stichting en daar leef ik ook van. Daar hoef ik mij niet voor te schamen.

Dat geld is toch door de teams betaald om koersen van te organiseren?

,,Ik vind het om te lachen dat ik mij moet verantwoorden voor geld waar ik van leef. Maar ik ga jou geen details geven over de kosten die ik heb gehad. Ik heb dit opgezet, dit is mijn kindje en ja ik leef hiervan. En als mensen daar problemen mee hebben, dan moeten ze het zelf gaan doen. Ik probeer niet failliet te gaan en in mijn huis te kunnen blijven wonen in de veronderstelling dat het later weer opgepakt kan worden. Ik vind het lachwekkend dat ik dit uit moet gaan leggen. Ik moet ook overleven’’

Dan zet je het geld toch op een rekening om daar later koersen van te gaan organiseren?

(Diepe zucht) ‘Ik denk dat ik je voldoende info heb gegeven om een heel negatief en vervelend artikeltje te gaan schrijven. Dat is toch wat je wil. Ga je gang.’

Over de precieze hoogte van het weggenomen bedrag bestaat onduidelijkheid. De directeur van de wielrenbond KNWU weet niet precies hoeveel geld er mist. De bond is zijdelings betrokken omdat de stichting door hen ingehuurd is. Volgens de directeur zou het om een lager bedrag gaan, maar is ‘de balans wel scheef ’.

,,Wij leggen onze claim nu bij de stichting neer, wat ons betreft is Pasquino in gebreke gebleven’, aldus directeur Thorwald Veneberg.

Voorzitter Thijs Blaisse van de Stichting Topcompetitie laat telefonisch weten ´er mee bezig te zijn´. Hij stelt dat er op dit moment overleg is over de zaak, maar wil niet inhoudelijk reageren.

Topcompetitie

Voor de coronacrisis hield Pasquino zich bezig met een productiebedrijf dat onder meer televisieopnames maakt bij wielrenwedstrijden. In 2015 was hij betrokken bij de oprichting van de Topcompetitie, een klassement over een reeks Nederlandse wielerklassiekers, met deelname van twintig semiprofessionele en amateurteams en een profcontract als ultieme prijs. Met ingang van 2019 werd Nederlandse Loterij hoofdsponsor van de Topcompetitie.

De Stichting Topcompetitie, met grote namen als oud-wielrenners Danny Nelissen en Jean Paul van Poppel in de gelederen, zou nu volgens de teams benadeeld zijn. Pasquino zou het geld overgemaakt hebben naar zijn eigen rekening in verband met gemaakte kosten, maar heeft volgens een teamleider tot op heden geen factuur laten zien die een dergelijke stelling onderbouwt.

Het stoort betrokkenen dat hun geld nu kennelijk weg is en dat Pasquino het mogelijk gebruikt om rare complottheorieën te verspreiden. Inmiddels zijn zowel de KWNU als de wielerteams van mening dat Pasquino niet meer betrokken kan zijn bij de organisatie, dit mede omdat hij als complotdenker niet meer geschikt zou zijn om met de gemeentes en provinciën te overleggen die hij in zijn video’s ‘schoffeert’.

Streep

De KNWU wilde naar eigen zeggen eerst een streep zetten onder de affaire om zo met een frisse start verder te gaan met een nieuwe organisatie. ,,Er zit nog tussen de 10.000 en 15.000 euro in de kas van de stichting. We willen graag door en hebben gezegd; streep er onder, we halen terug wat we terug kunnen halen. We hebben getracht om naar een oplossing te zoeken, maar wij steunen nu de mening van de teams dat dit te weinig is’’, aldus directeur Thorwald Veneberg.

 ,,Wij zijn in overleg met de stichting, de teams en de organisatoren. Een deel van de verreden koersen is op Eurosport geweest en er waren herhalingen te zien, exposure dus voor de sponsoren. De vraag is echter of het afdoende exposure is voor wat ze hebben betaald. De teams vinden van niet. Dus we praten erover om dat op te lossen. Dat geld is immers bedoeld voor de wielersport. De balans is nu wel scheef. Er liggen wel facturen van Pasquino voor extra herhalingen op Eurosport. Maar goed; de vraag is dan wat die extra herhalingen waard zijn.’’

(Volgens Pasquino zelf heeft Eurosport niets te maken met dit verhaal)

Complotten

De KNWU kent de verhalen van de teams dat ze niet blij zijn met de manier waarop Pasquino complotten wenst te verspreiden. Er is besloten zonder hem en zonder de stichting verder te gaan met het organiseren van de Topsportcompetitie. ,,Hij heeft in het verleden veel voor de topsportcompetitie gedaan. Hij had ook zeker de gunfactor, maar die gunfactor raak je op een gegeven moment kwijt en daar helpen die filmpjes ook niet bij”, aldus Veneberg.

Pasquino zelf erkent het sentiment dat er leeft bij de betrokkenen.

(Lange lach) ,,Wat moet ik daar nu op zeggen, Ik vind dat het niets met elkaar te maken heeft. Als mensen mijn standpunten relevant vinden in deze kwestie, dat vind ik onvolwassen. Ik schoffeer de overheid niet, ik controleer de overheid. Maar ik snap de gevoeligheid, er is een gepolariseerde wereld en ik word gezien als enemy of the state, maar dat verandert wel als mensen inzicht krijgen. Ze zitten volgens mij allemaal in een massapsychose, maar ik begrijp de gevoeligheid en heb ook aangegeven aan de teams dat ik niet verder wil. Ook niet met de wielersport. Het is een gemedicaliseerd gedrocht geworden, ik wil in deze sport niet meer mijn steentje bijdragen. Ik snap het wel dat een hoop mensen en misschien Eurosport ook mij zien als een probleem. Ik kan mij goed voorstellen dat Eurosport mij niet meer in beeld wil hebben.’

In november 2020 gaf Pasquino tegenover Trouw het volgende aan. ‘Sinds deze crisis is in heel Europa het midden- en kleinbedrijf gesloopt. Ik heb ook geen inkomen meer, ik ben nu afhankelijk van de overheid’.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Verantwoording:

Voor dit verhaal is met verschillende betrokkenen gesproken, die echter niet allemaal met naam en toenaam wilden worden genoemd. De namen zijn bij mij bekend. Bewijs van interne communicatie is in mijn bezit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *